Xperia E3 je jedan od onih telefona koji bi mogao biti prilično interesantan manje zahtjevnim korisnicima i svima koji nemaju namjeru potrošiti hiljadu i kusur maraka na novi telefon. I to kako zbog znatno niže cijene u odnosu na svoju flagship braću, tako i zbog vrhunske kvalitete izrade, ali i sasvim solidnih specifikacija i performansi.

***

Umjesto kućišta izrađenog od kombinacije aluminija i stakla, prisutnog na Z3 modelu, E3 donosi klasično kućište izrađeno od mat plastike koja na našu sreću nije magnet za otiske prstiju i koja, što je još bitnije, u ruci leži odlično.

Kada je u pitanju ekran, Xperia E3 donosi dijagonalu od 4,5 inča, kao i njegove nešto šire ivice nego smo na to navikli - naime, ivice sa gornje i donje strane ekrana su debele po 1,5 centimetar. Tome dodajte i debljinu telefona od 8,5 milimetara, kao i težinu od 143 grama i shvatit ćete zašto nam je E3 djelovao pomalo debeljuškasto.

Naravno, sve to je upakovano u tradicionalni Sony dizajn - tipka za uključivanje, odnosno buđenje telefona je ponovo smještena sa desne strane uređaja, gdje joj je vrlo lako pristupiti palcem. Osim nje, na telefonu ćete pronaći još samo jednu tipku - i to onu za kontrolu glasnoće zvuka, smještenu odmah ispod tipke za uključivanje.

Osim plastičnog kućišta, uz nižu cijenu potpuno očekivano ide i izostanak svih onih certifikata o vodootpornosti kojima se diče Z modeli - E3 tako nudi dva porta bez ikakvih poklopaca: sa lijeve strane telefona je smješten Micro-USB, dok ćete sa njegove gornje strane pronaći i 3,5-milimetarski audio priključak.

I sa pričom o izgledu telefona iza nas, vrijeme je da se bacimo na specifikacije - kada E3 konačno uključite, dočekaće vas i više nego dobra slika na njegovom 4,5-inčnom ekranu. Istina, rezolucija dotičnog iznosi tek 854x480, uz gustoću piksela od 218 ppi, ali nama to nije predstavljao nikakav problem - prikaz boja je odličan, a i uglovi gledanja su dobri, tako da se E3 pokazao kao vrlo dobar entry-level telefon na kojem je bez problema moguće surfati netom i gledati YouTube klipove.

1/1

I što je najbolje od svega, srž telefona čine četverojezgreni Snapdragon procesor frekvencije 1,2GHZ i 1GB RAM-a, tako da E3 nije imao problema ni sa pokretanjem standardnih aplikacija, iako smo u pojedinim zahtjevnim 3D igrama tu i tamo primijetili blaga usporavanja. No, ukoliko na svom telefonu planirate tek surfati Internetom i koristiti klasične i hardverski nezahtjevne aplikacije, sa Xperiom E3 ne bi trebali imati nikakvih problema.

Sa druge strane, količina memorije za pohranu podataka bi vam mogla biti problem, obzirom da je testni E3 model nudio tek 4GB, od čega je nešto manje od 2GB bilo slobodno. Srećom, tu je slot za microSD kartice, tako da ćete nakon dodatnog shoppinga moći imati i nešto više memorije.

Od drugih elemenata telefona vrijednih spomena, tu su još i kamere standardne kvalitete za jedan entry-level uređaj, Android u KitKat izdanju praćen klasičnom ponudom predinstaliranih Sonyjevih aplikacija i widgeta (Walkman, Album, Movies, Sony Select itd.), kao i 2.330 mAh baterija koja je opravdala tvrdnje iz Sonyja kako će izdržati i do dva dana relativno aktivnog korištenja telefona (uz nešto manje aktivno korištenje, E3 je znao izdržati i do 3 dana na jednom punjenju).

I da, ne smijemo zaboraviti ni zgodnu opciju buđenja telefona i automatskog pokretanja odabrane aplikacije, što ćete izvesti držanjem pritisnute power tipke i blagim protresanjem telefona (dotična funkcija će raditi i kada je telefon aktivan i kada ste već pokrenuli neku drugu aplikaciju).

Ukoliko ste u potrazi za novim Android telefonom na koji nećete potrošiti omanje bogatstvo, a koji će vam ponuditi solidne specifikacije i vrhunski kvalitet izrade, Xperia E3 bi mogao biti smartphone za vas.

 

Cijena: 449,00 KM

PLUS
kvalitet izrade, solidne specifikacije za entry-level uređaj;

MINUS
bilo bi lijepo vidjeti zvučnik sa prednje strane telefona;

SPECIFIKACIJE:
Qualcomm Snapdragon 1,2GHz quad-core CPU;
Adreno 305 GPU;
1GB RAM; 4GB memorije za pohranu podataka (+ microSD slot);
4,5-inčni IPS ekran rezolucije 854x480;
2.330 mAh baterija;
Kamere: 5MP stražnja, VGA prednja;
3,5mm audio port;
aGPS, Bluetooth 4.0, WiFi, ANT+ i Smart Connect podrška;
Android 4.4 (KitKat);