Cijena je definitivno najizraženija karakteristika Prestigio Visconte Quad uređaja. Pored toga što je hardver ovakvih uređaja vrlo pristupačan, i Microsoft ima svoje zasluge za postizanje ovako niske cijene. Naime, Microsoft za ovakve uređaje proizvođačima hardvera nudi besplatnu licencu za korištenje Windowsa. To nema nikakav uticaj na kupce, osim onoga kojeg zapravo i žele – cijena uređaja je povoljnija.

Vanjski izgled ovog uređaja ne donosi bitnija iznenađenja, ali njih nismo ni očekivali. Tablet uređaji ekranske dijagonale od 8 inča danas imaju standardizovan izgled. Ono što nije standardizovano je materijal kućišta, kojem dajemo visoku ocjenu. Gumirana plastika jedan je od naših omiljenih materijala za izradu tableta. Prijatan je pod rukom, ne klizi i ne privlači mnogo otisaka prstiju. A ne treba zaboraviti i da je ovaj materijal lakši od metala.

Ekran ima standardnu rezoluciju za ovaj tip uređaja, ali ono što nije standardno u ovoj cjenovnoj klasi je IPS matrica visoke kvalitete. Zbog toga je ovaj uređaj veoma prijatan za korištenje, a posebno izdvajamo dobre uglove vidljivosti.

Što se hardverske konfiguracije tiče, velikih iznenađenja nema. Glavni pokretač uređaja je Intel Atom procesor sa četiri jezgre i Bay Trail arhitekturom. Kad već spominjemo procesor, da odmah kažemo da je naš test video reprodukcije pri punom osvjetljenu ekrana pokazao 5 sati i 7 minuta prije isključenja uređaja.

Uređaj je opremljen sa 1 gigabajt memorije i 16 gigabajta flash memorije. Ako se ovom nekome čini malo, Prestigio i Microsoft nude Office 365 paket uredskih alata uz koje se dobiva i jedan terabajt prostora za smještanje podataka u Microsoftovom cloud servisu. Ovo je vrlo dobra ponuda, pošto uređaji kao što je Prestigio Visconte Quad većinu svog vremena provode online, te zapravo nije ni moguće iskoristiti njihov puni potencijal bez pristupa Internetu.

1/1

Moramo izdvojiti i TPM modul koji se rijetko viđa na tablet uređajima, a može biti vrlo koristan za poslovnu primjenu. Na kraju, uz uređaj se dobiva i OTG kabl za spajanje periferije na mircoUSB port, što je također vrlo koristan detalj. Uređaj posjeduje obje kamere, prednja ima senzor veličine 1,3 megapiksela, dok glavna kamera fotografiše sa 2 megapiksela.

Najvažnija stvar kod bilo kojeg digitalnog uređaja je njegova upotrebna vrijednost, a nju u slučaju Visconte Quad uređaja ocjenjujemo vrlo visokom ocjenom. Windows Store aplikacije koje se koriste dodirom danas nude sasvim solidno iskustvo korištenja, a u slučaju potrebe tu je i ogromna baza desktop aplikacija, što Android i iOS uređaji ne mogu ponuditi. Dovoljno je naviknuti se na mobilni Internet Explorer i pod rukama ćete imati vrlo koristan uređaj.

Sve ovo dolazi i po vrlo povoljnoj cijeni za uređaj ovakve konfiguracije, pa nam ostaje da ponovimo naš zaključak iz prethodnih recenzija Visconte uređaja kako nam se saradnja kompanija Prestigio i Microsoft prilično dopada.

 

Cijena: 273,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, vrlo upotrebljiv uređaj

MINUS
korisnici od Windows uređaja očekuju više prostora za pohranu podataka

SPECIFIKACIJE:
CPU: Intel Atom Z3735G Silvermont @ 1,33 / 1,83 GHz, četiri jezgre; Memorija: 1GB RAM; SSD: 16GB; 8.0'' ekran IPS, 1280x800; Intel HD grafika; Baterija: 4.000mAh; Kamera: 1,3 MP prednja, 2,0MP zadnja; Bluetooth 4.0; Wi-Fi 802.11n; TPM 2.0; Micro USB sa OTG kablom; Micro SD slot; audio I/O; Windows 8.1 with Bing; 208 x 130 x 9,4 mm; 370 grama.