Video recenziju možete pogledati na ovom linku.

Kako se Lenovo jako potrudio oko dizajna uređaja, očekivali smo i neko jednostavnije ime, ali nam ne ostaje ništa drugo nego da lomimo jezik – Lenovo Yoga Tablet 2 Pro. Recimo prvo nešto o dizajnu ovog uređaja. Obzirom da je ovo uređaj sa ekranom dijagonale 13,3 inča, dimenzije su mu velike, mnogo veće nego u slučaju standardnih Android tableta sa 10 inčnim ekranima. Ipak, i pored velikih dimenzija, dizajn je jednostavno odličan sa dosta aluminijuma i vrhunskim kvalitetom izrade.

Najupečatljiviji je donji dio tableta u obliku cilindra, koji čak i kod modela sa manjom ekranskom dijagonalom, bez nastavka Pro u imenu i bez projektora izgleda isto. Pored projektora, na cilindru se smjestilo aluminijumsko postolje koje se od kućišta tableta odvaja posebnom tipkom. Pored postavljanja tableta na čvrstu podlogu pod uglom, stalak omogućava da tablet objesite na zid, što je zanimljiv detalj. Stalak ima vrlo čvrst mehanizam, pa drži tablet baš onako kako ste ga postavili, što je bila glavna dilema kada je njegova funkcionalnost u pitanju.

Pored tipke koja oslobađa postolje, postavljena je leća glavne kamere, te woofer JBL zvučnika. Glavna kamera ima rezoluciju od 8 megapiksela, ali možete i sami zamisliti koliko je zgodno fotografisati sa ovako velikim uređajem. Prednja kamera rezolucije 1,3 megapiksela će zbog toga češće biti u upotrebi. JBL zvučnici su u 2.1 konfiguraciji, tako da i basova ima dovoljno za ugodne multimedijalne projekcije u manjim prostorijama.

MicroSD slot je ispod posebnog poklopca, u slučaju da zatrebate proširenje internih 32 gigabajta flash memorije. MicroUSB koji podržava OTG funkciju je iznad on/off tipke koja se smjestila sa lijeve strane cilindra. Izlaz za slušalice i volume tipke zaokružuju spisak vanjskih detalja.

Ekran ima rezoluciju od 2560 x 1440 piksela, te izrazito dobre karakteristike zahvaljujući IPS matrici. Prikaz boja na momente može biti čudan, ali to je zasluga senzora vanjskog osvjetljenja, koji upravlja bojama na ekranu. Zbog toga budućim vlasnicima savjetujemo da isključe automatsko podešavanje, što je slučaj sa svim ovim senzorima na bilo kojem uređaju. Nakon toga dobićete vrlo impresivnu sliku, koja je kao stvorena za uživanje u multimedijalnim sadržajima. Android na 13,3 inča izgleda prilično atraktivno.

1/1

Mega multimedijalne mogućnosti zaokružuje piko projektor smješten na donjoj desnoj strani uređaja. Projekcija se može uključiti hardverskom tipkom ili softverski, a najbolji položaj za projekciju je kada postolje postavite pod uglom od 90 stepeni, pa položite tablet. Obzirom da se radi o piko projektoru sa LED diodama, za puni kvalitet slike potrebno je potpuno zamračiti prostoriju, dok se statične slike mogu prikazivati i uz nešto osvjetljenja. Generalno gledano, projektor je prije svega namijenjen zabavnim sadržajima, pošto u takvim situacijama neće smetati potreba za mrakom. Putovanja i slične prilike su kao stvorene za iskorištavanje punog potencijala ovog tableta.

Projektor posjeduje automatsku keysone korekciju slike, dok se fokus podešava ručno. Tipka za podešavanje fokusa ima lošu ergonomiju zbog položaja i čvrstoče, pa je potrebno nešto prakse da biste dobili fokusiranu sliku. Rezolucija slike projektora je 854x480 piksela, pa to imajte na umu prilikom reprodukcije HD video sadržaja.

Tablet pokreće Intelov Atom procesor sa četiri jezgre, koji je zadužen i za grafiku. A snage je sasvim dovoljno i za pokretanje najzahtjevnijeg 3D Android sadržaja, odnosno igara. Treba li uopšte napominjati kakvo je zadovoljstvo igrati Real Racing na ovakvom tabletu?

Druga stvar vezna za procesor je potrošnja energije. Naravno, prvo smo testirali video reprodukciju na projektoru i došli smo do brojke od 5 sati i 18 minuta, što nije iznenađujuće obzirom da se ekran gasi prilikom projektovanja slike, kako bi se štedjela energija. Naravno, svaki dodir ekrana ga ponovo uključuje kako biste mogli upravljati projekcijom. Osim ako ne posjedujete Bluetooth miša ili tastaturu, što je za jedan ovakav tablet prilično korisna periferija. Što se tiče video reprodukcije na ekranu, baterija omogućuje 8 sati i 43 minute rada do gašenja, što je obzirom na ekransku dijagonalu i rezolucija dobar rezultat. Drugim riječima, ovaj tablet može izdržati dan upotrebe bez potrebe za punjenjem baterije.

Tablet pokreće Android 4.4 ali to je teško otkriti na prvi pogled. Naime, Lenovo je značajno promijenio standardni Android interfejs, pa tako ne postoji takozvana ladica u koju se smještaju aplikacije, već se sve ikonice smještaju na home ekrane. Baš kao i kod iOS-a. Za lakšu organizaciju Lenovo je ponudio foldere sa standardnim imenima – Social, Games, Utilities i slično. Druga velika promjena je meni koji se dobiva povlačenjem sa donje ivice, a koji sadrži najčešće korištene settings stavke, tako da povlačenje sa gornje ivice otkriva samo notification dio interfejsa.

Najveća promjena Androida je uvođenje korištenja više prozora, što je za jedan ovako velik tablet prilično korisno. Proizvođači hardvera su prisiljeni sami uvoditi ovakve mogućnosti, pošto Google nikako da ih implementira u zvanično izdanje Androida. Pokretanje više prozora obavlja se ikonicom u donjem lijevom uglu spomenutog menija sa settings objektima. Višeprozorski rad za sada podržava sedam aplikacija, a prozori se ponašaju na uobičejeni način uz mogućnost promjene veličine, minimiziranja i slično. Uz već spomenutu Bluetooth tastaturu i miša, ovo može biti vrlo korisna mogućnost koja otvara vrata kreiranju sadržaja na tabletima.

Na kraju, moramo spomenuti i Lenovo Security HD aplikaciju koja omogućava detaljnu kontrolu sigurnosnih postavki aplikacija instaliranih na sistemu. Onemogućavanje pristupa kameri ili GPS podacima je u današnje doba visokih sigurnosnih rizika vrlo poželjna funkcija.

Ovo je po mnogim karakteristikama jedinstven uređaj na tržištu. Posebno će se dopasti onima koji tablet prvenstveno koriste za uživanje u multimedijalnim sadržajima. Obzirom na opremu tableta, očekivali smo višu cijenu, pa i sa te strane Lenovo Yoga Tablet 2 Pro ostavlja odličan utisak. Nemojte zaboraviti, ovaj tablet je u stanju prikazati 50 inča slike na susjednom zidu uz 2.1 zvuk. Impresivno, u svakom pogledu!

 

Cijena: 1.349,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dizajn, projektor, ekran, Lenovo Security HD, generalni utisak, 2.1 zvuk

MINUS
tipka za podešavanje fokusa projektora

SPECIFIKACIJE:
CPU: Intel Atom Z3745, 1,86 GHz, 2MB cache, quad-core; GPU: Intel HD BayTrail; RAM: 2GB RAM; Flash 32GB; MicroSD; 13,3 inčni IPS ekran, rezolucija: 2560 x 1440 piksela, 221 ppi; WiFi 802.11n 2,4 i 5,0 GHz; Bluetooth 4.0; microUSB; 3,5mm audio; Senzori: G-Sensor, e-Compass, Ambient Light, Hall, Vibration; Glavna kamera: 8MP f2.2; prednja kamera: 1,6 MP; JBL 2.1 zvučnici; LED projektor, 35 lm, rezolucija: 854x480; Li-Ion 9600mAh baterija; Dimenzije: 333 x 224 x 25 mm; Težina: 948g; Android 4.4.