Video recenziju ovog uređaja možete pogledati na ovom linku.

Obzirom da Prestigio ima telefone za svaku kategoriju, sasvim je logično da u ponudi postoji i uređaj velike ekranske dijagonale koji spada u phablet kategoriju. Naziv uređaja je Multiphone 5550, uz obavezni sufiks DUO koji označava dva slota za dvije SIM kartice.

Kao i kod svakog drugog phableta, veličina uređaja je najizraženija karakteristika. Blago zaobljene ivice poklopca baterije blagotvorno utiču na utisak koji telefon ostavlja, pa i pored ogromnog ekrana dijagonale 5,5 inča telefon ne djeluje glomazno. Zapravo, cjelokupni utisak je jako dobar, što je posljedica jednostavnih dizajnerskih linija, bez nepotrebnog eksperimentisanja. Spomenuti poklopac ekrana je plastičan, ali zbog završne obrade podsjeća na metal. Ekran je zaštićen Gorilla staklom treće generacije, pa poneko nepažljivo rukovanje neće ostaviti značajnije posljedice na ekranu. Sve zaokružuje jako dobar kvalitet izrade, pa su utisci prije uključivanja telefona jako dobri.

A nakon prvog punjenja baterije i uključivanja uređaja, svu pažnju privlači prostrani ekran. Rezolucija je zadržana na pristojnih i sasvim dovoljnih 720 x 1280 piksela. Oni koji redovno prate naše recenzije već sigurno znaju da smo pristalice ove ekranske rezolucije – za telefon je to sasvim dovoljno, a ušteda baterije i procesorske snage igra vrlo važnu ulogu. Prestigio i u ovom slučaju koristi IPS matricu, a tu je i vrlo snažno osvjetljenje ekrana, pa uz dugačku dijagonalu korištenje ovog telefona predstavlja vrlo prijatno iskustvo. Smještanje u džep je već druga priča, ali ako želite phablet, onda morate prihvatiti velike dimenzije koje prate ovakve uređaje.

Moramo izdvojiti i kameru, i to onu glavnu. Nazivna rezolucija joj je 13 megapiskela, ali njen senzor zapravo ima 8 mega tačaka za hvatanje svjetla, pa se ostatak nadoknađuje interpolacijom. Prestigio se odlučio za korištenje Sony senzora oznake IMX 179 i to se lako primijeti po količini svjetlosti koju kamera hvata. Zbog toga se ovim telefonom i pri teškim svjetlosnim uslovima prave dobre fotke. Pored svega, kamera je i prilično brza, pa uz napomenu o cjenovnoj kategoriji kojoj ovaj telefon pripada, ovu komponentu moramo ocijeniti sa visokim ocjenama.

Hardver telefona je baziran na MediaTek čipsetu uz procesor sa četiri jezgre. Time je manje više sve jasno o brzini ovog telefona, a može se iskazati jednostavnim – nema problema. Baterija lako traje jedan dan većih problema, pa smo i sa te strane zadovoljni Prestigio telefonom sa pet uzastopnih petica u imenu.

Prije finalnog komentara, trebalo bi nešto reći o softveru na telefonu, ali Prestigio se i ovde drži svoje filozofije koju cijenimo. Gotovo nepostojeće izmjene na KitKat Androida ostavljaju korisniku da sve podesi prema sopstvenim željama. Ili jednostavno koristi telefon onako kako je Google zamislio.

Što se tiče finalnog komentara, uz sve do sada rečeno, ostalo nam je da spomenemo izuzetno povoljnu cijenu. Tako se dobiva vrlo privlačan uređaj koji će se sigurno dopasti onima koju su odlučili da im dimenzije telefona nisu važnije od prostranog ekrana, pa u svojim rukama žele držati phablet.

 

1/1

Cijena: 329,00,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ekran, kamera, cijena

MINUS
phablet sa sobom donosi velike dimenzije

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MediaTek MT6582; CPU: Quad-core ARM Cortex-A7 1,3GHz; GPU: Mali-400MP2; RAM: 1 GB; Flash: 8 GB; 5,5” IPS ekran, 1280 x 720 pixels, 267 ppi, Gorilla Glass 3, full lamination; Glavna kamera: 13 MP (interpolacija sa 8 MP) Sony IMX179 senyzr, AF, LED blic, ; Prednja kamera: 2 MP, AF; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; A-GPS; FM radio; microUSB; Dual SIM (Micro-SIM + Mini-SIM); GSM/HSDPA; Senzori: Ambient Light, Accelerometer, Proximity, G-Sensor; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 3000 mAh; 156 x 78,1 x 9,2 mm; 155g; Android 4.4.