Video recenziju ovog uređaja možete pogledati na ovom linku.

Do naše redakcije stigao je i treći Tesla tablet. Model L7 na sebi ima Android 4.4 uz 2 GB memorije, a pri tome košta još manje nego prethodna dva Tesla tableta koja smo testirali. Uronimo u detalje.

Prva i osnovna karakteristika Tesla tableta oznake L7 je njegova povoljna cijena. Kada se ostale karakteristike ovog tableta pogledaju kroz prizmu njegove cijene, dobiva se odličan odnos uloženog i dobivenog, što danas na vrlo konkurentnom tržištu tablet uređaja nije lako postići.

Tesla L7 je 7 inčni tablet odnosa strana 16:9, baš kao i model H7. Razlika je u rezoluciji ekrana, koja u slučaju L7 tableta iznosi 1024 x 600, što daje gustoću od 170 piksela po inču. Ekran je baziran na IPS matrici, pa su mu karakteristike prilično dobre, mada bi uz podsjećanje o cijeni mogli reći da su ekranske karakteristike odlične.

Dva gigabajta memorije smo već spomenuli u uvodu, a moramo dodati da je to količina koja se ne viđa ni na mnogo skupljim Android uređajima. I ovaj Tesla je baziran na Intel čipu, ali se ovaj put radi o nešto sporijem Atom procesoru. Ipak, zbog manje ekranske rezolucije, ugrađeni Atom procesor je sasvim dovoljan za ovakav tablet. Tokom testa nismo imali nikakvih problema vezanih za performanse.

Ukupna količina flash memorije od 8 GB se lako proširuje microSD karticama, što je opet karakteristika koja se ne viđa ni na nekim skupljim uređajima. Ono što nas je još više iznenadilo je postojanje Bluetooth i GPS modula, pa je oprema ovog tableta potpuna.

1/1

Par kamera je u konfiguraciji 2 i 0,3 megapiksela, a kvalitet snimaka je dovoljan za tablet ove cijene. Hardversku konfiguraciju lijepo zaokružuje microUSB sa host, odnosno OTG funkcijom, a proizvođač isporučuje i odgovarajući kabl za konektovanje USB uređaja.

Tablet postoji u dvije boje – bijeloj i crnoj. Svi konektori i tipke su smješteni na gornjoj strani ako tablet držimo u portrait orijentaciji, što je prilično zgodno. Čak je i spomenuti microSD slot na istoj strani uređaja, samo nešto malo više pomaknut prema zadnjoj strani. Na kraju, zadnja stana uređaja je metalna, što je gotovo nevjerovatno za uređaj ove cijene.

Baterija je na našem testu standardne upotrebe pri osvjetljenju ekrana postavljenom na 50% izdržala četiri sata i 17 minuta. Zanimljivo je da punjenje potpuno prazne baterije traje nešto više od dva sata, što je zasluga jačeg punjača.

Android je u verziji KitKat, sa gotovo originalnim Google izgledom. Jedina razlika su softverske tipke za kontrolu glasnoće, dok je sve ostalo onako kako je Google zamislio i kako nam se najviše i dopada.

Kao što vidite, Tesla L7 je sasvim dobar Android tablet niže klase, ali mu je cijena čak i za tu klasu odlična. Da li su potrebne neke daljnje preporuke?

 

Cijena: 149,90 KM

Tesla Tablet
http://www.tesla.info/ba

PLUS
cijena, metalna zadnja strana, 2 GB RAM, Android 4.4

MINUS
za ovu cijenu: baš ništa

SPECIFIKACIJE:
CPU: Intel Atom Z2520, 1,2 GHz; RAM: 2GB RAM; Flash 8GB; MicroSD; 7 inčni IPS, rezolucija: 1024 x 600 piksela; WiFi 802.11n; Bluetooth; microUSB; 3,5mm audio; Accelerometer, GPS+AGPS; Glavna kamera: 2MP, prednja 0,3 MP; Li-Ion 3000mAh baterija; Dimenzije: 109,5 x 191,5 x 10,2 mm; Težina: 285g; Android KitKat 4.4.