Ultrabook i hibridni laptopi gotovo su potpuno preuzeli zanimanje korisnika, pošto se radi o dizajnerski i tehnološki atraktivnim proizvodima. Međutim, poslovni korisnici i dalje su vrlo važna stavka u profitnim izvještajima proizvođača hardvera, pa ova klasa korisnika nikako nije zaboravljena. Dell Latitude je serija laptopa ovog proizvođača namijenjena baš takvim korisnicima.

Pored standardnih osobina – udobne tastature, dobrog monitora i zadovoljavajućih performansi, koje zapravo traže svi kupci laptopa, poslovni korisnici trebaju i neke dodatne osobine. Dok dizajn nije toliko bitan, poželjno je da laptop ima što bolje mogućnosti udaljenje kontrole, što je zapravo zahtjev administratora koji održavaju poslovnu opremu. Također, traži se mogućnost jednostavnog priključenja eksternog monitora i ostale periferije, a i sigurnost je visoko na listi prioriteta. Gotovo sve ovo možemo pokazati na primjeru Dell Latitude E5540 laptopa, kojeg smo testirali prošle sedmice.

Poslovni uređaji su uvijek malo konzervativni, pa isto važi i za ovaj laptop. A najveća konzervativnost koju ćete naći na njemu je Windows 7. Ovo zapravo i ne treba da iznenađuje, pošto poslovni korisnicu još uvijek nisu sasvim prihvatili Windows 8, što potvrđuju i napori Micorsofta sa sljedećom verzijom Windowsa. Dakle, na laptopu je Windows 7, uz nekoliko alata, koji srećom nisu bloatware već se radi o korisnim dodacima. Tako su tu Intel lati za podršku TPS, Anti Theft i vPro hardverskih karakteristika, što će cijeniti administratori. Očekivali smo i neku verziju Office alata, ali se očigledno mislilo na poslovne kupce koji Microsoft alate kupuju grupnim ugovorima.

1/1

 Što se dizajna tiče, ovo je tipičan poslovni laptop, bez dizajnerskih ekstravagancija. Izdvojena numerička tastatura je koristan dodatak na ionako jako dobroj tastaturi. Raspored tastera je odličan, tipke su ugodne i tihe, pa sa unosom veće količine teksta neće biti problema. Touchpad je također dobro odmjeren, a posebno su nam se dopale njegove mekane tipke.

Dvd je na desnoj strani uz VGA i USB port, dok se na desnoj strani pored HDMI video izlaza, čitača memorijskih kartica i još jednog US porta nalaze dvije zanimljive stvari. Prvo, tu je hardverski prekidač bežične mreže, što je vrlo zgodan dodatak u nekim situacijama, na primjer, kada želite da štedite bateriju. Drugo, postoji i express card slot, za dodatna proširenja. Poklopac ovog slota je zanimljiv jer se radi o rezaću papira, krakom linijaru i konverteru temperaturnih jedinici. Ovo je prvi put da smo vidjeli ovako nešto.

Na zadnjoj ivici su još dva USB porta, te Ethernet port. Donja strana krije docking station port, nešto što većini poslovnih korisnika može jako olakšati rad. Koliko god dobra tastatura, touchpad i ekran laptopa bili dobri, ipak se ne mogu mjeriti sa desktop tastaturama i miševima ili monitorom od 20 i više inča.

A kad smo već kod monitora, Dell-ov ekran ima anti refleksivni premaz, što se danas rijetko viđa, a vrlo je poželjna osobina. Rezolucija ekrana je 1366 x 768, sa prosječnim uglovima gledanja i istim takvim prikazom boja. Baš sve u poslovnom tonu.

O hardverskoj konfiguraciji nemamo puno toga za reći. Radi se o klasičnom kompjuteru sa Intel i5 procesorom, 4 gigabajta memorije i Intel grafikom. Hard disk kapaciteta 500 gigabajta ima pomoć u vidu SSD diska, ali on je skriven od korisnika i služi za keširanje. Generalno, laptop je vrlo brz u svakodnevnom radu.

Za kraj smo ostavili najbolju karakteristiku laptopa. Naš test video reprodukcije sa maksimalnim osvjetljenjem ekrana pokazao je rezultat od 6 sati i 4 minute. To znači da uz smanjenje osvjetljenja i korištenje aplikacija koje ne opterećuju procesor konstantno, možete pregurati osam sati rada dan bez napajanja.

Kao što vidite, Dell je sa ovim laptopom precizno ciljao poslovne korisnike i to je prilično uspješno i uradio.

http://www.dell.com/us/business/p/latitude-e5540-laptop/pd

 

Cijena: 2.145,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
tastatura, poslovne karakteristike: docking station, TPS, vPro, Intel AT

MINUS
nema čitača otisaka prstiju, rezolucija ekrana

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 4200U (1,6GHz); 15,6'' LED ekran, 1.366 x 768 rezolucija; Intel HD 4400 grafika; 4GB DDR3 (1.600MHz); HDD 500 GB, SSD cache disk; DVD-RW; WiF 802.11n; BlueTooth 4.0; FastEthernet; 2x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; VGA; Docking station port; TPS; vPRO; Intel Anti theft; Čitač memorijskih kartica; 720p HD web kamera; 379 x 250 x 29 mm; 2,3 kg; Microsoft Windows 7 Pro.