Na prošlogodišnjem IFA sajmu održanom u Berlinu, Acer je predstavio Liquid Z500 napredni telefon. A upravo je on bio jedan od uređaja sa kojim su željeli da svoj mobilni odjel približe evropskoj publici - ponudivši cjenovno jeftin uređaj zanimljivih specifikacija.

Z500 je vrlo jednostavan i elegantan uređaj. Kada se gleda sa strane, metalizirani okvir pravi optičku varku, pa telefon izgleda kao da je zakrivljen. Metalni okvir osigurava odličnu čvrstoću, a plastični poklopac stražnje strane sa imitacijom teksture brušenog metala upotpunjuje sliku skladnog uređaja.

Zamjerku bi mogli staviti na položaj on/off dugmeta koji se nalazi na gornjoj ivici, kojem se zbog dimenzija uređaja teško pristupa jednom rukom, pa je gotovo uvijek potrebno koristiti obje. Tu je još jedan detalj, odnosno dugme koje se nalazi na leđima ispod stražnje kamere, nazvan Acer Rapid. Riječ je o dugmetu ili kratici čiji kratki pritisak otključava telefon ili pokreće bilo koju aplikaciju na telefonu kada nije u sleep modu, dok njegovo dugo držanje aktivira kameru telefona u bilo kojem stanju. Zgodno za otključavanje, dok ostale funkcije zavise od vaših navika.

Tu su još 3,5mm priključak za slušalice, te kontrole glasnoće sa desne i micro USB port sa njegove donje strane. Ako se malo bolje zagledate u njegovu prednju stranu, iznad i ispod ivica ekrana primijetićete otvore koji podsjećaju na stereo zvučnike, ali nažalost, ispod donjeg se krije samo jedan. Ipak, Acer se odlučio da Z500 obogati sa kvalitetnijim zvučnikom i DTS Studio Sound licencom, što omogućava da kroz postavke telefona podešavate modove i zvuk po vlastitom ukusu, što će se svakako najviše primijetiti na slušalicama koje su isporučuju uz njega. Zvuk je veoma dobar i iznad prosjeka u odnosu na konkurente iz ove cjenovne klase.

Najdominantnija stavka na ovom naprednom telefonu je njegov 5-inčni ekran odlične kvalitete. Uz IPS matricu, 720p HD rezoluciju i gustinu piksela od 294 ppi, još jednom se pokazalo da je ovo gotovo idealna kombinacija za ove dijagonale ekrana. Dodamo li na ovo uglove vidljivosti bez mana, jaku svjetloću i živopisne boje, te Corning Gorilla Glass 3 zaštitu, ekran Acera Z500 jednostavno oduševljava.

1/1

Pogonska snaga dolazi iz MedaTek četverojezgrenog procesora na 1,3 GHz, što će uz 2GB RAM-a ispravno služiti za svakodnevno rukovanje aplikacijama na jednom naprednom telefonu. Pored toga Mali-400 grafički procesor dovoljno je jak i za nešto naprednije igranje, a nasuprot ovome, svega 4GB ugrađene flash memorije brzo postaje tijesno za pohranu podataka. Zato obavezno računajte na nabavku dodatne micro SD kartice. Hardversku specifikaciju zaokružuju i dvije kamere, stražnja od 8MP i selfie kamera od 2MP. Kvalitet fotografija glavne kamere poprilično iznenađuje, posebno po dnevnom svjetlu sa realnim prikazom boja i dovoljnom količinom detalja.

Najsvježiji update sistema donosi 4.4.2 verziju Androida, koji je Acer izmijenio svojim korisničkim interfejsom. Odstupanja od čistog Androida se odnose na izmijenjen notifikacijski panel, te "Floating" aplikacije koje mogu raditi u posebnom prozoru preko glavnog ekrana, čime je zapravo omogućen jednostavniji multi-tasking rad. Ne smijemo zaboraviti i tzv. Quick Mode koji omogućava da se interfejs telefona potpuno pojednostavi i ograniči, što može biti zgodno za najmlađe ili one starije korisnike fokusirane samo na velike brojeve i slova, slanje poruka i pozivanje određenih kontakata.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti i to da je riječ o uređaju sa Dual SIM podrškom i baterijom koja je bez problema potrajala preko dan i pol, što se za manje zahtjevne korisnike sigurno može razvući i na dva dana. Sve u svemu, za 350KM, Acer Liquid Z500 je trenutno jedan od best buy opcija na tržištu.

 

 

Cijena: 349,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
best buy po većini karakteristika, kamera

MINUS
položaj on/off tipke prilikom korištenja jednom rukom

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Mediatek MT6582; CPU: Quad-core 1,3 GHz Cortex-A7; GPU: Mali-400 MP2; RAM: 2 GB; Flash: 16 GB; 5” ekran, 1280 x 720 pixels, 294 ppi, Gorilla Glass 3; Glavna kamera: 8 MP, AF, LED blic; Prednja kamera: 2 MP, AF; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; A-GPS; FM radio; microUSB; Micro-SIM; GSM/HSPA; G-Sensor, Proximity Sensor, Gyro Sensor; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2000 mAh; 145 x 73 x 8,8 mm; 150g; Android 4.4.2.