O Intel-ovom "osvježenju" Haswell Core procesora i novom čipsetu Z97 smo već pisali i tom prilikom predstavili prve Asus-ove ploče sa Z97 čipsetom. Taj tekst možete pročitati na ovom linku. Kao što je i uobičajeno, sa predstavljanjem novih matičnih ploča baziranih na novom Intel čipsetu, Asus je predstavio i nove ploče iz Republic ofGamer (RoG) serije ili najboljeg što Asus može da ponudi. Sasvim smo sigurni da RoG ploče uopšte nije potrebno posebno predstavljati, jer se svakih par mjeseci pojavi vijest kako su entuzijasti sa ovim matičnim pločama oborili neki od overclockerskih rekorda.
Z97 je donio tri nove RoG ploče objedinjene pod Maximus VII imenom: Hero, Gene i Ranger (u petak, 18.07. Asus je predstavio i RoG Maximus VII Formula ploču). Sve tri ploče na sebi imaju LGA1150 socket za Intel Core procesore. I, naravno, sve tri ploče su vrhunski dizajnirane. To važi za izgled i lako prepoznatljivi crno-crveni dizajn, ali i za raspored elemenata na ploči, pa je rad sa ovim pločama pravo zadovoljstvo. Sve je podređeno naprednim korisnicima i što lakšem izvlačenju maksimuma iz procesora.
Pored karakteristika koje dolaze iz ionako prilično dobrog Z97 čipseta, sve tri ploče su opremljene Asus-ovim dodacima u vidu DIGI+ VRM napajanja, 5-way optimization skupom alata za jednostavno upravljanje svim komponentama ploče, SupremeFX audio čipom, te posebno kvalitetnim elektronskim komponentama u vidu 10k Black Metallic kondenzatora, NexFET Power Block MOSFET-a i 60A prigušnica, kako bi napajanje procesora bilo što bolje i tako se omogućio bolji overclock.
Jasno je da se radi o vrhunskim pločama, vjerovatno i najboljim na tržištu, što je do sada pratila i odgovarajuća cijena. Međutim, prava novost je što ove tri ploče sa sobom donose i nižu cijenu, koja se kreće u rangu 200 Eura, što je do sada za ovako opremljene ploče bilo teško zamislivo.  

 

AsusMaximus VII Hero
Dok Asus ne predstavi Impact, Formula, Extreme ili neku sasvim novu ROG ploču, Hero je najjači ploča sedmog izdanja Maximus serije bazirane na Z97 čipsetu. Što izgleda ploče tiče, novost za Hero ploču su crveni LED-ovi ispod hladnjaka čipseta, što će se dopasti onima sa staklom na kućištu. Ploča posjeduje ukupno šest odlično pozicioniranih 4-pin konektora za ventilatore (dva CPU, četiri kućište), power, reset i clear CMOS tipke, te MemOK! tipku za testiranja memorijskih pločica u slučaju nepredviđenih problema. Spomenimo i tipku sa oznakom "BIOS" na zadnjem panelu koja omogućava update BIOS-a sa flash memorije bez procesora i memorije u ploči.
DIGI+ III naponski engine ima 8+2 fazno napajanje i to je jedna od najvećih razlika u odnosu na RangerMaximus VII ploču. Napajanje procesora je zbog toga stabilno da stabilnije ne može biti. Još  jedna razlika u odnosnu na Ranger ploču je dodatni ASMediaPCIe SATA kontroler koji donosi još dva SATA 6Gb/s porta, ako vam njih šest iz čipseta nije dovoljno. Kada je storage u pitanju, moramo još jednom naglasiti M.2 port za PCIe SSD diskove (podrška iz samog čipseta), koji donose ozbiljno povećanje performansi, ali su, nažalost, još uvijek jako rijetki na tržištu (a i vrlo skupi).
Asus UEFI BIOS je odličan i na ostalim Z97 pločama, a na RoG modelima je uljepšan dizajnom koji odgovara izgledu ploča. Ono što je nas najviše impresioniralo je intuitivan raspored kontrola, pa će se i početnici lako snaći. Naprednim korisnicima sigurno neće trebati pomoć, a biće vrlo impresionirani količinom parametara koje je moguće podesiti. Spomenimo MyFavorites mogućnost spašavanja najčešće korištenih opcija, što je posebno zgodno kad fino podešavate frekvencije ili napon. Na raspolaganju je osam korisničkih profila, pa možete podesiti postavke ploče, procesora i memorije za skoro svaki zadatak koji obavljate na kompjuteru.

Cijena: cca. 220 Euro
http://www.asus.com/Motherboards/MAXIMUS_VII_HERO


AsusMaximus VII Ranger
Baš kao i Hero ploča, i Maximus VII Ranger je ATX formata. Glavne razlike između ove dvije ploče već smo spomenuli – DIGI+ III uz "samo" 8-fazno napajanje i izostanak dodatna dva SATA porta u odnosnu na Hero ploču. Sve to prati i odgovarajuća razlika u cijeni, što je vrlo dobar potez Asus-a. Ranger je potpuno nova ploča u RoG seriji, koju je Asus predstavio baš zbog smanjivanja cijene i zbog toga je naišao na vrlo dobar prijem kod naprednih korisnika (prije svega overclockera).
M.2 port je prisutan i na Ranger-u, a malo je smanjen broj konektora za ventilatore kućišta (3x u odnosnu na 4x kod Hero ploče). Ono što nismo spomenuli kod Hero ploče, a postoji i na Rangeru je KeyBot funkcija koja bilo koju USB tastaturu pretvara u macro enabled model kojem uz pomoć Asus softvera možete programirati F-tipke. Ako nemate neku opaku gamer tastaturu, ona vam uz Maximus VII ploče nije ni potrebna. Na obje ploče (a i na trećoj) postoji LED POST display za dijagnostiku tokom boot procesa, pa je lako ustanoviti gdje ste pretjerali sa parametrima.
UEFI BIOS je identičan kao i na skupljoj ploči, sa zgodnim detaljima poput SecureErase za sigurno brisanje SSD diskova i RAMDisk-om za korištenje dijela memorije kao ultra brzi cache za SATA diskove.

Cijena: cca. 190 Euro
http://www.asus.com/Motherboards/MAXIMUS_VII_RANGER


AsusMaximus VII Gene
Za razliku od novog Ranger-a, Gene je poznati član RoG porodice. Najznačajnija karakteristika Gene ploče je mATX format, što je prava rijetkost u svijetu ploča namijenjenih entuzijastima. Pored formata, Gene ploče su uvijek imale i nižu cijenu od ATX ploča sličnih karakteristika, što je u kombinaciji sa pojeftinjenjem iz Asusa za Z97 ploče sigurno najbolja vijest.
Najveći problem za Asus je smještanje svih komponenti jedne RoG ploče na štampanu ploču formata 24,4 x 24,4 cm. Tako je, na primjer, SupremeFXImpact II zvučna kartica završila na posebnoj pločici koja srećom ne zauzima PCIe slot, tako da posljedica za korisnike nema.
Raspored elemenata je za jednu ovako malu ploču odličan, pa osim u slučaju da planirate neki veliki CrossFire ili SLI setup (ovo svakako nije ploča za takve stari), ne bi trebalo biti problema sa postavljanjem hladnjaka, ugradnjom grafičke kartice, spajanjem napojnih kablova i slično.
Iako je ploča malih dimenzija, njene mogućnosti to nisu. Tako je na zadnjem panelu RoGConnect tipka za spajanje laptopa uz pomoć USB kabla i overclock podešavanje! Isto tako, na ploči su Probelt tačke za mjerenje napona ploče uz pomoć unimjera. Na kraju krajeva, ploča ima DIGI+ III 8+2 fazno napajanje.
Gene ima i M.2 port koji se nalazi između PCIe slotova, a na spisku opreme je i jedan mini PCIe slot. Na kraju, ploča ima četiri DIMM slota za ukupno 32 GB memorije, što je,također, rijetkost na mATX  pločama.
Uz svu "softversku" opremu kao i kod većih ploča, RoGMaximus VII Gene je prava zvijezda trenutne Asus-ove Z97 ponude.

Cijena: cca. 195 Euro
http://www.asus.com/Motherboards/MAXIMUS_VII_GENE


Overclock rezultati
Obzirom da se na našem tržištu još ne mogu nabaviti "osvježeni" Haswll procesori (bar ne legalnim putem), ploče smo testirali sa "starim" Haswell-om.

  AsusMaximus VII Ranger AsusMaximus VII Gene AsusMaximus VII Hero
ClockSpeed (Max. Turbo) 3,5 GHz (3,9 GHz) 3,5 GHz (3,9 GHz) 3,5 GHz (3,9 GHz)
Overclock 4,8 GHz 4,8 GHz 4,8 GHz
Vcore 1,28V 1,3 V 1,27 V

Testirano na: Intel Core i7-4770k CPU, Boxcooler, izvan kućišta

1/1

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba