Video recenziju pogledajte na ovom linku.

U svojoj karijeri smo se nagledali svakakvih kompjuterskih miševa - od ekstravagantnih gaming glodara koji podsjećaju na kiborge, preko ogromnih miševa sa po desetak dodatnih tipki, pa do minijaturnih modela namijenjenih onima koji često putuju i usput cijene minimalizam. No, rijetko kada smo nailazili na miševe bez ijedne tipke.

Logitech m600 Touch Mouse krasi izuzetno minimalistički dizajn, zahvaljujući kojem će vas prije podsjetiti na kamenčić (ili bolje rečeno oblutak), nego na kompjuterski miš. Naravno, tome doprinosi i izostanak klasičnih tipki i točkića za skrolanje, umjesto kojih je na gornjoj strani miša smještena tek ravna površina osjetljiva na dodir.

Ipak, uprkos izostanku klasičnih tipki, m600 nudi odličan povratni osjećaj prilikom pritiskanja prednje strane miša, jer se sa njegove donje strane krije pokretni dio koji služi kao svojevrsna tipka.
Pri tome će m600 ponuditi standardne funkcije i lijeve i desne tipke miša, ovisno od toga koju od njegovih strana ste pritisnuli.

Također, umjesto točkića, za skrolanje ćete koristiti skoro cijelu gornju stranu miša, po kojoj je dovoljno pomjeriti prst prema gore ili prema dole kako bi skrolali u odabranom smjeru.

1/1

Osim toga, gornja strana miša podržava i swipe pokrete prstom u lijevu i desnu stranu, što će vam poslužiti kao standardne back i forward tipke - drugim riječima, kao izuzetno korisna opcija prilikom surfanja webom.

Ono što nas je posebno iznenadilo je vrijeme koje nam je bilo neophodno da se naviknemo na korištenje miša bez ijedne klasične tipke - naime, Logitech m600 pod rukom leži odlično, a zahvaljujući intuitivnom skrolanju i aktiviranju back i forward opcija, na njegovo korištenje smo se navikli u izuzetno kratkom roku.

Jedino što nam je nedostajalo je srednja tipka miša, čija funkcionalnost po defaultu nije dostupna, iako je možete aktivirati nakon instalacije najnovije verzije Logitechovog SetPoint softvera (unutar kojeg možete promijeniti i nekoliko drugih opcija, poput one za aktiviranje horizontalnog skrolanja umjesto već spomenutih back i forward opcija). Ali, čak i bez njegove instalacije, miš je radio bez ikakvih problema - bilo je dovoljno utaknuti njegov wireless USB dongle u jedan od slobodnih USB portova u PC-u, te sa donje strane miša pronaći tipku za njegovo uključivanje i već smo bili spremni za njegovo korištenje.

Sve u svemu, ukoliko volite minimalizam i želite miš koji je ujedno i neobičan, ali i intuitivan za korištenje - uprkos neodstatku klasičnih tipki i točkića za skrolanje - svakako razmislite o kupovini Logitech m600 Touch Mouse modela.

Cijena: 119,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
dobro leži u ruci, intuitivan za korištenje;

MINUS
korištenje funkcije srednje tipke zahtijeva instalaciju drajvera i pomalo je komplikovano;

SPECIFIKACIJE:
površina osjetljiva na dodir
USB wireless, 2,4 GHz
2x AA baterije