Flagship telefon – uređaj kojeg proizvođači hardvera kreiraju kako bi pokazali sposobnosti svojih inženjera i privukli kupce. To znači tri stvari: vrhunski hardver, vrhunski dizajn i, nažalost, vrhunska cijena. Srećom, sa ovakvim stanjem stvari se ne slažu baš sve kompanije, pa tako Prestigio smatra da vrhunski uređaj ne mora biti papreno skup.

Prestigio se na našem tržištu već potpuno udomaćio, a slična je situacija i u okolnim zemljama. Da ovoj kompaniji ide sasvim dobro pokazuju brojne inovacije koje ova kompanija predstavlja u posljednje vrijeme. O saradnji sa Intelom i Microsoftom smo govorili u više navrata, a sada vam predstavljamo telefon koji se po svojim karakteristikama može svrstati u flagship kategoriju.

Prestigio Multiphone 5508 Duo je telefon ekranske dijagonale duge 5 inča, što znači da Prestigio nije pretjerivao sa veličinom, te je dimenzije telefona zadržao u relativno prihvatljivim granicama. Treba istači debljinu telefona od svega 8,3 milimetra, što je sasvim uporedivo sa flagship uređajima drugih velikih kompanija. I težina telefona je u grupi pozitivnih karakteristika.

Iako dizajnerski nije revolucionaran, ovo je sasvim lijep telefon. To utisku najviše doprinosi plastična pozadina telefona dizajnirana tako da imitira brušeni aluminijum. Obzirom da baterija nije izmjenjiva, te da se zadnja strana telefona ne može skinuti, telefon je vrlo čvrst. Korištena plastika je vrlo kvalitetna, pa ivice telefona zbog precizne obrade jako podsjećaju na metal. Ekran je zaštićen DragonTrail staklom, jakim konkurentom Gorilla Glass-u, pa i sa te strane Multiphone 5508 opravdava status flagship uređaja.

1/1

Kad već spominjemo ekran, Prestigio se nije odlučio na FullHD rezoluciju, te je odabrao 720p, što u kombinaciji sa dijagonalom ekrana donosi 294 piksela po inču. Obzirom da još uvijek smatramo da je FullHD ekranska rezolucija besmislena bez bar 13 inča dijagonale, jasno vam je da ovaj potez kompanije Prestigio pozdravljamo sa uzdignutim palcem. 720p rezolucija je sasvim dovoljna za oštru sliku, prikaz desktop web stranica, a uštede koje donosi po pitanju cijene i trajanja baterije daleko nadmašuju imaginarni nedostatak piksela u odnosnu na FullHD rezoluciju. Na sve ovo ide i podatak da ekran koristi IPS matricu, pa su uglovi gledanja i prikaz boja odlični. Dakle, što se nas tiče, ekran zaslužuje visoke ocjene.

Po riječi "duo" u imenu telefona lako je zaključiti da je ovaj telefon opremljen sa dva SIM slota. U ovom slučaju oba podržavaju 3G mreže, ali je zanimljivo to što je jedan SIM slot standardnog formata, dok je drugi u danas popularnijem micro formatu. Dakle, o veličini SIM kartice nije potrebno razmišljati. Podrška za dvije kartice u Android operativnom sistemu je izvedena korektno, pa ni sa te strane nema problema.

SIM slotovi su smješteni na lijevoj i desnoj ivici, dakle po jedan sa svake strane. Na desnoj ivici je još samo standardna tipka za kontrolu glasnoće. Na gornjoj ivici je pored audio konektora i on/off tipka, dok je microUSB na donjoj ivici. Uz uređaj se isporučuje i silikonska maska, ali nju nismo testirali pošto smo na raspolaganju imali demo uređaj bez kompletnog pakovanja.

Najzanimljivija hardverska karakteristika telefona je svakako procesor sa osam jezgri. Radi se o Cortex A7 procesoru iz MediaTek čipa koji radi na čitavih 1,7 gigaherca. Dakle, performanse nikada nisu problem, čak i kada su u pitanju najnovije 3D igre. Jedan gigabajt RAM memorije je lijepa količina, ali smo uz ovako snažan procesor očekivali i dva. Flash memorija je ograničena na 16 gigabajta, pošto slota za memorijske kartice nema.
Korisnicima je na raspolaganju 12 gigabajta, pa će one najnovije 3D igre u nekim situacijama trebati pažljivo instalirati i brisati.

Komunikacijske specifikacije su uobičajene, nedostaje tek NFC i, možda, ali samo možda, podrška za "ac" standard bežičnih mreža.

Kakav bi to flagship uređaj bio bez glavne kamere visoke rezolucije, pa Prestigio na ovom planu nije štedio. Glavna kamera ima 13 megapixela, te dvostruki LED blic. Ono što je važnije je da pravi sasvim dobre fotografije kada u obzir uzmemo cijenu telefona. Potpuno ista stvar važi i za video. Obzirom na vrijeme u kojem živimo, ništa manje nije važan ni podatak o prednjoj kameri sa 5 megapixela, pa će ljubitelji selfie fotki biti vrlo zadovoljni.

Android je u aktuelnoj KitKat verziji. Kao i uvijek, Prestigio nije mijenjao interfejs, pa je ovo najbliže što ćete doći do Nexus uređaja, a bez Nexus uređaja. Na kraju, zbog sasvim opravdanog ne pretjerivanja sa rezolucijom ekrana, baterija telefona će bez problema potrajati čitav dan, a najčešće i dan i po.

Kada sve utiske stavimo na jedno mjesto, mogli bi smo raspravljati da li ovaj telefon spada u flagship kategoriju. Međutim, kada još dodamo da je cijena ovog telefona nešto manja od 500 KM, onda je MultiPhone 5508 flagship za džep kupca. A to je ono najbolje što jedan napredni telefon može pružiti.

http://www.prestigio.com/catalogue/MultiPhones/MultiPhone_5508_DUO#

 

Cijena: 498,99 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena

MINUS
nema microSD slota

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MediaTek MT6892; CPU: 8x Cortex-A7 sa osam jezgri, 1,7 GHz; GPU: Mali-450 MP4; RAM: 1 GB; Flash: 16GB; 5,0” ekran, IPS, 720 x 1280,294 ppi; Glavna kamera: 13 MP, AF, LED; Prednja kamera: 5 MP; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; A-GPS; FM radio; microUSB; 3,5 mm audio izlaz; Baterija: 2.300 mAh; Dimenzije: 142 x 70 x 8,3 mm; 129 grama; Android 4.4.2.