Video recenziju možete pogledati na ovom linku.

Elephone oznake G7 je po dijagonali ekrana - phablet, ali tu činjenicu pokušava da ublaži debljinom od svega 5,5 milimetra, koja se odnosni na ekran i metalni okvir, dok plastični poklopac zadnje strane povećava ukupnu debljinu na 8 mm, što je i dalje prilično tanko. Zbog toga, uprkos velikim dimenzijama, telefon djeluje prilično elegantno. Tome sigurno doprinosi i dizajn koji podsjeća na... e, pa nećemo vam reći, nego sami izvedite zaključak.

Dizajn telefona je zaista dobar, a posebno se ističe home tipka u obliku svjetlećeg prstena. Još kad vam kažemo da Elephone pored imena G7, za ovaj telefon koristi i naziv Precious, prsten još više dobiva na značaju. Izdvojimo još i tanke bočne ivice okvira ekrana, koje svakako doprinose eleganciji telefona.

Obzirom na veličinu ekrana od 5,5 inča, jako su nas zanimali uglovi vidljivosti ekrana, ali IPS matrica sasvim dobro obavlja svoj posao. Rezolucija ekrana je zadržana na sasvim dovoljnih 720p.

Kamere telefona imaju prilično visoke rezolucije. Glavna sa 13 megapiksela i maksimalnim otvorom blende od f2.0 hvata dosta svjetlosti, pa i u prilično tamnim uslovima hvata dobre fotke i video. Selfie kamera ima senzor od 8 megapiksela i kao takva je idealna za ultimativni uređaj iz prošle epizode.

Hardverska specifikacija je standardna, osim procesora sa čak osam jezgri, pa sa ovim telefonom možete mnogo toga istovremeno. Dobro bi bilo da je u konfiguraciji i 2 gigabajta memorije. Na Dual SIM smo nekako navikli, pa više gotovo i nema potrebe da ga posebno naglašavamo.

1/1

Elephone uz G7 prilaže dvije folije za ekran – jedna je već postavljena, a druga je rezervna. Baterija je na testu video reprodukcije potrajala 6 sati i 11 minuta uz maksimalno osvjetljenje ekrana.

Android verzije 4.4.2 je pretrpio minimalne izmjene, od kojih ponovo moramo izdvojiti upravljanje pokretima prsta i kada je ekran telefona isključen, kao i kod modela G4. Nakon testa ova dva telefona, već smo se navikli na otključavanje telefona pokretom prsta na ekranu, bez korištenja fizičke tipke.

Od tri Elephone uređaja koje smo testirali tokom mjeseca februara, G7 je na nas ostavio najsnažniji utisak. A obzirom da su i ostala dva telefona dobili dobre ocjene, to nije mala stvar.

 

Cijena: 429,00 KM

UniExpert, Sarajevo
http://www.ue.ba

PLUS
dizajn (posebno svjetleći prsten), debljina

MINUS
uz ovaj procesor više bi odgovaralo 2 GB memorije

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MediaTek MTK6592m; CPU: Octa-core ARM Cortex A7 1,4 GHz; GPU: Mali-450MP; RAM: 1 GB; Flash: 8 GB; 5,5” ekran, 1280 x 720; Glavna kamera: 13 MP, f/2.0, AF, LED blic; Prednja kamera: 8 MP, AF; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; FM radio; microUSB; Dual Micro-SIM; GSM/HSPA; Senzori: Gravity / Proximity / Light / Gesture; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2650 mAh; Zaštitna folija za ekran; 152 x 76 x 5,5 mm; 156g; Android 4.4.2.