Tržište Android tableta je već neko vrijeme podijeljeno na nekoliko znatno drugačijih kategorija - tu su flagship modeli velikih kompanija, koji nude vrhunski hardver i kvalitet izrade (ali po cijenama koje su prosječnom korisniku sve samo ne pristupačne), dok su sa druge strane tableti manje poznatih kompanija, koji nude tek prihvatljive specifikacije i kvalitet izrade (ali po cijenama koje će i korisnicima na izuzetno ograničenom budžetu biti prihvatljive). Ipak, široj populaciji je najzanimljivija ona kategorija smještena između spomenutih krajnosti, odnosno tableti sa potpisima poznatih kompanija koji po prihvatljivim cijenama nude solidne specifikacije i odličan kvalitet izrade kakav od njihovih proizvođača i očekujemo.

A upravo u tu kategoriju spadaju i Lenovo TAB A7 i TAB A8 tableti koje smo nedavno imali priliku testirati u našoj redakciji.

***

Sa aspekta dizajna, Lenovo je igrao na sigurno - i A7 i A8 krase jednostavne linije, bez nepotrebne ekstravagancije. Sa prednje strane tableta ćete primjetiti tek mali zvučnik smješten u dnu i Lenovo logotip u vrhu, dok su sa desne strane smještene tipka za uključivanje/otključavanje tableta, kao i jedna rocker tipka za kontrolu glasnoće zvuka. Osim toga, sa lijeve strane ćete pronaći i poklopac ispod kojeg se krije microSD slot, dok su na gornjoj ivici tableta smješteni audio i Micro-USB priključak. A8 na zadnjoj strani ima i leću glavne kamere.

Ovdje moramo pohvaliti i blago zaobljene ivice tableta sa stražnje strane, zbog kojih je i A7 i A8 izuzetno ugodno držati u ruci. Isto tako, pohvale idu i na račun pozicije zvučnika, koji nećete prekriti palcem čak ni ukoliko tablet koristite u horizontalnom položaju, jer ćete imati dovoljno prostora za palac ispod (i sa strane) zvučnika.

Kada su u pitanju hardverske specifikacije, A7 i A8 krasi nekoliko identičnih komponenti - tu su četverojezgreni MediaTek procesor frekvencije 1,3GHz i 1GB RAM memorije, dok su testni A7 i A8 modeli imali 8GB, odnosno 16GB memorije za pohranu podataka, respektivno. Nekim korisnicima to možda neće biti dovoljno, ali ne treba zaboraviti već spomenuti slot za microSD kartice, uz koje je prostor za pohranu podataka moguće značajno proširiti.

Međutim, iako je “ispod haube” oba testirana tableta Lenovo smjestio više-manje identične hardverske komponente, tu je i nekoliko razlika primjetnih na prvi pogled.

1/1

Naravno, najbitnija od njih je svakako dijagonala ekrana, tako da se odabir između A7 i A8 modela prilikom kupovine svodi na lične preference - da li vam je potrebniji nešto veći, 8-inčni tablet, ili nešto manji 7-inčni model, koji je za nijansu veći od npr. Amazonovog Kindle Paperwhite e-čitača?

Sa druge strane, rezolucija ekrana je identična kod oba modela - riječ je o sasvim prihvatljivoj rezoluciji od 1280x800 piksela, koja se u kombinaciji sa IPS matricom brine za odličan prikaz slike u kojoj možete uživati iz skoro svih uglova.

No, vratimo se razlikama između A7 i A8 modela - pored dužine ekranske dijagonale i izostanka zadnje kamere na A7 modelu, vrijedi istaći i podršku za Dolby zvuk na A8 modelu (opcije i equalizer ćete podešavati u posebnoj Dolby aplikaciji koja dolazi predinstalirana na tabletu i koja nudi nekoliko preseta), kao i boju uređaja. Naime, A7 koji smo imali na testu je bio crne, a A8 bijele boje, pri čemu se bijeli A8 pokazao kao nešto ljepši. 

Sa softverskog aspekta, testirani tableti su imali predinstaliran Android verzije 4.4.2, praćen sa nekoliko izmjena u interfejsu za koje je zaslužan Lenovo. Među njima se ponajviše ističe Smart Side Bar traka, koju možete aktivirati swipe pokretom sa lijeve ili desne ivice ekrana i unutar koje su smještene kratice za nekoliko aplikacija koje ste pokretali u posljednje vrijeme (u opcijama možete podesiti i da se automatski aktivira prilikom automatskog rotiranja ekrana).

U svakodnevnom korištenju, Lenovo A7 i A8 tableti nas nisu nimalo razočarali - ekrani su im odlični i na njima je surfanje webom, pa čak i čitanje dužih članaka prilično ugodno, baš kao i gledanje YouTube videa ili igranje igara. Naravno, pod “igrama” ovdje podrazumijevamo najbolju igru danas dostupnu na tabletima - Blizzardov Hearthstone, uz koji smo proteklog vikenda proveli nekoliko sati izvaljeni u fotelji.

Baterija je tokom testa uspjevala izdržati i do dva dana relativno intenzivnog korištenja (khm, višesatnog igranja Hearthstonea pred spavanje i gledanja Vice YouTube kanala idućeg jutra, praćenog surfanjem webom tokom ostatka dana).

Sve u svemu, ukoliko ste planirali kupovinu Android tableta i ukoliko želite solidan hardver i odličan kvalitet izrade po prihvatljivoj cijeni, Lenovo TAB A7 i A8 bi mogli biti tableti za vas.

 

Cijene: Lenovo Tab A7: 199,00 KM Lenovo Tab A8: 299,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
kvalitet izrade, IPS ekran, solidne specifikacije;

MINUS
stražnja strana A7 modela je magnet za otiske prstiju;

SPECIFIKACIJE:
Lenovo Tab A7
CPU: MTK 8121 1.3GHz Quad Core
RAM: 1GB
Flash: 8GB (+microSD slot)
Ekran: 7-inčni IPS, rezolucije 1280x800
Baterija: 3450 mAh
WiFi 802.11 b/g/n + Bluetooth 4.0 + A-GPS
OS: Android 4.4.2

Lenovo Tab A8
CPU: MTK 8121 1.3GHz Quad Core
RAM: 1GB
Flash: 16GB (+microSD slot)
Ekran: 8-inčni IPS, rezolucije 1280x800
Baterija: 4200 mAh
WiFi 802.11 b/g/n + Bluetooth 4.0 + A-GPS
Dolby Audio zvučnik
OS: Android 4.4.2