Video recenziju ovog uređaja možete pogledati na ovom linku.

Kompanija Elephone je svoj G4 telefon najavila kao "prvi telefon budžet kategorije sa HD ekranom i četverojezgrenim procesorom". Sada vam je vjerovatno jasna i naša dilema iz uvoda – šta je zapravo budžet kategorija danas? Jedini pouzdan pokazatelj je cijena, a po njoj ovaj telefon zaista spada u kategoriju povoljnu za džep.

Kao i P6000, koji smo testirali prije nekoliko sedmica, i G4 je prilično dobro dizajniran telefon. Plastika poklopca baterije ovaj put ne podsjeća na keramiku, ali nam se dopada mat bijela boja. Na našem tržištu je dostupan i crni model, a proizvođač nudi i zanimljive plave, zelene, roze i žute varijante. Blago zaobljeni poklopac baterije čini telefon ugodnim za rukovanje, a metalni okvir bitno doprinosi generalnom osjećaju čvrstoće.

Procesor sa četiri jezgre sastavni je dio MediaTek čipseta, koji sadrži i sve ostale bitne dijelove hardverske konfiguracije. Četiri gigabajta interne memorije sigurno ćete željeti proširiti, ali to nije problem zbog postojanja microSD slota. Dva slota za SIM kartice su danas standard, od kojeg G4 ne odstupa.

Glavna kamera rezolucije 8 megapiksela je jedina komponenta koja jasno pokazuje u kojoj cjenovnoj kategoriji se ovaj telefon nalazi. Sa druge strane, IPS ekran 720p rezolucije se nikako ne uklapa u cijenu i to po svojim dobrim osobinama. Izgleda da su IPS ekrani postali standard čak i za naniže cjenovne klase.

Android je u 4.4.2. izdanju, uz minimalne prepravke u vidu seta ikona koje podsjećaju na Android, što je slučaj i sa modelom P6000. Druga i to prilično velika promjena je podrška za gesture i to kada je ekran telefona isključen. Tako je moguće uz pomoć povlačenja prsta prema gore uključiti ekran i otključati telefon, bez korištenja on/off tipke. Gesturama je moguće pokrenuti kameru, e-mail ili muzičku aplikaciju, a četiri gesture u vidu slova V, M, O i W su na raspolaganju korisnicima za podešavanje. Gesture za isključeni ekran su prilično zgodne, pa nam nije jasno kako ovu mogućnost ne viđamo češće.

Baterija telefona će izdržati dan standardne upotrebe, ako ne pretjerujete sa igrama ili drugim zahtjevnim softverom. Uz telefon se isporučuje zaštitna folija za ekran i potpuno providna silikonska futrola, što je odličan potez kompanije Elefone.

Kao što vidite, na G4 nemamo zamjerki, što postaje bitno naglašenije uz napomenu o niskoj cijeni.

 

1/1

Cijena: 249,00 KM

UniExpert, Sarajevo
http://www.ue.ba

PLUS
cijena, silikonska futrola, gesture na isključenom ekranu

MINUS
ništa važno

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MediaTek MTK6582; CPU: Quad-core ARM Cortex A7 1,3 GHz; GPU: Mali-400MP; RAM: 1 GB; Flash: 4 GB; 5” ekran, 1280 x 720, 293 ppi; Glavna kamera: 8 MP, AF, LED blic; Prednja kamera: 1,3 MP, AF; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; FM radio; microUSB; Dual Micro-SIM; GSM/HSPA; Senzori: Gravity / Proximity / Light / Gesture; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2050 mAh; Zaštitna folija za ekran; silikonska futrola; 148 x 75 x 8,3 mm; 158g; Android 4.4.2.