Razer je jedna od onih kompanija koje ne treba posebno predstavljati, jer u njihovom hardveru namijenjenom igračima nerijetko znaju uživati i svi oni koji nisu veliki ljubitelji virtuelnih svjetova i mašte game developera. A najnoviji dokaz tome je Razer Tiamat 2.2, gaming headset koji smo imali priliku testirati protekle sedmice.

I već na prvi pogled je jasno kako je ovdje riječ o solidnom komadu hardvera – na raspakivanje polu-providne kutije u kojoj stiže Tiamat 2.2 ćete potrošiti dobrih nekoliko minuta, nakon čega ćete konačno ugledati Tiamat 2.2 u njegovoj punoj slavi.

Same slušalice izgledaju vrhunski, a izrađene su od crne mat plastike koju tek na nosaču ukrašava konac u tradicionalnoj Razer zelenoj boji, sa kojim su prošivene spužvice sa kojima se Tiamat naslanja na glavu.

Kvalitet izrade je solidan, iako slušalice zbog svoje plastične konstrukcije djeluju relativno lomljive. Srećom, nosač slušalica je izrađen iz dva dijela – onaj spoljni, izrađen od plastike koja zapravo i ostavlja dojam najslabije karike u lancu, vam tokom korištenja neće predstavljati problem, jer se ispod njega nalazi još jedan, koji će se automatski prilagoditi glavi korisnika i na kojem su smještene već spomenute spužvice.

1/1

Slične spužvice ukrašavaju i zvučnike slušalica, koji su možda za nijansu mali (zbog čega bi vas slušalice mogle umoriti nakon dužeg korištenja), tako da će prilikom stavljanja na glavu zahtijevati detaljnije pozicioniranje kako bi u potpunosti prekrili uši. Ali kada ih prekriju, shvatit ćete koliko zapravo vanjske buke poništavaju – uz Tiamat 2.2, škripa stare tastature postaje prošlost, neovisno od toga da li se igrate, ili kucate kilometarske tekstove na dnevnoj bazi.

Naravno, tu je i mikrofon, koji je na Tiamatu sakriven u lijevoj slušalici, iz koje ga je moguće izvući za tek nekoliko centimetara. Sa druge strane, kabl sa kojim se slušalice povezuju sa kompjuterom je i više nego dug – sa svojih skoro 3 metra, Tiamat ćete moći prikačiti i na TV, te se izvaliti u fotelju i gledati filmove ili igrati igre na konzoli. Nažalost, kabl sa sobom donosi i jedan manji problem – in-line kontroler glasnoće zvuka je za naš ukus previše udaljen od samih slušalica, a nedostaje mu i štipaljka sa kojom bi ga mogli zakačiti na odjeću kako bi lakše pristupili njegovim kontrolama, te tako poništili "buku" koju kabl stvara svojim trljanjem od odjeću.

Što se tiče kvalitete zvuka, od Tiamata smo dobili ono što smo i očekivali – vrhunski zvuk tokom igranja igara, kao i solidnu reprodukciju muzike. Zahvaljujući dodatnim zvučnicima za bass smještenim u obje slušalice, Tiamat nudi odlične i visoke, ali i niske tonove, što ćete najbolje osjetiti u igrama sa kvalitetno produciranim zvukom – mi smo slušalice testirali u Alien: Isolationu, gdje su se pokazale i više nego odlično. Šištanje pare iz cijevi, pištanje brodskih kompjutera i trčanje Aliena kroz ventilaciju iznad vas zvuči zaista nenadmašno, dok audio podlozi doprinosi i vrhunska muzika u igri – i sve to Tiamat reprodukuje na najbolji mogući način. Naravno, slušalice smo testirali i u Hotline Miamiju, koji je također zvučao odlično – pogotovo na nivoima sa muzikom bogatom basovima.

Sve u svemu, ukoliko želite jako dobre slušalice koje će vam praviti društvo tokom cjelonoćnih igraćih sesija ili možda samo slušalice sa kojima ćete iskusiti sav horor Alien: Isolationa – Razer Tiamat bi mogao biti upravo ono što tražite.

 

Cijena: 215,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
solidan kvalitet zvuka, odlično poništavanje vanjske buke;

MINUS
cijena;

SPECIFIKACIJE:
slušalice: 4x40mm driver, 20-20.000Hz frequency response, impedance 32ohm, sensitivity @1kHz: 109 ± 3dB, 3,5mm audio konektor;
mikrofon: 50-16.000Hz frequency response, sensitivity @1kHz: -36dB ± 2dB;
kabl dužine 3m;
in-line kontrole za podešavanje glasnoće zvuka;