Recenziju započnimo podacima da je Yoga 3 Pro 17% tanji i 15% lakša od svog prethodnika sa brojem dva u imenu. To ne bi bilo posebno bitno da dvojka već nije vrlo tanak i vrlo lagan uređaj. Trica je te osobine dovela na ivicu mogućeg, posebno kada je riječ o debljini. Čini nam se da će proći još dugo vremena prije nego što neko napravi tanji laptop. Jednostavno, čini se da dalje smanjivanje nema smisla jer neće ostati prostora za pritiskanje tipki tastature.

Fascinantna debljina, ako se može tako nazvati, posljedica je korištenja najnovijih Intel Core M procesora. Broadwell čipovi, proizvedeni u 14-nanometarskom proizvodnom procesu, nisu značajno brži od prethodne generacije, ali troše znatno manje energije, pa im je potrebno i manje hlađenja. I tako su Lenovo inženjeri uspjeli stvoriti hibridni laptop debljine svega 12,7 milimetara.

Najpoznatija osobina Yoga laptopa – okretanje ekrana po dužoj osi se nije promijenila. I dalje na raspolaganju stoje četiri položaja ekrana: laptop, stand, tent i tablet. Ono što se promijenilo su nosači ekrana kojih sada ukupno ima šest, što je za četiri više nego kod prethodnika. Nosači su radikalno promijenjeni, pa podsjećaju na metalnu narukvicu ručnog sata. Obzirom da je i ekranski mehanizam na prethodnim modelima bio odličan, teško je reći o kakvom poboljšanju se radi. Naime, sve funkcioniše baš onako kako treba, bez ikakvih suvišnih pokreta, neuobičajenih zvuka ili drugih problema. Lenovo kaže da se novi nosači ekrana sastoje od 813 pojedinačnih komada čelika i aluminijuma.

Pored Core M procesora, moramo istači 8 gigabajta memorije, te SSD hard disk koji je u našem testom modelu imao kapacitet od 256 gigabajta. Postoji i varijanta sa duplo većim SSD diskom, ako vam je nešto takvo potrebno. Dodan je još jedan USB port, pa tako na raspolaganju stoje 2 USB 3.0 porta i jedan USB 2,0 port koji je istovremeno i port na koji se spaja adapter. Nadograđena je i bežična mrežna kartica, koja Yogu 3 Pro spaja na mrežu putem "ac" standarda.

1/1

Ekran je zadržan sa starog modela, što nije previše čudno. Da podsjetimo, radi se o ekranu rezolucije 3.200 x 1.800 piksela, pa je jasno zašto Lenovo nije mijenjao IPS panel ekrana. Kao što već sigurno znate, ovakve ekranske rezolucije na 13,3 inča smatramo overkill-om, ali u ovom slučaju važi ona da od viška glava ne boli. U svakom slučaju, ekran je odličan, bez obzira na broj piksela po inču.

Tipke tastature imaju jako kratak hod, što je posljedica male debljine uređaja. Ipak, tastatura je i dalje dovoljno dobra za maratonska kucanja. Nije izostavljeno ni osvjetljenje tastature, što je prilično tražena osobina novih laptopa.
Test baterije je pokazao 5 sati i 58 minuta, što je poboljšanje od nekih pola sata u odnosu na stari Yoga Pro laptop. Za ovako tanak laptop, to je jako dobar rezultat.

Obzirom da su nam i prethodne verzije Yoga laptopa, bez obzira da li se radi o Pro ili običnom modelu, bili u vrhu kada su PC laptopi u pitanju, teško je reći nešto neočekivano. Lenovo Yoga 3 Pro sasvim sigurno spada u sami vrh ponude Windows laptopa, a posebno ako se računaju oni koji se mogu pretvoriti u tablet, odnosno sa ekranom osjetljivim na dodir. I tu se nema šta više dodati.

 

 

Cijena: 2.998,99 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
debljina, težina, generalni kvalitet, rotacija ekrana

MINUS
ekranska rezolucija je overkill

SPECIFIKACIJE:
Intel Core M-5Y70 procesor 2,60GHz, 4MB; Broadwell generacija; 13,3'' IPS ekran osjetljiv na dodir, 3.200 x 1.800 (QHD+) rezolucija; Intel HD 5300 grafika; 8GB DDR3; SSD 256 GB; WiF 802.11ac; BlueTooth 4.0; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; microHDMI; Čitač memorijskih kartica; 720p HD web kamera; 330 x 229 x 12,7 mm; 1,1 kg; Microsoft Windows 8.1.