U prošloj epizodi smo govorili o jednom laptopu koji može zamijeniti desktop kompjuter. Ove sedmice imamo laptop iz iste kategorije, ali sa još jačim hardverom.

Lenovo Z50-70 spada u višu kategoriju takozvanih desktop replacement laptopa, što je vidljivo čak i na prvi pogled. Dizajn ovog uređaja to jasno pokazuje obiljem metala od kojeg je izrađeno kućište i elegantnim linijama koje asociraju na poslovni uređaj. Kvalitet izrade je također na visokom nivou, na šta nas je Lenovo navikao tokom godina.

Naš testni model je bio baziran na Intel Core i7 procesoru, i to njegovoj vrlo popularnoj verziji oznake 4510. Zanimljivo je da Lenovo nudi obilje različitih procesora za ovaj laptop. U ponudi su najjači Intel i7 procesori ali i Celeroni, a moguće je pronaći i modele bazirane na AMD arhitekturi.

Uz i7 procesor, na raspolaganju nam je bilo 4 GB memorije, te hard disk kapaciteta 1 TB. Iako se ne radi o SSD disku, u pitanju je najbolja stvar nakon toga – hibridnom disku koji svoju mehaniku nadopunjuje malom količinom flash memorije koja služi za ubrzavanje operacija čitanja i pisanja.

Najvažnija karakteristika ovog laptopa je njegov ekran, odnosno Full HD rezolucija slika. Iako su ostale karakteristike ekrana prosječne, rezolucija ga izdvaja od mase sličnih uređaja. Visoka ekranska rezolucija nudi obilje prostora na desktopu, što će posebno cijeniti poslovni korisnici.

1/1

 Druga karakteristika koja nam se dopala je tastatura. Ali to i nije previše čudno za jedan Lenovo uređaj. Raspored tipki je jako dobar, a posebno nam se dopao njihov kratak hod i minimalna količina sile koju je potrebno upotrijebiti za pritisak. Touchpad karakteriše vrlo prijatna površina po kojoj prsti lako klize, te vrlo kvalitetne tike koja opet naglašavaju klasu uređaja.

Ono što nas je pomalo iznenadilo je Nvidia grafička kartica. GeForce 840M se uključuje kada integrisana Intel grafika nije dovoljna, što je dobro za korištenje grafički zahtjevnih aplikacija koje nisu igre. Aktivno igranje baš i ne možemo preporučiti je je ekranska rezolucija prevelika za ovu grafičku karticu, pa većinu novijih igara nije moguće pokrenuti na nativnoj rezoluciji ekrana.

Obzirom na poznati procesor, test baterije nas nije iznenadio. Video reprodukcija je potrajala 3 sata i 17 minuta, ali treba naglasiti da je video player koristio integrisanu grafiku. Laptop dolazi sa licencom za Windows 8.1

Kao što smo već rekli, ekranska rezolucija je glavna karakteristika ovog Lenovo laptopa, što je vrlo važno ako ne namjeravate koristiti eksterni monitor, a što kupci često zaborave prilikom nabavke laptopa iz desktop replacement kategorije. Veličina desktopa je vrlo važna za udobnost rada, pa sa te strane Lenovo Z50-70 svakako zaslužuje pažnju.

Cijena: 1.999,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ekranska rezolucija, snažan hardver

MINUS
grafika za novije 3D igre

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 4510, 2,0 GHz, Turbo: 3,1 Ghz; 15,6'' LED ekran, 1.920 x 1080 rezolucija; nVidia GeForce 840M sa 2GB DDR3, Intel HD 4400 grafika; 4GB DDR3 (1.600MHz); HDD 1 TB hibridni; DVD-RW; WiF 802.11n; Bluetooth 4.0; GigabitEthernet; 1x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; VGA; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 375 x 263 x 25 mm; 2,3 kg; Windows 8.1.