Video recenziju možete pogledati na ovom linku.

Novost na domaćem tržištu su tablet uređaji vrlo maštovitog imena - Tesla. Trenutno su na raspolaganju tri različita modela, a mi smo testirali model oznake 7.85.

Dobri utisci koje je na nas ostavio Tesla tablet kreću od kutije u koju je zapakovan. Počevši od zanimljivog Tesla loga, preko magnetnog poklopca, pa do kvalitetnog kartona, sve je govorilo da se posvetilo dosta pažnje dizajnu uređaja. Prvi susret sa uređajem je sve to i potvrdio – Tesla 7.85 je odlično dizajniran uređaj. Izgledom nas je podsjetio na Sony Z tablete najviše klase, što je priličan kompliment.

Gumirana plastika zadnjeg dijela uređaja vrlo je prijatna na dodir, a pozitivnim utiscima sigurno doprinosi i debljina od svega 7,2 milimetra. Ipak, najviše nam se dopao 4:3 odnos stranica, koji je karakterističan za tablet uređaje ekranske dijagonale duge 8 inča. Kako mu i ime govori, Tesla 7.85 ima tek nešto manju dijagonalu ekrana, ali je to i dalje sasvim dovoljno za iskazivanje prednosti koju donose uređaji ovakvog formata. Prije svega prijatan osjećaj prilikom držanja tableta, te ugodno surfanje i čitanje.

Hardverska specifikacija je bazirana na Intel Atom čipsetu, sa dual-core procesorom koji radi na prilično visoka dva gigaherca. Tu je i PowerVR grafika, pa je Tesla 7.85 prilično brz u radu, te su mu tek nešto problema pravile najzahtjevnije 3D igre. Ovo je pravi trenutak da spomenemo vrlo povoljnu cijenu uređaja, pa je hardverska specifikacija koja uključuje 1 gigabajt RAM memorije i 16 gigabajta flash memorije uz dodatak microSD slota i više nego dobra. Tu su još i bežična mreža po "n" standardu, Bluetooth 4 i GPS čip. Na kraju spomenimo i microUSB sa host funkcijom, što je podržano i odgovarajućim kablom u kutiji.

Ekran ima rezoluciju 1024x768, što sasvim odgovara cjenovnoj klasi kojoj uređaj pripada. Izabrana je IPS matrica, pa su uglovi gledanja sasvim dobri. Tablet je opremljen sa obje kamere, čiji kvalitet također odgovara cjenovnoj klasi uređaja, što znači da za povremeno fotografisanje i video pozivanje mogu sasvim dobro poslužiti.

Jednu od boljih osobina smo ostavili za kraj. Baterija je na našem testu sa osvjetljenjem ekrana postavljenim na 50% potrajala skoro sedam sati. U ovoj cjenovnoj kategoriji to je odličan rezultat.

Na kraju, Android je u verziji 4.2, ali je važnije to što nema nepotrebnih modifikacija. Promijenjen je jedino glavna navigaciona traka na koju su dodati meni, screeshot i volume tipke, što je korisna promjena. Sve ostalo odgovara takozvanom stock Androidu.

Sve u svemu, kada osobine uređaja sagledamo iz perspektive cijene, dobivamo vrlo zanimljiv uređaj koji ima jako malo konkurencije po omjeru uloženog i dobivenog.

 

1/1

Cijena: 239,00 KM

Tesla tablet
http://www.tesla.info/ba

PLUS
cijena, dizajn, 4:3 odnos stranica

MINUS
ništa bitno

SPECIFIKACIJE:
CPU: Intel Atom Z2580, 1M Cache, 2,0 GHz; RAM: 1GB RAM; Flash 16GB; microSD; 7,85 inčni IPS LED, rezolucija: 1024x768 piksela; WiFi 802.11n; Bluetooth 4.0; microUSB sa host funkcijom; 3,5mm audio; GPS+AGPS; Glavna kamera: 5MP; prednja 2 MP; Li-Ion 3750mAh baterija; Dimenzije: 199 x 7,2 x 135 mm; Težina: 360g; Android Jelly Bean 4.2.2.