Do sada smo predstavili nekoliko Asus matičnih ploča baziranih na trenutno najjačem Intel čipsetu - Z97. Međutim, nova serija čipseta za trenutno aktuelne Intel procesore (Intel Haswell, Intel Haswell Refresh, Intel Devil `s Canyon and Intel Broadwell) ima dva člana – pored Z97, Intel nudi i H97 čipset.

Kao što se može i pretpostaviti po prijašnjim oznakama Intel čipseta, ali i po redoslijedu abecede, H97 je čipset sa nešto manje funkcija. Ali je zato i cijena povoljnija. Generalno se može reći da je H97 čipset namijenjen korisnicima koji ne žele overclock-irati procesor i koje neće koristiti više grafičkih kartica. Dakle, H97 je namijenjen najširem mogućem krugu korisnika.

Glavna razlika između H97 i Z97 čipseta je u overclok mogućnostima, koje slabiji model zapravo ne podržava. Moglo bi se reći da je Z97 čipset namijenjen Intel K procesorima, dok je H97 namijenjen svim ostalim Intel procesorima kod kojih je množilac zaključan. Druga bitna razlika je što H97 ne podržava raspodjelu PCI Express 3.0 lines-a u x8+x8 i x4+x4 rasporedima, a što opet znači da se ne isplati praviti CrossFire i SLI polja. Sa druge strane, H97 podržava isti set portova i konekcija, uključujući SATA Express i M.2, pa velika većina korisnika može biti i više nego zadovoljna nekom H97 pločom.

I tu dolazimo do Asus H97-Pro matične ploče koja pokušava da ponudi najbolje iz oba svijeta – povoljnu cijenu i veliki broj naprednih funkcija. Obzirom na kategoriju kojoj pripada, Asus H97-Pro dolazi sa standardnim setom dodatne opreme koji se sastoji od četiri SATA kabla, Q-konektora, backplate-a, uputstva i DVD-a sa drajverima i drugim alatima.

1/1

Ploča je punog ATX formata, sa tamno smeđom štampanom pločom. Hladnjak čipseta je okruglog oblika i zlatne boje, a ista boja je iskorištena i za hladnjake napojne sekcije. Obzirom na obilje prostora, raspored elemenata je odličan, a jedina primjedba je što u blizini glavnog ATX konektora i SATA portova nema rupe za šaraf, pa treba obratiti pažnju prilikom spajanja ovih kablova kada je ploča montirana u kućištu.

Kao i na nekim skupljim pločama, i na H97-Pro se nalazi 5x Protection Asus tehnologija. Radi se o skupu karakteristika za što duži i pouzdaniji vijek ploče. Redom, radi se o: DIGI+ VRM (Voltage Regulator Module) digitalnom kontroleru 6-phase napajanja, osiguračima koji ploču štite od kratkih spojeva i prejakog napona, zaštiti od elektrostatičkog naboja, japanskim kondenzatorima produženog vijeka trajanja (5.000 sati rada na 105 stepeni Celzijusa), te stainless čelika na ključnim dijelovima ploče kao zaštita od hrđe.

Spomenimo još Turbo LAN funkciju za kontrolu pristupa mreži, Crystal Sound 2 zvuk iz Realtek ALC892 čipa sa osmokanalnim zvukom i zaštitom od interferencija drugih komponenti, te Fan Expert 3 za naprednu kontrolu ventilatora u kućištu kompjutera.

Četiri DIMM slota rad u dual channel konfiguraciji (1-3, 2-4) sa maksimalnim frekvencijama do 1.600 MHz i ukupnom količinom od 32 GB memorije. Četiri USB porta su u 3.0 izdanju, sa podrškom za još dva, a tu su i dva USB 2.0 porta sa podrškom za još šest komada, koja dolazi iz čipseta. Na zadnjem panelu su još PS/2 port, VGA, HDMI i DVI, Gigabit Ethernet port i izlazi zvučne kartice.

Na ploči se nalazi MemOK! tipka za testiranje memorije, te GPU Boost prekidaš koji uključuje automatski overclock integrisane Intel grafike, mada se ovim ne postižu posebno bitni rezultati. Na ploči su dva PCIe slota, jedan u 3.0 izdaju (x16), a drugi u 2.0 izdanju (x4). Zahvaljujući ASMedia ASM 1442K čipu, CrossFire ili SLI polja su moguća, ali x16+x4 kombinacija nije baš optimalna. ASMedia ASM1083 čip je zaslužan za dva PCI slota, koje je danas prilično teško iskoristiti.

Obzirom da ova ploča nije predviđena za overclock, UEFI BIOS nije bogat kao kod Asus Z97 ploča, ali se i dalje radi jednom od najboljih BIOS-a na tržištu. Posebno nam se dopada EZ Mode pogodan za početnike koji na ovaj način mogu brzo i lako konfigurisati ploču. Za napredne korisnike tu je Advanced Mode. Postoji čak i AiTweaker tab koji omogućava overclock memorije i kontrolu napajanja.

Što se performansi tiče, H97 ne zaostaje za Z97, pa se zapravo sve svodi na performanse procesora. Već neko vrijeme matične ploče sve manje i manje utiču na performanse, još je jedino ostalo pitanje overclock performansi. Kako Asus H97-Pro nije overclock ploča, na njega u ovom slučaju i nema odgovora.

Ono što je ostalo da spomenemo je cijena ploča, koja je vrlo povoljna, obzirom da se radi o ploči kojoj je teško naći zamjerku. Ako vas overclock ili korištenje više grafičkih kartica ne zanima, Asus H97-Pro zaslužuje samo preporuke.

 

Cijena: 244,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
cijena, kvalitet, BIOS

MINUS
konkurencija u vidu Z97 ploča

SPECIFIKACIJE:
http://www.asus.com/Motherboards/H97PRO