Za sve one kojima standardni crni tablet uređaji nisu dovoljno atraktivni, Prestigio je pripremio novu generaciju svojih tableta koji u svom imenu nose oznaku Color. Raspoloživi su modeli ekranske dijagonale od 7, 8 i 10 inča, a na naš test je stigao srednji model.

Pored standardnog crnog modela, Color MultiPad možete dobiti u bijeloj, plavoj, zelenoj, ljubičastoj ili, kao i naš testni primjerak, u crvenoj  boji. Pozadina tableta je pored crvene boje ukrašena i zanimljivom teksturom, ali je naš najviše obradovala oznaka NFC, koja se također nalazi na zadnjoj strani. Tablet je dakle opremljen ovom tehnologijom, a uz uređaj dolaze i dvije aplikacije za njeno korištene - NFC Task Launcher za automatizaciju rada tableta kada se nalazi u blizini nekog NFC taga, te aplikacija Tagstand writer za upisivanje podataka u NFC tagove.

Kad već spominjemo softver, MultiPad Color pokreće Android 4.2 sa minimalnim izmjenama u vidu dodatnih aplikacija i nekoliko wallpapera. Ovo nemiješanje kompanije Prestigio u izgled Android operativnog sistema veoma cijenimo.

Treba spomenuti Prestigio MultiStore aplikaciju za instalaciju softvera koja sadrži neke komercijalne aplikacije koje su za vlasnike Prestigio tableta besplatne. Tu je i često spominjani Prestigio eReader koji nam se dopada zbog interfejsa i nepogrešivog prepoznavanja naših slova bez obzira na kodni raspored u elektronskim knjigama. Naravno, na MultiPadu su i sve važnije Google aplikacije, ovaj put zgodno grupisane u poseban folder.

1/1

Što se hardverske konfiguracije, ona je neobično bogata za ovu cjenovnu kategoriju. Pored NFC-a, tu su Bluetooth 4 i wireless 802.11n, te GPS tehnologije, pa možemo reći da su Color Prestigio tableti odlično opremljeni. Tome u prilog idu i microUSB port sa host funkcijom, microSD slot za proširenje interne flash memorije ako vam fabričkih 16 GB nije dovoljno, te 3G modem u kombinaciji sa telefonskom funkcijom, pa ovaj tablet možete koristiti i kao vrlo veliki telefon. Ovu mogućnost sigurno nećete koristiti svakodnevno, ali bi u nekoj situaciji GSM razgovor putem tableta mogao biti koristan. Posebno ako nabavite neki handsfree ili Bluetooth headset.

Osnovu uređaja čine procesor sa četiri jezgre, 1 GB memorije i Mali 400MP4 grafički procesor, pa sa performansama nema problema. Ekranska rezolucija je baš po mjeri ekranske dijagonale – 1280 x 800 je ono što želite na 8 inčnom ekranu, za sve preko toga će vam trebati povećalo. Ne pretjerivanje sa ekranskom rezolucijom se povoljno odrazilo i na bateriju, pa smo na našem testu postigli malo više od osam sati video reprodukcije, što je za tablet ove cjenovne kategorije jako dobro.

Prestigio je MultiPad Color 8 opremio sa obje kamere. I prednja i zadnja su prosječne kvalitete, te dovoljne za osnovne potrebe, što je i očekivano uz ovakvu cijenu. Sigurno vam je već poznat naš stav o fotografisanju sa tablet uređajima – korisno samo u rijetkim situacijama, a i tada vrlo nezgrapno.

Za kraj, dvije važne stvari. MultiPad Color 8 se isporučuje sa kožnom futrolom, što je vrlo lijep dodatak. Druga važna stvar je što se punjenje baterije obavlja preko standardnog microUSB konektora.

Kada sve uzmemo u obzir, novi Color MultiPad tableti iz kompanije Prestigio su sasvim lijep dodataka na tržištu – nude zanimljiviji dizajn od uređaja slične cjenovne klase, odlično su opremljeni, te ne zaslužuju nikakve ozbiljne zamjerke.

 

326,00

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
oprema, dizajn, 3G i GSM, NFC, baterija

MINUS
prosječne kamere

SPECIFIKACIJE:
CPU: Quad Core ARM Cortex A7 MT8382V 1,3 GHz; GPU: Mali-400MP4; Memorija: 1GB RAM; Flash: 16 GB; MicroSD slot; 8" ekran IPS, 1280x800; 3G GSM modem HSDPA 900 / 2100; 802.11n wireless; NFC; Bluetooth 4.0; micro USB sa Host funkcijom; A-GPS; Baterija: 4400mAh; Kamera: 2,0 MP glavna; 0,3MP prednja; Android 4.2; 217 x 126 x 9,5 mm; 345 grama.