Asusova Strix porodica grafičkih kartica je jedna od relativno novijih pojava na tržištu, a iz ove tajvanske kompanije tvrde kako su njen naziv pokupili iz rječnika starih Rimljana i antičkih Grka, gdje je Strix bila riječ za sovu. Sa tim, kako tvrde u Asusu, su željeli naglasiti kako su uređaji iz ove porodice tihi, precizni i više nego opasni. A nakon nekoliko dana druženja sa Strix verzijom GeForce GTX 970 kartice, u sve to smo se i sami imali priliku uvjeriti.

Na samom početku, vrijedi istaći kako je ovdje riječ o fabrički overclockiranoj verziji GTX 970 kartice - umjesto frekvencije GPU-a od 1050 MHz (1178 MHz uz boost) sa referentnih modela kartice, Strix verzija donosi GPU frekvencije 1114 MHz (1253 MHz uz boost). Očekivano, sam GPU je i dalje rezultat 28-nanometarskog proizvodnog procesa, obzirom da ćemo na 20-nanometarske čipove morati čekati još neko vrijeme, a donosi 1664 CUDA jezgre.

Sa aspekta memorije, Strix GTX 970 donosi 4 GB GDDR5 memorije, 256-bitnog interfejsa i efektivne frekvencije od 7010 MHz, što je za tek 10 MHz više od frekvencije sa referentnih modela kartice.
Sama kartica izgleda prilično impozantno - sa prednje strane je prekrivena velikim DirectCU II hladnjakom sa dva ventilatora, dok je sa stražnje strane zaštićena crnom metalnom pločom. Naravno, koristi PCI Express 3.0 interfejs i zbog svoje debljine, u kućištu će zauzeti dva slota. No, obzirom GTX 970 da koristi Maxwell čip, koji je inače poznat po svojoj niskoj potrošnji energije, ni ova Asusova kartica neće biti previše gladna kada je napajanje u pitanju, tako da će joj za efikasan rad biti dovoljan tek jedan 8-pinski konektor.

I tu dolazimo do jedne od zanimljivijih karakteristika Strix verzije GTX-a 970 - Asus je gore spomenuti DirectCU II hladnjak na kutiji svoje nove kartice izreklamirao kao potpuno bešuman, sa “0 dB ventilatorom”. I to je u jednu ruku tačno - naime, kada kartica nije pod velikim opterećenjem (npr. tokom rada u Windowsima, surfanja netom ili igranja manje zahtjevnih igara), ventilatori na njoj se uopšte neće vrtiti, te će krenuti sa radom tek kada karticu opteretite nekim težim zadacima (odnosno, u našem slučaju, kada pokrenemo neku od zahtjevnijih igara). I što je najbolje od svega, čak i kada su ventilatori na hladnjaku aktivni, testirani GTX 970 uopšte nije bio glasan, dok je maksimalna zabilježena temperatura tokom testa iznosila svega 68 stepeni Celzija.

1/1

I sa pričom o specifikacijama iza nas, vrijeme je da se bacimo u akciju - prva igra sa kojom smo GTX 970 testirali je bio ozloglašeni Assassin’s Creed: Unity, čije smo detalje odmah podigli na maksimum kako bi vidjeli kako se Asusova Sova nosi sa Francuskom revolucijom. A framerate je ovdje govorio sam za sebe - sa svim opcijama na maksimumu, uključujući i onih nekoliko ekskluzivnih za Nvidijine kartice (poput TXAA anti-aliasinga, Soft Shadows sjena i HBAO+ post-processing efekta), Unity se vrtio negdje između 30 i 50 sličica u sekundi, ovisno od situacije na ekranu. Očekivano, isključivanjem gore spomenutih Nvidijinih efekata i opcija, framerate je u prosjeku bio bolji za 10 sličica u sekundi, tako da na Full HD rezoluciji od GTX 970 kartice u Assassin’s Creed: Unityju, možete očekivati nešto bolju grafiku i vidljivo viši framerate u odnosu na konzole nove generacije.

Naravno, ovdje trebate uzeti u obzir i to da Unity ne možemo svrstati među najbolje optimizovane igre, tako da ćete sa drugim next-gen igrama vjerovatno vidjeti i nešto (ako ne i znatno) bolje rezultate. Na primjer, NBA 2K15 se na testnoj mašini i sa Asusovom Strix verzijom GTX-a 970 konstantno vrtio na 60 sličica u sekundi (framerate bi bio i veći da smo isključili V-Sync).

Nažalost, Unity i NBA 2K16 ne nude integrisani benchmark, zbog čega ih nismo ni ubacili u tabelu sa rezultatima na kraju teksta, tako da smo se u nastavku testa fokusirali na nekoliko provjerenih benchmarka, gdje je GTX 970 - potpuno očekivano - briljirao.

Metro: Last Light tako nije predstavljao nikakav problem za ovu karticu - sa svim detaljima na maksimumu, te sa isključenim SSAA anti-aliasingom i bez zgodnih PhysX fizičkih efekata, igra se vrtila u prosječnih 67 sličica u sekundi. Naravno, nakon takvog rezultata smo morali uključiti i već spomenute SSAA i PhysX opcije, što je dovelo do očekivano nižeg, ali i dalje impresivnog frameratea od 42 sličice u sekundi, dok je sa uključenim SSAA anti-aliasingom i sa isključenim PhysX-om, benchmark izbacio rezultat od 45 sličica u sekundi.

Slični (a.k.a. visoki) rezultati su nas čekali i u Bioshock Infinite i Tomb Raider benchmark testovima, koji su se na Full HD rezoluciji vrtili bez ikakvih problema, sa svim uključenim detaljima - u Bioshocku, na Ultra DirectX 11 postavkama i sa uključenim DDOF efektom, smo zabilježili prosječan framerate od 102 fps-a, a u Tomb Raideru na Ultra postavkama i sa 2x SSAA anti aliasingom smo dobili 80 sličica u sekundi, odnosno čak 113 kada smo umjesto SSAA uključili manje zahtjevni FXAA anti-aliasing.

Drugim riječima, Strix verzija GeForce GTX 970 kartice je i više nego dovoljna za igranje starijih naslova sa svim grafičkim postavkama na maksimumu, čak i na rezolucijama većim od 1080p, dok ćete se u novijim igrama poput Assassin’s Creed: Unityja morati zadovoljiti ili sa igranjem na 1080p rezoluciji, ili sa smanjivanjem određenih detalja.

I, kao šlag na tortu, sve te performanse su znatno jeftinije u odnosu na konkurentsku karticu iz AMD-a, R9 290X, koju smo testirali prije nekoliko mjeseci. Naime, iako su po performansama ove dvije kartice prilično slične, testirani Asus Strix GTX 970 je jeftiniji za skoro 400 maraka, što govori dovoljno samo za sebe.

Stoga, ukoliko želite najbolju grafičku karticu iz visoke srednje klase, koja će vam ponuditi vrhunske performanse po cijeni znatno nižoj u odnosu na neke konkurentske modele, Asus Strix GeForce GTX 970 OC Edition trenutno predstavlja najbolji izbor na domaćem tržištu, dok će oni manje zahtjevni korisnici vjerovatno moći pronaći i za nijansu slabije, ali zato i jeftinije GTX 970 modele. Još ako Nvidia na CES-u predstavi i GTX 960 kartice, o čemu se već neko vrijeme šuška na Internetu, tržište best-buy GPU-ova za zahtjevne igrače bi uskoro moglo postati još zanimljivije.

Benchmark @1080p (1920x1080) Asus Strix GeForce GTX 970 OC Edition
Metro: Last Light (Very High, AF 16x, Motion Blur Normal, Tesselation Very High, SSAA off, PhysX off) 67 fps
Tomb Raider (Ultra, 2x SSAA) 80 fps
Bioshock Infinite (Ultra DX11, DDoF) 102 fps
GRID 2 (Ultra. 2x MSAA) 126 fps
Testna konfiguracija: Intel Core i5-2500K CPU @ 3,30GHz; 8GB DDR3-1600 RAM; Corsair Force GT 120GB SSD; Windows 8.1 64-bit, Nvidia drajveri 344.75;

Cijena: 880,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
vrhunske performanse, tih rad i ventilatori koji se vrte samo kada je kartica pod opterećenjem;

MINUS
ništa posebno;

SPECIFIKACIJE:
Nvidia GeForce GTX 970 GPU;
PCI Express 3.0 interfejs;
4GB GDDR5 memorije, 256-bitni memorijski interfejs;
GPU Base Clock: 1114 MHz;
GPU Boost Clock: 1253 MHz;
Memory Clock: 7010 MHz;
Portovi: DVI-I x1, DVI-D x1, HDMI x1, DisplayPort x1;