Stvarajući vezu sa svojim najboljim telefonima serije S, Samsung je svoje najbolje tablet uređaje za 2014. godinu označio slovom S. Na raspolaganju su dvije dimenzije ekrana, a mi smo testirali onu manju.

Najnoviji članovi Samsungove Galaxy porodice tablet uređaja nose oznaku Tab S. Trenutno se radi o dva uređaja skoro identičnih specifikacija, ali različitih dimenzija ekrana. Veći uređaj ima ekran dijagonale 10,5 inča, dok manji uređaj mjeri 8,4 inča. I, kao što se po imenu i asocijaciji na telefone može zaključiti, radi se o vrhunskim uređajima. Samsung je još jednom pokušao parirati Apple-u i njihovim iPad tablet uređajima, i ovaj put im je to zaista i uspjelo. Bacimo se na detalje.

Mogli bismo reći da su Tab S uređaji zapravo uvećane verzije Galaxy S5 telefona. To se posebno odnosi na izgled uređaja sa zaobljenim uglovima, ovalnom Home tipkom u kojoj je čitač otisaka prstiju i plastičnim poklopcem zadnje strane sa mrežom tačkica zbog koje je tablet vrlo prijatan u rukama. Iako nam kombinacija boja našeg testnog modela nije baš odgovarala, Tab S je vrhunski dizajniran uređaj. Ako vam Titanium bronze kombinacija boja ne odgovara kao i nama, na raspolaganju je i Dazzling white model sa standardnom kombinacijom bijele i sive boje.

Moramo spomenuti i debljinu od svega 6,6 milimetara, što je bolje od Apple konkurencije. Isto važi i za težinu, jer je Tab S sa 285 grama lakši od aktuelnog iPad mini-ja . Plastično kućište igra veliku ulogu u ovome, ali je plastika vrhunskog kvaliteta, pa zbog toga nemamo prigovora.

Na desnoj ivici uređaja su power tipka, tipke za kontrolu glasnoće, microSD slot i infra crveni senzor. Lijeva strana je prazna, na gornjoj je jedan zvučnik, a na donjoj drugi zvučnik, micro USB i izlaz za slušalice. Pored kamere, na zadnjoj strani se nalaze dva neobična kružna detalja. Ne radi se o tipkama, već o držačima za flip cover koji se kupuje odvojeno.

Ekran je vjerovatno najbolja karakteristika uređaja. Ne zbog ultra visoke rezolucije od 2.560 x 1.600 piksela, koja uz dijagonalu od 8,4 inča daje 326 piksela po inču. Gustina piksela je veća nego kod Retina ekrana, ali to nije ono što nas je oduševilo. Oduševile su nas karakteristike Super AMOLED ekrana, koje je Samsung do sada koristio isključivo na telefonima. Cijene ovih panela su danas dovoljno niske da se mogu koristiti i za uređaje većih dijagonala, pa smo tako dobili tablet sa jednostavno predivnim ekranom. Crna je crna, bijela je bijela, a ostale boje izgledaju bolje nego u stvarnosti. Ekran ima i senzor koji mjeri karakteristike vanjskog svijetla, pa prema tome prilagođava sliku.

Tab S ima prednju i zadnju kameru koje su identične kao i one na posljednjim Galaxy Note uređaja. To znači da je i po ovoj karakteristici ovaj tablet u rangu najboljih uređaja, mada vrhunski telefoni nisu dostignuti. Ipak, za jedan tablet, kvalitet obje kamere je više nego dovoljan.

Ako vam kažemo da reprodukcija video materijala sa osvjetljenjem ekrana postavljenim na 50% može lako preći 11 sati, da li treba još nešto dodati? Dakle, baš kao i ekran, i baterija je vrhunska.

Na kraju, moramo spomenuti sistemski softver koji se sastoji od Androida 4.4 i TouchWiz skina koji pravi Samsung. Razlika između takozvanog stock Androida i TouchWiz-a je toliko velika da su se Google i Samsung dogovorili da u budućnosti više zajednički rade na ujednačavanju izgleda. Samsung je dodao gomilu mogućnosti koje koriste obilje hardverske snage uređaja, ali je problem što treba dosta vremena da se ovlada svim funkcijama. Najinteresantnija nova mogućnost je svakako pokretanje dvije aplikacije istovremeno, nešto što nas je podsjetilo na Windows 8. Još jedna sličnost sa Microsoftovim operativnim sistemom su gesture koje podrazumjevaju povlačenje prsta sa desne ivice na ekran.

Čitač otisaka prstiju u Home tipki smo spomenuli, a softver podržava autorizaciju prilikom logiranja na uređaj, te pravljenje transakcija na eBay-u i putem Samsung account-a. Kad već spominjemo autorizaciju, moguće je napraviti sedam različitih account-a, tako da Tab S može koristiti čitava porodica.

Samsung Galaxy Tab S je praktično po svim karakteristikama vrhunski uređaj, pa ako ste skloni Android uređajima nema dileme koji bi smo vam uređaj preporučili. Jedino vam ostaje da izaberete veličinu ekrana.

 

1/1

Cijena: 915,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
ekran, snažan hardver, kvalitet

MINUS
kvalitet košta

SPECIFIKACIJE:
CPU: Quad-core 1,9 GHz Cortex-A15 & quad-core 1,3 GHz Cortex-A7 GPU: Mali-T628 MP6; RAM: 3 MB; Flash: 16GB; 8,4” ekran, AMOLED, 1600 x 2560; Glavna kamera: 8 MP, AF, LED flash; Prednja kamera: 2,1 MP; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; IR; accelerometer; gyro; compass; microUSB (MHL); microSD; 3,5 mm audio izlaz; Android 4.4.2