MyKronoz je fokusiran isključivo na nosive uređaje i to one u formi različitih vrsta satova i narukvica, a mi smo imali priliku isprobati najsvježije uređaje iz njihove ponude - ZeWatch2 i ZeBracelet2. Na početku treba reći da ovaj sat i narukvica zapravo dijele istu osnovu i kategoriju pametnih satova, a logično, dizajnerski su usmjereni prema muškim, odnosno ženskim ljubiteljima modernih tehnologija.

Kada spominjemo izgled, moramo reći da su uređaji elegantno i jednostavno dizajnirani. ZeBracelet nas podsjeća na ženske plastične retro narukvice, dok ZeWatch izgleda kao futuristički, ali cool crni blok na ruci. Izrađeni su od sjajne crne plastike sa gumiranim detaljima u vidu narukvice kod ZeWatcha, odnosno obloge donje strane ZeBraceleta, a oba uređaja dostupna su i u drugim kolornim izvedbama. Sat je izuzetno lagan i udoban. Ima dovoljno rupica na narukvici tako da će odgovarati i onima sa većim obimom ručnog zgloba. Ženski dio redakcije nije krio zadovoljstvo dimenzijama, lakoćom i udobnošću narukvice.

Što se tiče rukovanja, satovi imaju četiri mala tastera na bočnima stranama, pa je potrebno kratko prelistavanje uputstva i kratko navikavanje na njihove funkcije.

Sa donje strane uređaja moguće je primijetiti četiri kontakta, koje nije teško povezati sa punjenjem njihovih baterija. Uz njih se isporučuje poseban USB punjač u vidu štipaljke koja se jednostavno spaja.

Uređaji su zamišljeni kao standardni dodatak vašem Android ili iOS uređaju, a povezivanje između njih se obavlja pomoću Bluetooth konekcije. Sa uparivanjem nismo imali nikakvih problema i sve je radilo vrlo tečno.

1/1

Mali OLED ekrani rezolucije 96x64 piksela sasvim su dovoljni za rad ovih uređaja. Možda je u ovom slučaju bolje reći da se radi o naprednijim Bluetooth handsetima, jer sa za pametne satove ipak vežu kompleksnije operacije poput izvršavanja i pokretanja posebnih aplikacija.

Primarno, pored prikazivanja tačnog vremena i datuma, koje na žalost nije uvijek vidljivo jer ekrani nemaju pozadinsko osvjetljenje, nego treba biti aktivirano pritiskom tastera, omogućeno je prikazivanje dolaznih poziva i javljanje, te komuniciranje uz pomoć ugrađenog mikrofona i zvučnika, što se pokazalo kao odlično rješenje prilikom vožnje automobila ili čak bicikla. Telefon vam uopšte ne treba biti pri ruci, a kvalitet mikrofona i zvučnika su zadovoljavajući za korištenje u tišim okruženjima.

Pored toga, satovi služe kao odličan notifikacijski alat za prikazivanje obavještenja o pristiglim SMS-ovima, propuštenim pozivima, podsjetnicima, a preuzimaju i ulogu anti-lost uređaja koji će vas vibracijom obavijestiti kada se udaljite od telefona. S obzirom na spomenuti zvučnik, proizvođač se odlučio i na integrisanje mogućnosti streaminga muzike sa telefona, bez mogućnosti kontrolisanja reprodukcije.

Zahvaljujući ugrađenim senzorima, satovi imaju i neke mogućnosti fitness narukvica. Tako broje vaše korake, potrošene kalorije i udaljenost koju ste prešli, te omogućavaju praćenje i aktivnost vašeg sna. Za praćenje sna, sat je potrebno ručno postavi u mod za spavanje, te izaći iz njega kada želite pratiti ostale funkcije.

Da bi sve ovo bilo jednostavnije pratiti i podesiti, MyKronoz uređaji dolaze u pratnji posebnih aplikacija za telefone. Iako pojedinačno različite, imaju isto ime kao i uređaji, te nude iste mogućnosti. Tu je najprije sinhronizacija i uvid u vaše aktivnosti, te postavljanje ciljeva vaših aktivnosti, podsjetnika, podešavanje profila, ali i drugih postavki. Sve u svemu, vrlo tečno, jednostavno i pregledno. Recimo i to da je baterija u prosjeku izdržala oko 4 dana, dok specifikacija proizvođača navodi 3.

Na kraju, ZeWatch2 i ZeBracelet2 mogu biti korisni i zabavni uređaji, jer sasvim dobro rade ono što mogu. Odmah je jasno da se ne žele utrkivati sa puno većim i ozbiljnijim imenima, što govori i njihova cijena. Ako želite obradovati nekog geeka - ovo može biti odlična ideja.

 

Cijena:
MyKronoz ZeWatch: 165,00 KM;
MyKronoz ZeBracelet: 165,00 KM

CityGroup, Sarajevo
http://www.citygroup.baa

PLUS
cijena, dobro pogođena veličina, dizajn

MINUS
nisu vodootporne

SPECIFIKACIJE:
Size : 59 x 30 x 9 mm Weight : 35 gr Bluetooth : 2.1 & 4.0 Battery type : Li-ion 130 mAh Battery life : 3 days Charging time : 1h30 Memory : 7 days of activity Display : OLED Sensor : 3-axis accelerometer Operating temperature : -10°C to +60°C Water resistance : No