Toshiba TV koji smo testirali protekle sedmice predstavnik je L7 porodice Toshiba LED televizora. Radi se o najvišoj klasi FullHD televizora, pošto viša klasa oznake L9 nudi Ultra HD rezoluciju slike. Pošto je do Ultra HD sadržaja ekstremno teško doći, L7 serija nudi sve što možete tražiti od modernog televizora. Naš testni primjerak je nosio oznaku 55L7463DG, a pored 55 inčnog modela, na raspolaganju su još modeli sa ekranskom dijagonalom dužine 47 i 42 inča.

Umjesto detaljnog komentarisanja minimalističkog dizajna televizora, reći ćemo da je baš L7 serija dobitnik dizajnerske RedDot nagrade za 2014. godinu. Riječ "tanak" najčešće će vam pasti na pamet kad razmišljate o izgledu ovog TV-a, bilo da se fokusirate na sam uređaj, ivice ekrana ili njegovo postolje.

A, kad već spominjemo dizajn spomenimo i dizajn menija, sa kojim Toshiba inženjeri nisu izvodili eksperimente, već su kreirali pregledan i jednostavan sistem menija. Noviji televizori obično sadrže nekakve futurističke menije koji su zanimljivi na prvi pogled, ali teški za navigaciju. To kod ove Toshibe nikako nije slučaj – u gomili opcija smo se snašli za tili čas.

Kako je ovo Smart TV, opcija u spomenutim menijima ima na pretek. Od podešavanja slike i zvuka, preko opcija za prikaz 3D slike, pa sve do samih Smart opcija. Smart mogućnosti TV su prilično dobre, ali poslušajte naš savjet i iskoristite dva USB porta za spajanje tastature ili miša, a najbolje i jednog i drugog u bežičnoj verziji. Na taj način ćete mnogo lakše iskoristi ugrađeni Internet browser, YouTube i ostale aplikacije.

Ono što moramo izdvojiti je kvalitet slike, a posebno kontrast i prikaz boja. Za sve to je zadužena CEVO tehnologija koju Toshiba ugrađuje u svoje najbolje modele. Uz sve to, sliku je moguće vrlo detaljno podesit, ako vam koji slučajem dostupni preseti nisu dovoljni. Uz kvalitetnu sliku ide i kvalitetan zvuk, a uz ovaj Toshiba TV vam u većini slučajeva neće trebati vanjski subwoofer. Zvuk je dovoljno glasan, a zvučna slika lijepo popunjena.

1/1

Uz TV se standardno isporučuju četiri para pasivnih 3D naočala, pa manje porodice u paketu dobivaju sve što im je potrebno za 3D ugođaj. 3D efekat je jako dobar, pa ako volite 3D kino, bacite se u potragu za 3D filmovima. 

Spomenimo veliki i prostrani daljinski upravljač, koji je vrlo sličan menijima TV-a. Sve je logično raspoređeno i gotovo da nije potrebno posebno navikavanje. Na kraju, TV raspolaže sa uobičajenim setom video ulaza, uz DVB i CI interfejs.

Kao što smo rekli na početku, stav naše redakcije je da Toshiba opremu nemamo dovoljno često na testu. Ovaj TV to sasvim lijepo pokazuje, pa sve što možemo reći je – samo izaberite dijagonalu: 42, 47 ili 55 inča i bićete vrlo zadovoljni.

 

Toshiba 42'' 42L7463DG MPC: 1.399,00 KM Toshiba 47'' 47L7463DG MPC: 1.799,00 KM Toshiba 55'' 55L7463DG MPC: 2.499,00 KM

CT Computers, Sarajevo
http://www.comtradeshop.ba

PLUS
dizajn, kvalitet slike i zvuka

MINUS
konverzija standardne 2D u 3D sliku

SPECIFIKACIJE:
Full HD 1920x1080 LED ekran; 55 inča (140 cm) dijagonala ekrana; CEVO picture i CEVO sound; Digital Tuner (DVB-T/-T2, DVB-C, DVB-S/S2), CI; Dinamički kontrast: 7.000.000:1; Brightness: 700 cd/m2; SmartTV mogućnosti; 4x 3D pasivne naočale; Ethernet, WiFi 802.11n; 2x12W zvučnici; Daljinski upravljač.