Kineski proizvođači postaju sve popularniji kako njihovi proizvodi pored niske cijene počinju nuditi performanse bliske uređajima velikih proizvođača hardvera. Ovo ne važi samo za domaće tržište, već predstavlja globalni trend. To najbolje potvrđuje nedavno objavljena vijest da proizvođači iz Kine prodaju više od 40 procenata svih telefona u svijetu.Pogledamo li Elephone P6000 lako je vidjeti zašto je to tako.

Kvalitet izrade, nekadašnja bolna tačka uređaja iz Kine, u slučaju ovog telefona zaslužuje pohvale. Tome najviše doprinosi plastični poklopac zadnje strane telefona koji je vrlo čvrst i premazan reflektujučim lakom tako da podsjeća na keramiku. Prvi put kada uzmete ovaj telefon, sigurno ćete kucnuti po njegovoj zadnjoj strani da biste provjerili o kojem se materijalu radi.

Ispod poklopca se nalaze dva microSIM slota, te jedan microSD slot. Manje više standardna konfiguracija, ali ono što nije standardno je baterija u celofanu. To je neobično pošto je baterija u telefonu, a ne u kutiji. Na kontaktima baterije je i zaštitna ljepljiva traka, pa obratite pažnju na ovo prilikom prvog uključenja da ne bi pomislili kako je telefon neispravan. Ovo naravno nema nikakve negativne posljedice, čak šta više, možete biti sigurni da telefon niko nije koristio prije vas.

Uz telefon se isporučuje standardni USB punjač i kabl, te dvije zaštitne folije za ekran. Jedna je već na telefonu, a drugu možete postaviti kad potrošite prvu.

Po uključenju telefona nas je dočekalo još nekoliko iznenađenja. Na telefonu je instaliran KitKat verzija Androida uz najavu da bi Lollipop trebao stići na telefon tokom ove godine. Neobično je to što je na telefonu nestandardni skin koji izgleda kao interfejs Androida pet. Drugih promjena na operativnom sistemu nema, tako da ćete upravljati skoro pa netaknutim Androidom.

1/1

Drugo iznenađenje je činjenica da telefon dolazi sa uključenim debug načinom rada, što se obično koristi za instalaciju operativnog sistema i drugih dodataka na telefon putem USB porta. Naša preporuka je da ovo isključite. Na kraju, telefon dolazi sa SuperSu aplikacijom, što znači da je na njemu omogućen root pristup. Očigledno se kineski inženjeri ne plaše da ćete nešto pokvariti na telefonu.

Hardverski, ovo je vrlo snažan telefon. Pokreće ga MediaTek čipset sa 64-bitnim procesorom koji pri tome ima i četiri jezgre. Tu su i 2 gigabajta memorije, te MaliT760 grafički procesor. Sve ovo je sasvim dovoljno da na 720p ekranu pokrenete praktično sve raspoložive aplikacije, uključujući i najnovije 3D igre. Pet inčni ekran ima prilično dobre karakteristike, a ne pretjerivanje sa rezolucijom upisujemo u plus kolonu.

Kamere dolaze u danas skoro pa standardnoj konfiguraciji sa 13 i 2 megapiksela, uz solidan kvalitet koji nema ozbiljnih pluseva, ali ni minusa. Visoka rezolucija glavne kamere će obezbjediti da dodatnom obradom uvijek dobijete upotrebljive fotke.

Baterija je tokom našeg testiranja sa video reprodukcijom potraja 8 sati i 2 minute, te je redovno izdržala čitav dan standardne upotrebe.

Kao što vidite, na performanse Elephone P6000 teško se požaliti, a slično vrijedi i za kvalitet izrade. Ostaje da vidimo kako će na našem testu proći i drugi modeli ovog proizvođača koji su već na tržištu, pa da izvučemo generalni zaključak o novom proizvođaču na našem tržištu.

 

Cijena: 499,00 KM

UniExpert, Sarajevo
http://www.ue.ba

PLUS
jak hardver, solidan kvalitet izrade

MINUS
ništa posebno bitno

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MediaTek MT6732; CPU: Quad-core ARM Cortex A53 1,5 GHz; GPU: Mali-T760; RAM: 2 GB; Flash: 16 GB; 5” ekran, 1280 x 720, 293 ppi; Glavna kamera: 13 MP, AF, LED blic; Prednja kamera: 2 MP, AF; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; FM radio; microUSB; Dual Micro-SIM; 4G (LTE)/GSM/HSPA; Senzori: Gravity / Proximity / Light; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2700 mAh; Zaštita za ekran; 144,5 x 71,5 x 8,9 mm; 165g; Android 4.4.4. (najavljen 5.0)