Lenovo Miix 2 nije prvi niti jedini hibridni uređaj koji koristi koncept odvajanja ekrana i tastature. Ali je zato jedan od onih koji to izvode na prilično dobar način. A glavni krivac za to je zanimljiv dizajn koji omogućava laganu manipulaciju ekranom.

Lenovo Miix 2 serija se sastoji od nekoliko uređaja različitih ekranskih dijagonala, ali svi koriste isti dizajn. Naš 11,6 inčni testni model je i najveći u porodici, ali to nikako ne znači da se radi o velikom ili teškom uređaju. Naprotiv, ovo je vrlo prenosiv uređaj.

Najzanimljivija karakteristika ovog uređaje je upravo razdvajanje ekrana i tastature. Lenovo se odlučio za koncept sa magnetima i maštovito dizajniranim kućištem koji omogućava postavljanje ekrana u tri položaja. Prije svega, tastaturu i ekran je moguće postaviti u zatvoreni položaj za nošenje, pri čemu se Miix 2 ne razlikuje od uređaja sličnih dimenzija.

Klasična laptop konfiguracija je drugi položaj u koji možete postaviti ekran. Na taj način Miix 2 možete koristiti kao klasični laptop. Na kraju, podizanjem, rotacijom ekrana za 180 stepeni po dužoj osi i spuštanjem ekrana dobivate takozvanu "stand" orijentaciju koja je najpogodnija za reprodukciju multimedije. Da je baš to bila ideja Lenova, potvrđuje dodatni JBL zvučnik na tastaturi, koji značajno poboljšava reprodukciju zvuka kada se ekran namjesti u ovaj položaj.

Pored ova tri položaja ekrana, postoji još jedan, a njega dobivate kad Miix 2 koristite kao tablet, bez tastature. Mogli bismo reći da Miix 2 može skoro sve što i Yoga laptopi, ali na malo drugačiji način.

Hardverski, ovo je odličan uređaj. Intel i3 procesor, 4 gigabajta memorije, 128 gigabajtni SSD i FullHD ekran sa odličnim uglovima vidljivosti su ono što bismo i poželjeli na jednom ovakvom uređaju. Pored svega toga, našlo se mjesta i za jedan USB port koji služi i kao port za punjač, micro HDMI video izlaz i micro SD slot za memorijske kartice. Na tastaturi se pored spomenutog zvučnika nalaze još dva USB porta, svi u 2.0 izdanju. Sve zaokružuju dvije kamere rezolucija 5 i 2 megapiksela.

1/1

Test baterije sa video reprodukcijom pokazao je 6 sati i 34 minute. Tastatura je prilično udobna za duža kucanja, ali bismo preporučili eksternog miša pošto je touchpad malih dimenzija, pa je tu samo za hitne intervencije. Zbog načina spajanja ekrana i tastature, u laptop orijentaciji nema mogućnosti podešavanja ugla ekrana, ali je odabrani nagib prilično dobar za rad na radnom stolu. Za rad u krilu, preporučujemo odvajanje tastature i korištenje uređaja u tablet formi.

Sve u svemu, Lenovo Miix 2 pravo je osvježenje kada su hibridni uređaji u pitanju. Odvajanje tastature i ekrana je riješeno na vrlo zanimljiv, i što je još važnije, funkcionalan način. Ono na šta još treba skrenuti pažnju je i prilično jaka hardverska konfiguracija, pa uz eksterni monitor, miša i tastaturu ovo može biti i glavni kompjuter za rad. Ili zabavu.

 

Cijena: 1.599,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
zanimljiv dizajn, ekran, 128 GB SSD, hardverska konfiguracija

MINUS
fiksirani ugao ekrana prilikom korištenja tastature

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3-4012Y (1,5 GHz); 11,6'' LED ekran, FullHD rezolucije 1920 x 1080; Intel HD 4200 grafika; 4GB DDR3; SDD 128 GB; WiF 802.11n; BlueTooth 4.0; 2 x USB 2.0; micro-SD; micro-HDMI; Audio I/O; JBL zvučnici; Kamere: 2MP prednja / 5MP zadnja; 30,2 x 19 x 1,09 cm; 0,8 kg (samo tablet, bez tastature); Windows 8.1 64-bit.