IXUS 265 HS je trenutno top model Canonove "šminkerske" point and shoot kategorije. Kada kažemo šimnkerske, mislimo i uvjerili smo se mnogo puta do sada - po pitanju dizajna, sa Canon IXUS serijom teško je pogriješiti. Krase ga jednostavne, zaobljene i blage konture, što sa kompaktnim i tankim dimenzijama znači da je njegova futrola džep po vašem izboru. Uz odličan kvalitet izrade, pored crne, moguće ga je pronaći u još nekoliko boja.

Objektiv sa 12 puta optičkim zumom radi glatko i nečujno, a svjetlo se kroz njega zapisuje na 16 MP CMOS senzora sa HighSensitivity tehnologijom, odakle dolazi i HS skraćenica u njegovom nazivu. Za obradu fotografija, te tečan i brz rad brine se DIGIC 4+ procesor, koji se kao i kod slabijeg modela pokazao kao još uvijek aktuelan i dovoljno snažan za ovakve fotoaparate.

Sve kontrole su smještene na desnoj polovini kućišta, sa uobičajenim, logičnim i lako pamtljivim rasporedom. Upravo takvi su i meniji. Ipak, dugme sa nacrtanim logom mobilnog uređaja privlači najviše pažnje. Aparat je opremljen Wi-Fi i NFC funkcijama, te omogućava brže i jednostavnije prebacivanje sadržaja na neki od Android telefona ili tableta. Za rad je neophodna Android Canon CameraWindow aplikacija koja u našoj zemlji trenutno još uvijek nije podržana kroz Google Play, te je za ugodan rad potrebno pronaći njenu APK instalaciju. Ona pored pregledanja i prebacivanja foto/video sadržaja omogućava da vaš mobilni uređaj koristite i za geotagovanje fotografija, te kao i daljinski kontroler za kameru.

Automatski i Program mod koji nudi malo više slobode u podešavanjima su osnova ovog fotoaparata, ali Canon je integrisao i tzv. Creative Shot i Hybrid Auto modove. Prvi snima šest fotografija u nizu na koji automatski primjenjuje izreze i foto efekte, dok drugi uz fotografije snima i kratke video klipove od kojih kasnije pravi video montažu sa fotografijama koje ste snimali u tom modu.

1/1

Spomenimo i 3-inčni ekrana veoma dobrih karakteristika koji je sasvim dovoljan za kvalitetno kadriranje i pregledanje snimaka, a punjiva baterija uz koju se isporučuje i odgovarajuću punjač biće dovoljna za oko 200 do 250 fotografija.

Kvalitet fotografija za ovu klasu fotoaparata je odličan. Pametna automatika i HS sistem daju super rezultate u slabo osvjetljenim uslovima i nude odličan dinamički raspon. Zato, ako vam treba jednostavan, elegantan i lako prenosiv fotoaparat za kvalitetno hvatanje svakodnevnice, uz dobre zoom mogućnosti, Wi-Fi i brzo dijeljenje fotografija, IXUS 265 HS to radi puno bolje od vašeg naprednog telefona.

Cijena: 329,00 KM

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
Kvalitet fotografija, odlične ISO performanse za klasu parata, dizajn

MINUS
Wi-Fi mogućnosti nisu prikladne početnicima

SPECIFIKACIJE:
16P back-illuminated CMOS; DIGIC 4+ procesor sa iSAPS tehnologijom; EF/EF-S prihvat objektiva; Objektiv 12x zum, (35mm ekvivalent 25–300mm); 3-inčni LCD sa 461k tačaka; ISO Auto, 100–3.200; Shutter: 15 - 1/8000s Modovi rada: Program, Hybrid Auto, Creative Shot, Smart Auto sa detekcijom 32 scene; JPG, video MP4(H.264) 1080p/30fps; Wi-FI, NFC, USB 2.0, HDMI micro izlaz; SD/SDHC/SDXC slot; 99.7 x 57.6 x 22.4 mm 147 grama sa baterijom (samo tijelo)