Video recenziju pogledajte na ovom linku.

Iako ima nekoliko zanimljivih funkcija, na prvo mjesto ćemo staviti izgled i dimenzije D-Link bežičnog routera oznake DIR-518L. Obzirom da je tek nešto veći od promjera električne utičnice, lako ćete ga skloniti od pogleda, a u prilog tome ide i činjenica da se ovaj uređaj uključuje direktno u utičnicu. Sveukupno, router više liči na strujni adapter za neki mnogo veći uređaj. Ovo zapravo i nije daleko od istine, jer se prekidačem na uređaju on pretvara u USB punjač jačine jedan amper.

Što se funkcionalne strane tiče, ovo je bežični router sa minimumom opcija za podešavanje, što ga stavlja u ruke kućnim i manje zahtjevnim korisnicima. Ipak, neke karakteristike ovog uređaja su prilično zanimljive.

Prije svega, ovo je "AC" router, pa iako koristi jednu od sporijih varijanti ovog standarda oznake AC-600, ipak će vam omogućiti da se na mrežu spajate trenutno aktuelnim i najbržim wireless standardom. Možete birati između 2,4 i 5 gigahercnog frekventnog opsega, pa čak i kreirati takozvane guest mreže.

Druga zanimljiva stvar kod ovog uređaja je cloud integracija sa MyDLink servisom, što se koristi za automatizovani Internet pristup podacima koje ste smjestili na USB flash ili hard disk i povezali na USB port rutera. Dakle, uz jednostavno kreiranje korisničkog naloga na MyDlink cloud servisu, dobivate sopstveni cloud servis za čuvanje podataka. Sve što vam je potrebno je SharePort mobilna aplikacija.

USB port možete koristiti i za spajanje 3G modema, pa dijeliti tu konekciju, što je zgodno na putovanjima. Na kraju, ovaj D-Link može poslužiti i kao extender bežične mreže. Sve ovo se podešava putem veoma jednostavnog web interfejsa koji sadrži samo one osnovne parametre. Kako veliki broj kućnih korisnika i ne treba ništa više, ovo su dobre vijesti.

Dakle, ako vas VPN, Quality of Service, IPv6 i ostale mrežne tehnologije ne zanimaju, a dobro bi vam došao bežični router kojeg možete lako ponijeti na put, DIR-518L bi vam se mogao dopasti.

 

1/1

Cijena: 142,74 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
jednostavnost, dimenzije, USB port

MINUS
prolazna električna utičnica bi bila vrlo zgodan dodatak

SPECIFIKACIJE:
802.11ac, AC600, dual band; WAN FastEthernet; USB port: punjenje, dijeljenje uređaja za pohranu podataka, 3G modem; WPS tipka; Broadband router, mobile router, hotspot router; MyDlink cloud servis.