Kada prvi put pokušate raditi na takozvanim panoramic monitorima odnosa strana 21:9, bićete zbunjeni njegovom širinom. Ali nakon malo navikavanja, standardni 16:9 monitori će vam postati tijesni. Baš kao što kaže stara narodna – na dobro se lako navići.

Panoramic ili utra-wide monitori su još uvijek novost na tržištu monitora, ali sudeći po Dell UtraSharp-u kojeg smo testirali, ovakvi monitori bi uskoro mogli postati standard. To kažemo iz jednostavnog razloga što ovakvi monitori nude sve prednosti rada sa dva monitora, ali bez potrebe za velikim stolom i bez granice između dva monitora. Na ultra-wide monitoru ekranske dijagonale 29 inča ili 72 centimetra, bez problema možete smjestiti tri programska prozora. Udobnost rada je maksimalna.

Još jedna stvar koja ultra-wide monitorima ide u prilog su igre – na ovako širokom monitoru igre postaju imerzivnije. Teško je to dočarati riječima ili slikom, potrebno je iskustvo iz prve ruke da biste osjetili prednosti širokog ekrana. Slična stvar bi važila i za gledanje filmova, da nije jedne bitne sitnice – većina multimedije je raspoloživa u 16:9 formatu. Tek poneki film je moguće pronaći u wide formatu i onda je iskustvo gledanja fantastično.

Ekranska rezolucija ovog monitora je 2.560 x 1.080 piksela, a koja se ponekad naziva i wide-FullHD. Još je važnija IPS matrica iz kompanije LG, sa kojom Dell ima poslovnu saradnju. Slika je odlična po svim aspektima: kontrast, prikaz boja, uglovi gledanja, ujednačenost pozadinskog osvjetljenja i sve ostalo. Moramo naglasiti i non-glossy premaz ekrana. Na takve stvari smo, uostalom, navikli kada su UltraSharp monitori u pitanju. Naša minimalna zamjerka je na nedovoljnu granuliranost prilikom podešavanja kontrasta – koraci od 10 su preveliki, pošto nam je nedostajala vrijednost između 40 i 50.

Kontrole su izvedene putem četiri tipke osjetljive na dodir u desnom uglu monitora. Tipke mijenjaju kontekst zavisno od sadržaja menija, pa se na početku treba naviknuti na njih.

Ono što nismo spomenuli je fantastični dizajn ovog monitora. Ivice monitora su vrlo tanke, a pri tome su u ravni sa staklom ekrana. Stalak nudi podešavanje u svim pravcima osim rotacije za 90 stepeni, što je svakako besmisleno sa ovako širokim monitorom. Na kraju, monitor je opremljen praktično svim mogućim ulaznim portovima, a zanimljivost je izlazni Display port, pa više monitora možete povezati serijski.

Sve u svemu, ultra-wide UtraSharp je ultra dobar monitor, baš kako mu i ime kaže.

 

1/1

Cijena: 1.199,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
odlična slika po svim aspektima, ultra-wide format, dizajn

MINUS
jako malo multimedije u 21:9 formatu

SPECIFIKACIJE:
29 inča (73 cm), ultra-wide; 2.560 x 1.080 pixela, 21:9 odnos strana; IPS matrica; 8ms response time; 178° viewing angle; Kontrast: 1.000:1; Dynamic: 2.000.000 :1; Color Gamut (typical): sRGB >99%, 82% (CIE 1976); Brightness: 300 cd/m2; DVI-D with HDCP, DisplayPort 1.2, Mini DisplayPort 1.2, HDMI; VGA, 4x USB 3.0, Display port out, audio out.