Video recenziju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Prije tri mjeseca testirali smo prvi Prestigo tablet sa Intel procesorom. Kombinacija Intel procesora i Android operativnog sistema očigledno dobro funkcioniše, pa je Prestigio predstavio i 8 inčni tablet iste serije. Da vidimo kakva je razlika između dva modela.

Pored odličnog imena – Thunder, koja odmah u sjećanje priziva najpoznatiju pjesmu australskog benda AC/DC, Prestigio Thinder 7.0 je posjedovao i prilično zanimljiv dizajn. Ista stvar se može reći i za model za dijagonalom ekrana od 8 inča, mada uređaji nisu previše slični. Osmica je dobila znatno oštrije uglove, pa je izgled uređaja ozbiljniji.

Gumirana plastika zadnjeg dijela je zadržana, pa uz ozbiljan izgled Thunder 8.0 stremi višim kategorijama tablet uređaja. Tu je i aluminijumski okvir koji podcrtava baš ovu osobinu, baš kao i debljina od samo 7,9 milimetara. Sve zaokružuje prijatna težina od 375 grama.

Još jedan detalj koji obično pripada uređajima više kategorije je poklopac za microSD i SIM slotove. 3G modem je dakle na spisku opreme, što je jedna od najvećih razlika u odnosu na 7 inčni model. Opremljenost je je pored veličine ekrana, najveća razlika između dva uređaja. Tako 8 inčni uređaj posjeduje i Bluetooth u četvrtoj verziji, te GPS modul, pa se ovaj tablet može koristiti i za navigaciju u automobilu.

Prestigio već duže vrijeme koristi IPS ekrane u svojim uređajima, a situacija nije drugačija ni kada je u pitanju 8 inčni Thunder. Posebno su impresivni uglovi vidljivosti ekrana ugređnog u ovaj tablet, koji kao da dolaze sa uređaja znatno više kategorije. I boje su vrlo izražene, tako da možemo reći da je ekran jedna od najboljih karakteristika ovog uređaja. Svakako treba naglasiti HD ready rezoluciju ekrana, koja je nedostajala na manjem modelu.

1/1

Intel Atom procesor glavni je pokretač i sedmice i osmice, ali veći model ima za nijansu noviji i brži procesor. To se može primijetiti korištenjem alata za testiranje procesora, dok se u svakodnevnom radu ova razlika teško primijeti. A, to je dobro, obzirom da na manji model prije tri mjeseca nismo imali primjedbi. 

Što se baterije tiče, ona je 25% veća, a naš test je pokazao par minuta više od sedam sati rada do potpunog pražnjenja. Ono o čemu obično mnogo ne govorimo kada su tableti u pitanju je zvuk, pošto se uglavnom radi o neimpresivnom mono zvuku. Izuzetak pravimo zbog stereo zvučnika ispod i iznad ekrana, koji proizvode dobar zvuk za uređaj ove klase. U tihoj sredini izlaz za slušalice vjerovatno nećete ni koristiti.

Android je u 4.2 izdanju, što u Prestigio slučaju znači stock interfejs i nekoliko karakterističnih aplikacija, koje smo spominjali u prethodnim recenzijama uređaja ovog proizvođača.

Na kraju spomenimo još dvije stvari. Kamere su u danas uobičajenom paru – 5 za glavnu i 2 megapiksela za prednju kameru. Obje kreiraju slike i video solidnog kvaliteta. Druga stvar je kožna torbica za nošenje, koju smatramo jako korisnim dodatkom za bilo koji tablet uređaj.

Sve u svemu, 8 inčni Thunder značajno je napredniji uređaj od svog 7 inčnog rođaka. Ali to smo i očekivali, obzirom da su uređaji namijenjeni različitoj publici.

 

Cijena: 399,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ekran, stereo zvuk, kožna torbica, oprema

MINUS
"samo" Android 4.2

SPECIFIKACIJE:
CPU: Dual-Core Intel Atom Processor Z2580, 2,0 GHz; GPU: PowerVR SGX 544MP2; RAM: 1 MB; Flash: 16GB; 8,0” ekran, TFT, 1280 x 800; Glavna kamera: 5 MP; Prednja kamera: 2 MP; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; 3G modem; A-GPS; microUSB; microSD; 3,5 mm audio izlaz; 213 x 125 x 7,9 mm; 375 grama; Android 4.2.