Logitechova G serija uređaja je dobro poznata brojnim igračima, ali i ljubiteljima hardvera zbog svoje kombinacije kvalitetne PC periferije i bogate ponude gaming funkcija. A izuzetak tome nije ni njen najnoviji član – Logitech G700s bežični miš – u čijem smo testiranju imali priliku uživati u proteklih nekoliko dana.

***

Da je ovdje riječ o luksuznom komadu hardvera, biće vam jasno još prilikom njegovog otpakivanja – za razliku od standardne PC periferije, Logitech G700s ćete iz njegove kutije sa magnetnim poklopcem izvući sa prednje strane, a odmah potom ćete primjetiti i njegov vrhunski dizajn.

Očekivano, kada su u pitanju boje, mišem dominiraju crna i tamno siva, uz tek nekoliko svijetlo sivih elemenata poput G logotipa na naslonu za dlan, te šara oko točkića i dodatnih tipki.

Što se tiče ergonomije, Logitetch G700s je prilagođen dešnjacima i u ruci leži, jednom riječju, idealno. Tome doprinosi kako blago udubljenje za palac sa lijeve strane miša, tako i izbor materijala korištenih prilikom njegove izrade. Naime, gornja strana miša i njegove glavne tipke (lijeva i desna) su izrađene od izuzetno ugodne hidrofobne mat plastike, otporne na otiske prstiju, dok su njegovi bokovi prekriveni nešto grubljom, tzv. "dry grip" plastikom.

G700s nudi i internu memoriju na koju je moguće pohraniti do nekoliko različitih profila i skoro sve željene prateće macro komande.

A kada već pričamo o ergonomiji, moramo pohvaliti i pozicioniranje dodatnih tipki, kojih na novom Logitechovom mišu ima čak devet. Za početak, tu su dvije tipke ispod točkića, koje za razliku od drugih miševa, ovdje ne služe za izmjenu DPI rezolucije – umjesto toga, tipka bliža točkiću će poslužiti za izmjenu njegovog moda rada (neograničeno i postepeno skrolanje), dok će ona dalja poslužiti za izmjenu aktivnog profila.

Sam točkić je moguće kliknuti u lijevu i desnu stranu, a pored lijeve tipke miša su smještene još tri dodatne, koje će po defaultu služiti za izmjenu aktivne DPI rezolucije, te za provjeravanje stanja baterije, što će biti prikazano na 3 LED diode sa lijeve strane miša.

1/1

Na kraju, tu su još četiri dodatne tipke (donje dvije po defaultu služe kao back i forward tipke, dok gornje dvije po defaultu nemaju nikakvu funkciju), smještene sa lijeve strane miša, gdje im je izuzetno lako pristupiti palcem.

No, jedan aspekt ergonomije će od svih korisnika žičanih miševa tražiti nešto kraći period navikavanja – naime, kao i sve bežične miševe, Logitech G700s krasi nešto veća težina. Da budemo precizniji, G700s teži čak 152g, što vam nakon nekoliko sati korištenja zapravo i neće predstavljati neki problem.

Također, moramo pohvaliti i Logitechovu odluku da sa mišem isporuči i jednu punjivu AA bateriju, smještenu ispod poklopca sa njegove donje strane, gdje ćete pronaći i slot za bežični USB dongle. Isto tako, hvale vrijedna je i mogućnost punjenja baterije miša tokom njegovog korištenja – sve što trebate uraditi kako bi je napunili je povezati miš sa kompjuterom pomoću priloženog USB kabla.

Logitech 700s koristi laserski senzor maksimalne DPI rezolucije od čak 8200 DPI, a tu je i podrška za 5 aktivnih DPI rezolucija koje možete mijenjati on-the-fly. Same DPI postavke ćete pak podešavati u posebnom Logitech Gaming Software programu, koji je neophodno downloadovati sa zvanične Logitech stranice.

I sa pričom o specifikacijama iza nas, vrijeme je da se dotaknemo i konkretnih testova. Tokom nekoliko dana korištenja, G700s smo u njegovom bežičnom modu rada isprobali u nekoliko igara – i u svakoj se pokazao kao odličan, neovisno od toga da li je riječ o adrenalinom nabijenoj i ultra-brzoj akciji Titanfalla, nešto sporijem Alien: Isolationu,ili znatno sporijim igrama kakva je nova Civilizacija.

Naravno, miš smo tokom testiranja koristili i u svakodnevnom radu sa uredskim aplikacijama i ostalim softverom, gdje se također pokazao kao odličan – čak i kada ne bi koristili neke od njegovih brojnih dodatnih tipki.

Ukoliko vam cijena ne predstavlja problem, budite ubjeđeni da ćete sa Logitech G700s mišem za svoje pare dobiti zaista vrhunski uređaj kojem je teško naći manu.

Cijena: 209,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
ergonomija, kvalitet izrade, korišteni materijali, dodatne tipke;

MINUS
cijena;

SPECIFIKACIJE:
13 programibilnih tipki;
8200 DPI senzor;
on-the-fly izmjena DPI rezolucije;
interna memorija za do 3 profila i prateće macro komande;
2,4GHz wireless i USB konekcija;