Recenziiju Prestigio Grace telefona možemo početi samo na jedan način – fokusiranjem na debljinu uređaja. 5,5 milimetara debljine je glavna karakteristika ovog telefona i glavni krivac za eleganciju koju smo spomenuli u uvodu. Ovo je trenutno jedan od najtanjih telefona na svijetu i to je jasno već pri prvom kontaktu sa uređajem.

Za eleganciju telefona nije zaslužna samo debljina već i korišteni materijali za izradu kućišta. Radi se o kombinaciji stakla i metala, što je već dobro provjerena kombinacija za kreiranje vrlo privlačnih uređaja. Dodajte na sve ovo i jednostavne dizajnerske linije i dobićete telefon koji možete sa ponosom pokazivati prijateljima.

Obzirom na velike staklene površine, informacija o korištenju Gorilla stakla treće generacije vrlo je važna. Tu je i odličan kvalitet izrade, pa staklo buduće vlasnike ne mora da plaši. Naravno, kao i svaki drugi napredni telefon veće ekranske rezolucije, i Prestigio Grace zahtjeva pažnju prilikom rukovanja. Srećom, onih 5,5 milimetara debljine to bitno olakšavaju, a valja istaći i prilično skromnih 133 grama težine.

Elegancija telefona se nastavlja i uključivanjem uređaja. Pored FullHD ekranske rezolucije najvažniji podatak je da je Prestigio u Grace ubacio Super AMOLED panel, pa su boje vrlo izražene. Zapravo, to je previše blag izraz, bolje bi bilo reći da boje praktično vrište sa ekrana. Definitivno se radi o jednom od najboljih telefonskih ekrana koje smo imali priliku probati. Slika je po svim aspektima jednostavno odlična. Moramo spomenuti i Atmel senzor u ekranu koji omogućava korištenje telefona u tanjim rukavicama ili sa djelimično vlažnim prstima.

1/1

U istom raspoloženju možemo govoriti i kad je hardverska specifikacija u pitanju. Procesor sa osam jezgri i 2 gigabajta memorije su najizraženije karakteristike. Na raspolaganju je 16 gigabajta flash memorije, a nedostatak slota za memorijske kartice Prestigio nadoknađuje sa 200 gigabajta besplatnog prostora na njihovom cloud servisu Multicloud.

Micro SIM kartica ima svoje mjesto na desnoj ivici telefona, a zbog tankoće telefona nema skidanja zadnjeg poklopca i pristupa bateriji. Prestigio se odlučio za posebne navigacione tipke ispod ekrana, umjesto danas češćih softverskih.

Kamere prate ostatak telefona – glavna kamera ima senzor rezolucije 13 megapiksela, dok prednja ima 5 megapiksela. Kod prednje kamere nam se dopada široki ugao, dok glavna kamera pravi solidne fotografije čak i pri slabom osvjetljenju. Moramo spomenuti i prilično jak blic. Video se snima u FullHD rezoluciji, uz nešto niži bitrate, što znači da će veličina video fajla biti manja.

Baterija kapaciteta 2300 mAh je dovoljna za jedan dan standardne upotrebe. Procesor za osam jezgri i FullHD ekran su veliki potrošači, pa slične performanse ostvaruju gotovo svi telefoni ove kategorije.

Na telefonu je KitKat Android uz nešto kozmetičkih promjena. Najveća je svakako lock ekran koji nudi brzo pokretanje nekih osnovnih funkcija, što je prilično zgodna osobina. Tu si i standardne Prestigio aplikacije, koje smo već više puta spomenuli i koje su prilično korisne.

Na kraju, moramo reći da nas je Prestigio zasta prijatno iznenadio sa Grace telefonom. Prije svega izdvajamo dizajn, debljinu i odličan ekran, ali mu ni druge osobine nisu za odbaciti. Sve u svemu, naše tržište je bogatije za još jedan odličan telefon.

 

Cijena: 666,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
debljina, dizajn, Super AMOLED ekran

MINUS
ekran i procesor su veliki potrošači baterije

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MediaTek MT6592; CPU: Octa-core Cortex-A7 1,7 GHz; GPU: Mali-450 MP4; RAM: 2 GB; Flash: 16 GB; 5” ekran, Super AMOLED, 1080 x 1920 pixels, 441 ppi, Gorilla Glass 3; Glavna kamera: 13 MP, AF, LED blic; Prednja kamera: 5 MP, AF; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; A-GPS; FM radio; microUSB; Micro-SIM; GSM/HSPA; G-Sensor, Proximity Sensor, Gyro Sensor; E-Compass, Accelerometer, Light Sensor; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2300 mAh; 145 x 70,2 x 5,5 mm; 133g; Android 4.4.2.