Znamo šta mislite: "Razer Naga je već nekoliko godina na tržištu, kako možete reći da je nov miš?" I već imamo odgovor za vas – riječ je o novoj Nagi, koju u Razeru nekada zovu, a nekada ne zovu Naga Hex, a koja sa svojim prethodnikom dijeli jednu bitnu karakteristiku. Naime, Naga Hex, baš kao i njen prethodnik, je prilagođena jednom od trenutno najpopularnijih žanrova među PC igračima.

Naravno, pri tome mislimo na MOBA igre, koje su na tržištu PC igara zamijenile MMORPG-ove kao jedan od najpopularnijih žanrova, sve sa milionskim zajednicama igrača, turnirima sa isto tako milionskim nagradnim fondovima, ali i bezbroj izdavača i razvojnih timova koji pokušavaju ugrabiti dio tržišnog kolača sa vlastitim MOBA naslovima.

***

Čak i ako vam termin MOBA nije poznat, za njegove najpoznatije i najpopularnije predstavnike ste jednostavno morali čuti – League of Legends i Dota 2 već neko vrijeme obaraju rekorde popularnosti, tako da i ne čudi odluka Razera da uskoči na ovo tržište sa svojim novim mišem, prilagođenim upravo igranju LoL-a, Dote i svih njihovih mogućih i nemogućih klonova.

Za razliku od originalne Nage, koja je sa lijeve strane imala skoro cijelu numeričku tastaturu (da budemo precizniji: čak 12 tipki), koju su ljubitelji MMORPG-ova mogli iskoristiti za brz pristup velikom broju spellova, skillova i čega sve ne, nova Naga donosi tek 6 dodatnih tipki.

Spomenute tipke su smještene sa lijeve strane miša i raspoređene su u mali heksagon, u čijoj sredini se nalazi malo gumeno ispupčenje na koje možete nasloniti palac kada ne koristite neku od dodatnih tipki.

Same tipke su numerisane i po defaultu će zamijeniti tipke 1-6 sa vaše tastature. No, ukoliko miš okrenete, sa njegove donje strane ćete primjetiti poseban slajder sa kojim mijenjate funkcije dodatnih tipki, koje osim alfanumeričkih 1-6 tipki mogu zamijeniti i 1-6 tipke sa numeričkog dijela tastature.

1/1

 

Kada je u pitanju ergonomija, Razeru moramo odati priznanje na još jednom prilično dobro dizajniranom mišu prilagođenom dešnjacima. Gornja površina miša je napravljena od glatke plastike koja se ne lijepi za dlan ni nakon dužeg korištenja, dok su bokovi, za razliku od nekih starijih Razer miševa, ovaj put kreirani od ugodne mat plastike.

Vrijedi istaći i to kako je sa desne strane miša Razer ostavio i posebno udubljenje za domali prst, tako da isti u svakom trenutku možete nasloniti odmah pored desne tipke. No, ukoliko poput autora ovog teksta imate naviku da domali prst uvijek držite iznad desne tipke miša (a srednji prst iznad točkića), nova Naga će od vas tražiti kraći period navikavanja.

Sa aspekta specifikacija, Naga Hex donosi ukupno 11 programibilnih tipki, switcheve koji podržavaju i do 250 klikova u minuti, te 5.600 DPI laserski senzor, uz podršku za nekoliko DPI rezolucija koje možete mijenjati po želji, korištenjem posebnih tipki smještenih ispod scroll točkića.

Sve to je uljepšano tradicionalnom crnom bojom i ponekom zelenom šarom, ali i pozadinskim osvjetljenjem na točkiću, dodatnim tipkama i naslonu za dlan, gdje osvjetljava dobri stari Razer logo.

***

Da budemo iskreni, Dota 2 i League of Legends su igre u kojima smo se davno okušali i ubrzo nakon toga shvatili da nisu za nas, zbog čega novu Nagu nismo testirali ni u jednoj od njih. No, onda smo se sjetili da bi je mogli isprobati u novoj Blizzardovoj Dota alternativi, naslovu Heroes of the Storm, u kojem smo planirali testirati efikasnost dodatnih tipki kojima je Razer obogatio svoj novi miš i koje bi trebale biti efikasan način za aktiviranje svih onih magija i skillova koje koriste heroji u ovom žanru igara.

Naravno, funkcije svih tipki možete po želji promijeniti i prilagoditi svojim potrebama unutar posebnih drajvera

Međutim, u Blizzardu su upravo u periodu tokom kojeg smo miš imali na testu odlučili Heroes of the Storm prebaciti iz zatvorene Alphe u novu fazu razvoja, zbog čega je igra bila nedostupna i zbog čega Nagu nismo mogli testirati ni u toj igri. Ali smo je zato testirali u Titanfallu, gdje se pokazala očekivano dobro – gornje tri tipke (1-3) su bile odlične za mijenjanje oružja, te su tražile tek kraći period navikavanja, nakon čega su prsti lijeve ruke bili slobodni da više-manje uvijek budu na WASD tipkama, zahvaljujući čemu smo uvijek bili u pokretu.

Što se tiče svakodnevnog korištenja, Naga se pokazala kao solidan miš – dodatne tipke bi vam u početku mogle smetati, ali vam neće trebati dugo da se naviknete i palac stalno držite između njih. Naravno, korisnost svih tih tipki je tada relativno upitna, a iako bi neke od njih mogli isprogramirati da vam zamijene klasične Back i Forward tipke u web browseru, ovdje je ipak riječ o mišu namijenjenom ponajviše igračima.

Stoga, ukoliko svaki slobodan  trenutak provodite na Steamu igrajući Dotu 2, ili sa prijateljima dane i noći provodite na League of Legends serverima – i pri tome mislite da bi vam 6 dodatnih tipki na mišu moglo biti od koristi prilikom igranja, svakako razmislite o kupovini nove Nage. Svi ostali, uključujući i igrače koji preferiraju druge žanrove i klasični raspored dodatnih tipki – možda bi bilo bolje da potražite neki drugi miš.

Cijena: 151,70 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
kvalitet izrade, ergonomija, izbor mat plastike na bočnim stranama miša, dizajn;

MINUS
dodatne tipke vam vjerovatno neće odgovarati ukoliko niste hard-core igrač (MOBA igara);

SPECIFIKACIJE:
11 programibilnih tipki;
5600 DPI senzor;
100Hz Ultrapolling/1ms response time;
on-the-fly izmjena DPI rezolucije;
6 dodatnih tipki prilagođenih MOBA igrama;