Lenovo je sa svojim Yoga hibridnim laptopima očigledno postigao dobre prodajne rezultate, pošto ne samo da je obnovio tu seriju, već je na tržište lansirao i Flex laptope, koji imaju neke slične osobine. Da podsjetimo, Lenovo Yoga tableti su karakteristični po tome što im se ekran rotira oko zadnje ivice laptopa, te se tako lako pretvaraju u tablet. Yoga laptopi su popularnost stekli zbog dobro riješenog mehanizma, koji ove transformacije obavlja bez problema.

Lenovo IdeaPad Flex serija laptopa također omogućava rotaciju ekrana oko zadnje ivice laptopa, ali rotacija nije potpuna. Ekran se okreće za 300 stepeni, čime dolazi u položaj koji Lenovo naziva Stand, a koji je pogodan za korištenje druge bite karakteristike ovog laptopa – ekrana osjetljivog na dodir. Na ovaj način je Lenovo kreirao zanimljiv uređaj, koji se razlikuje od konkurencije.

Stand položaj laptopa se može iskoristiti prilikom gledanja videa, tokom prezentacija i drugih interakcija sa ekranom osjetljivim na dodir. Obzirom da u tom položaju tastatura dodiruje površinu na kojoj laptop stoji, Lenovo se pobrinuo da tipke tastature budu niže od ostataka gornje površine, a sve je finalizirano gumenim podloškama, tako da nema brige oko slučajnog pritiskanja tipki. Windows 8.1, koji dolazi sa Flex-om, zbog odgovarajućih je drajvera svjestan položaja ekrana, te rotira sliku po potrebi. Sve u svemu, Lenovo je napravio prilično dobar sistem na koji se lako navići.

Naranđasto-crna kombinacija boja našeg testnog modela dodatni je plus kada govorimo o izgledu uređaja, a sve zaokružuje kvalitetna plastika i detalji od brušenog aluminijuma. Kvalitet završe obrade je također na visokom nivou, ali na to smo već navikli kada su Lenovo uređaji u pitanju.

1/1

Još jedna zanimljivost dizajna je položaj tipke on/off, koja zbog rotacije ekrana i čitavog uređaja ne bi mogla biti pozicionirana na svom standardnom mjestu – negdje oko tastature. Ona je u ovom slučaju postavljena na desnu ivicu laptopa. Na kraju, tu je za Lenovo karakteristični konektor adaptera za napajanje koji izgledom podsjeća na USB port.

Hardverska konfiguracija je bazirana na Intel Pentium Procesoru, 4 GB memorije i hard disku kapaciteta 500 GB. Wireless, Bluetooth i USB 3.0 su također na spisku opreme, pa po tom pitanju nema posebnih iznenađenja.
Test trajanja baterije je pokazao 4 sata i 38 minuta video reprodukcije, nakon čega nam je bilo potrebno napajanje. Ovaj rezultat je iznad prosjeka cjenovne kategorije u koju spada Lenovo Flex 14.  

Rezolucija ekrana dopušta reprodukciju 720p video sadržaja bez skaliranja slike, što je standard u ovoj klasi. Ono iznad klase je kvalitet slike, posebno kada je pitanju prikaz boja. Naravno, to se postiglo nanošenjem glossy premaza, što je također standard u ovoj klasi laptopa.

Tastatura je jako dobra, tako da joj jedino nedostaje pozadinsko osvjetljenje. Ta osobina je uglavnom rezervisana za znatno skuplje uređaja, pa zamjerke zapravo i nema. Touchpad je prostran i precizan, pa unatoč tipkama integrisanim u njegovu površinu, možemo ga preporučiti i za duže korištenje.

Na kraju ostaje da spomenemo i povoljnu cijenu, posebno ako se sjetimo da ovo i nije standardni laptop. Ekran osjetljiv na dodir i okretanje ekrana su glavne osobine koje ga odvajaju od konkurencije, a treba imati na umu i kvalitetnu izradu, te generalno jako dobar utisak koji Lenovo IdeaPad Flex 14 ostavlja.

1.149,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ekran osjetljiv na dodir, generalni utisak

MINUS
glossy premaz ekrana

SPECIFIKACIJE:
Intel Pentium N3558U, 1,7Ghz; 14'' LED ekran osjetljiv na dodir, 1.366 x 768 rezolucija; Intel HD 4000 grafika; 4GB DDR3 (1.600MHz); HDD 500 GB; WiF 802.11n; BlueTooth 4.0; FastEthernet; 1x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; Čitač memorijskih kartica; 720p HD web kamera; 336 x 241 x 21 mm; 1,99 kg; Microsoft Windows 8.1.