Video recenziju možete pogledati na ovom linku.

Iako je danas uobičajeno da se od laptopa traži da bude što manji i što sličniji nekom tablet uređaju, Acer Aspire E5 sušta je suprotnost tog zahtjeva. 771G, kako glasi oznaka modela serije E5, je 17 inčni laptop. To samo po sebi znači velike dimenzije, ali moramo priznati da je ovo velik laptop čak i za jednu sedamnaestku. To, naravno, nije zamjerka. Kome treba laptop ekranske dimenzije od 17 inča, taj traži što više prostora, kako na ekranu, tako i na ostatku laptopa, jer ga namjerava koristiti za intenzivan rad. A, to će sa ovim laptopom i dobiti.

Druga karakteristika koja nas je privukla ovom uređaju je FullHD rezolucija, što je po nama obavezno za ovu dimenziju ekrana. Na našem tržištu je cijena odlučujući faktor, pa vrlo često laptopi ovih ekranskih dijagonala imaju manje rezolucije, što nije dovoljno. Aspire E5 nudi baš onoliko prostora na desktopu koliko je i potrebno za udoban rad.

Ekranska matrica nije danas uobičajeni IPS, već nešto stariji TN, ali su matrica i osvjetljenje jako dobre kvalitete, pa sliku ocjenjujemo sa dobrim ocjenama. Posebno smo iznenađeni dobrim uglovima vidljivosti, što nismo očekivali kad smo saznali da se radi o TN matrici.

Što se hardvera tiče, najviše isticanja zaslužuje GeForce 840M grafička kartica sa 2 gigabajta video memorije. To znači da je na ovom laptopu moguće pokrenuti i novije igre, uz smanjivanje detalja i rezolucije, naravno. A to su odlične vijesti kada u obzir uzmete cijenu ovog prenosnika.

1/1

Laptop pokreće Intel i3 procesor u kombinaciji sa 4 gigabajta memorije i prostranim hard diskom veličine jedan terabajt. Zbog veličine uređaja, pronašlo se mjesta i za DVD drajva, mada danas postaje teško pronaći optički mediji za njegovo testiranje. Baterija je na testu video reprodukcije potrajala 4 sata i 28 minuta, što je dobar rezultata obzirom na puno osvjetljenje ekrana i uključenu bežičnu mrežu tokom testa.

Kako se radi o laptopu velikih dimenzija, tastatura je prostrana, a mehanizam tipki kratkog hoda je dobar. To znači da stvaranje većih količina teksta nije problem, što se i traži od laptopa ovih dimenzija. Touchpad može poslužiti, ali zbog velike ekranske rezolucije, preporučujemo što češće korištenje pravog miša.

Već smo spomenuli povoljnu cijenu ovog uređaja, pa ste sigurno shvatili da Acer Aspire E5 možemo preporučiti onima kojima treba 17 inčni ekran na laptopu.

 

Cijena: 1.079,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
ekran, cijena, GeForce kartica

MINUS
nema operativnog sistema

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3 4005U, 1,7GHz,3 MB cache; 17,3'' IPS LED ekran, 1920x1080; nVidia GeForce 840M 2GB VRAM; 4GB DDR3; HDD 1 TB; DVD-RW; WiF 802.11n; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; VGA; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 42,4 x 28,9 x 2,8 cm; 2,8 kg.