Dugo očekivani novi flagship uređaj iz Nokie, odnosno Microsofta, pojavio se prije par dana i na našem tržištu, nedugo nakon što je konačno počela prodaja u Evropi. Microsoft i Nokia su i sa ovim modelom nastavili sa starom praksom izrazito ranih najava, nakon koje slijedi dugi period čekanja na početak prodaje. Model Lumia 930 tako je predstavljen još krajem prošle zime, dok je realna prodaja počela tek sredinom ljeta. Nije mi ova politika sasvim jasna, jer po mom mišljenju samo frustrira korisnike i praktično ih tjera da se okrenu alternativama koje mogu kupiti odmah. Današnje tržište pametnih telefona vrlo teško, ili gotovo nikako, podnosi odrednice "in coming months" ili "in coming weeks" koje Microsoft vrlo često koristi kada govori o novitetima koje planira ponuditi na tržištu.

Bilo kako bilo, Lumia 930 je sada tu, pa da vidimo šta donosi. Ovaj model predstavlja direktnog nasljednika modela 920 kao i "međumodela" 925. Radi  se u oba slučaja o top-class uređajima, kakav je i Lumia 930. Obzirom na uspjeh koji je postigla Lumia 920, pa i Lumia 925, na globalnom ali i na našem tržištu, prilično sam nestrpljivo očekivao da vidim šta će donijeti nasljednik.

Nokia Lumia 930 je trenutno jedan od dva telefona iz Lumia porodice koji dolazi, po defaultu, sa Windows Phone 8.1 operativnim sistemom, i to u Nokia Cyan izvedbi. Pored ovog modela, tu je još i Lumia 630, također dostupan i kod nas, ali koji je namijenjen donjem dijelu tržišta jeftinih telefona (gdje, mora se priznati, vrlo dobro kotira). Windows Phone 8.1 donosi brojne novitete u odnosu na prethodne verzije i predstavlja zaista vrlo ozbiljnu mobilnu platformu, sa brojnim enterprise i business orijentisanim funkcionalnostima, što se dugo očekivalo. Microsoft je nakon nekoliko iteracija uspio u namjeri da stvori vrlo konkurentan operativni sistem, koji se danas bez većih problema u svim kategorijama može nositi sa konkurencijom oličenom u iOS-u i Androidu. Tu posebno doprinosi i inteligentni, glasom upravljivi, asistent, popularna Cortana. Cortana je za sada dostupna samo za engleski jezik, i radi na telefonima kojima je regija podešena za United States, ali je za razliku od Siri na iOS-u, prilično upotrebljiva i u regijama izvan USA. Imate li solidan izgovor engleskog jezika, nećete imati nikakvih problema u komunikaciji sa Cortanom. Svakako savjetujem da se ovim malo poigrate, makar i ne koristili kasnije u svakodnevnoj upotrebi.

Pored Cortane, Windows Phone 8.1 donosi još veliki broj vizuelnih i funkcionalnih poboljšanja. Što je posebno značajno, ovaj je OS dostupan i za starije modele telefona, poput Lumie 920, 820 pa će i oni koji ne kupe najnovije modele moći da uživaju u poboljšanjima. Ovdje se neću puno baviti samom OS platformom, budući da o tome postoje posebni tekstovi. Hroničan problem WP platforme je i dalje manjak aplikacija u odnosu na iOS i posebno Android, iako se ovo stanje svakim danom sve više popravlja. Najveći nedostatak u ovom smislu, bar kada je u pitanju naše lokalno tržište, ogleda se u vrlo slaboj podršci za mobile banking aplikacije, jer tek jedna banka u BiH trenutno ima dostupnu aplikaciju za Windows Phone. Većina ostalih poznatih i često korištenih aplikacija, koje su dostupne za Android i iOS, sada su dostupne i za Windows Phone, pa ako niste ovisni o mobilnom bankarstvu o nedostatku aplikativne podrške skoro da i ne treba više razmišljati.
Lumia 930 dolazi u dosta skromnom pakovanju, koje pored punjača i USB kabla ne donosi ništa više. U nekim regijama, poput UK, uz Lumiu 930 dolazi i gomila drugih dodataka, poput bežičnog punjača i zvučnika, ali mi nismo bili te sreće. Model je dostupan u nekoliko boja – crna, bijela, narandžasta i zelena. Zapravo se radi o boji pozadine telefona – sa prednje strane, svi izgledaju isto.

1/1

Po dizajnu, Lumia 930 dosta podsjeća na model 920. Zadržane su oštre konture sa vrlo malo zaobljenih dijelova, što nekima koji su navikli recimo na iPhone, Samsung Galaxy ili HTC One može u početku da smeta. Ekran je povećan na 5 inča, što je dovelo i do laganog povećanja ukupnih dimenzija telefona. Ipak, težina je u odnosu na Lumiu 920 smanjena. Lumia 930 teži 167 grama, naspram 185 grama koliko je težio njen prethodnik Lumia 920. Još uvijek je malo teža od Lumia 925 modela. Težina od 167 grama i dalje nije nešto što se nosi sasvim ugodno u džepu, ali ide ka podnošljivom. Dugmad su raspoređena na isti način kao i kod modela 920. Razlika je u SIM utoru za koji sada ne treba koristiti poseban alat za otvaranje, što je pohvalno. Kad smo već kod SIM-a, model 930 koristi nano-SIM kartice (kao i iPhone i HTC One M8), i ovo je prvi Nokia model sa takvim zahtjevom. Srećom, na našem tržištu nanoSIM više nije problem naći. Kvalitet izrade samog telefona je vrhunski, i tu je Nokia još jednom dokazala da zna praviti telefone. Lumia 930 u ruci odaje utisak robusnog i izdržljivog uređaja.

Uz povećanje ekrana došlo je i do povećanja rezolucije istog, pa korisnici sada mogu uživati u punih 1080 x 1920 piksela, uz 441 piksela po inču, što je značajno, a i vidljivo poboljšanje u odnosu na model 920 koji je pružao 332 piksela po inču. Ekran zaista izgleda prelijepo, boje su izvanredne, a zahvaljujući velikoj rezoluciji daje i dosta prostora za smještaj pločica. Ekran je zaštićen i novom generacijom Corning Gorilla Glass 3 tehnologije i već na prvi pogled djeluje vrlo otporno. Pored ekrana, Lumia 930 donosi i poboljšanja u gotovo svakom drugom hardverskom aspektu. RAM memorija proširena je sa 1GB, koliko je imala Lumia 920, na 2GB koliko sada ima Lumia 930, dok je količina interne storage memorije i dalje 32GB. Na žalost, i dalje nemamo microSD slot. Procesor je također unaprijeđen, pa Lumiu 930 pogoni Quad-core 2,2 GHz Krait 400. Ugrađena je i Blutooth 4.0 podrška, te podrška za 802.11 ac standard. Baterija je nešto većeg kapaciteta, 2.420 mAh, ali obzirom na veći ekran, te brži procesor, ne treba očekivati neko značajno povećanje vremena autonomije. I dalje je tu built-in podrška za wireless punjenje. Praktično, gotovo svakako hardverska komponenta u Lumia 930 modelu unaprijeđena je u odnosu na model 920 (ili 925).

Treba naravno spomenuti i kameru, po kojoj su Lumia modeli gornje klase možda i najviše poznati. Lumia 930 dolazi sa kamerom od 20MP, te Carl Zeiss optikom, optical image stabilization (OIS) tehnologijom, autofokusom i dual-LED blicom. To je značajno bolje od kamere na modelu Lumia 920 (koja i sama ima odličnu kameru) ali još uvijek nešto slabije od onoga što nudi Lumia 1020, koja je trenutno bez premca kada su u pitanju kamere na telefonima. Ipak, kako Lumia 1020 nije baš za svakoga (mnogima smeta dosta nesimetričan dizajn zadnjeg dijela, za koji je najviše zaslužna upravo odlična kamera), može se reći da je kamera na modelu 930 upravo odličan kompromis. Ne treba ni govoriti da su slike napravljene sa Lumia 930 telefonom više nego dobre, i samo će oni najzahtjevniji moći da nađu neku primjedbu. Kamera pravi istovremeno sliku od 5MP (pogodnu za web upotrebu i socijalne mreže), te verziju od 16MP koju je moguće i naknadno obrađivati. Koncept koji je sličan onome koji ima 1020, sa nešto većom fleksibilnošću upravljanja.

Zvuk na Lumiji 930 nije baš u skladu sa ostatkom hardvera. Telefon ima jedan zvučnik, smješten sa zadnje strane i koji je relativno lako prekriti rukom. Zvuk koji daje je prosječan i ništa što bi trebalo posebno komentarisati. Približan je onome koje daje iPhone 5S (mada ipak malo lošiji) i daleko ispod onoga što pruža recimo HTC One. Uzme li se u obzir činjenica da uz Lumiu 930 ne dolaze ni slušalice, može se reći da je audio sekcija ispodprosječna u odnosu na ostatak telefona.

Lumia 930 ima sve šanse da ponovi uspjeh svojih prethodnika. Uz zadržavanje sličnog dizajna, značajne pomake u hardverskim karakteristikama, te novu verziju Windows Phone operativnog sistema, Lumia 930 nastavlja upravo onako kako se i očekivalo. Cijena je joj sasvim očekivana, u skladu sa klasom kojoj telefon pripada, i blago je niža nego što koštaju uređaji iste klase poput HTC One ili Galaxy S5 i osjetno niža nego iPhone 5S istih karakteristika. Postojanje oficijelnog kanala prodaje u BiH za ovaj model, također je nešto što treba imati u vidu, kao povoljnu osobinu. Želite li Windows Phone telefon, i budžet vam nije previše limitiran, Lumia 930 je trenutno najbolje što se iz te klase uređaja može dobiti. Za one koji traže nešto jeftiniji uređaj, iz Microsoft kuhinje, savjet je da malo sačekaju. U narednih par mjeseci očekuje se izlazak novih uređaja sa WP 8.1 operativnih sistemom koji će biti namijenjeni srednjem sloju tržišta.

 

1.115,00 KM

Mobis Electronic

PLUS
značajan hardverski napredak, WP 8.1

MINUS
zvučnik bi mogao biti bolji

SPECIFIKACIJE:
5,0“ AMOLED ekran; 1920 x 1080 piksela, 441 ppi; Corning Gorilla Glass 3; 32 GB flash; 2 GB RAM; Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800; Quad-core 2.2 GHz Krait 400 CPU; Adreno 330 GPU; Zadnja kamera: 20MP; Carl Zeiss optika, dual LED, 1080p video; Prednja kamera: 1,2MP, 720p; WiFi802.11a/ac/b/g/n; NFC; Bluetooth v4.0; Windows Phone 8.1; Baterija: 2.420 mAh; Dimenzije: 137 x 71 x 9.8 mm, 167g.