Asus ET2013I predstavlja nešto napredniji uređaj iz donje klase All-in-One uređaja. Svakako najznačajniji dokaz toga je činjenica da ovaj uređaj dolazi sa touch ekranom, što znači da ovdje možete uživati u kombinaciji ekrana osjetljivog na dodir i Windowsa 8. Ipak, moramo naglasiti da ovaj model dolazi bez instaliranog operativnog sistema, pa to trebate uzeti u obzir prilikom razmišljanja o cijeni, jer računar sa FreeDOS-om je sve samo ne upotrebljiv.

Međutim, jednom kada računar stavite u pogon kako treba, model ET2013I je zaista solidan komad kompjuterskog dizajna. Uređaj je napravljen od kvalitetne plastike, bez posebnih dizajnerskih ili kromiranih rješenja kakva čine starija i naprednija braća iz serije. U donjem desnom uglu se kriju dugmad za uključivanje kompjutera, kontrolu glasnoće i pristup tipkama za podešavanje slike i zvuka, dok donji nosač pokazuje da je ovdje ipak riječ o nečemu značajnijem od tek "običnog" monitora. Sa desne strane se nalazi DVD snimač, koji je danas već pomalo zaboravljen, dok se sa lijeve strane nalaze tri USB porta, od kojih su dva u 3.0 verziji, zatim multifunkcionalni čitač kartica, kao i HDMI izlaz. Sa zadnje strane, tu su još dva USB 2.0 porta, VGA ulaz i VGA izlaz, kao i Ethernet port, a naš testni model je bio opremljen i WiFi karticom.

1/1

Naravno, ovaj kompjuter se može koristiti i kao TV uređaj, zahvaljujući ugrađenom TV tuneru, ali i kao TV monitor, pa ako želite na njega priključiti drugi kompjuter ili neku konzolu, možete uživati i u toj opciji. Nažalost, zvučnici su prilično slabi, pa ako ste se nadali nekoj grmljavini, odmah trebate znati da je ovdje nećete čuti, pa ne bi bilo loše iskoristiti 3,5 mm audio ulaz za neki bolji 2.1 sistem, koji se danas može pronaći po jako pristupačnim cijenama. Ipak, za standardnu upotrebu u kancelariji su ugrađeni zvučnici sasvim dovoljni.

Ekran ima LED osvjetljenje, a dijagonala mu je duga 20 inča, što je za današnje standarde upotrebe u kancelariji i više nego dovoljno. S druge strane, ako imate jako malu sobu i multimedijalne potrebe, ova veličina bi mogla biti odgovarajuća u određenom broju slučajeva. Rezolucija ekrana je 1600x900 piksela, što svrstava ovaj panel u HD+ kategoriju, pa je pogodan za gledanje HD sadržaja, a specifikacije ispod ekrana će se pobrinuti upravo za nešto takvo. Naime, ispod se krije Celeron 1620T procesor sa dvije jezgre koje kucaju na 2,4 Ghz, tu je i 4 GB RAM memorije, dok je za grafiku zadužen integrisani Intel HD 2000 čip. Disk od 500 GB je današnji minimum ispod kojeg se ne ide. Ovakva konfiguracija je pokretala 1080p video bez ikakvih štucavica, kao i GRID 2 na Low postavkama pri ugodnih 25 sličica u sekundi, pa ako ste za malo zabave, ovaj ASUS računar će i to omogućiti.

Ako imate jako malu sobu i multimedijalne potrebe, ova veličina bi mogla biti odgovarajuća u određenom broju slučajeva.

Ukratko, ako vam treba početni kompjuter za vaše najmlađe ili neko univerzalno all-in-one rješenje koje ipak nudi nešto više od standarde uredske mašine, ovo bi mogao biti solidan izbor.

Ocjena: 3,5

1134,40 KM

PLUS Computers

PLUS
Solidna konfiguracija, touch ekran, multimedijske mogućnosti, TV mogućnosti

MINUS
Model za početnike i/li ljubitelje all-in-one uređaja

SPECIFIKACIJE:
20“ WLED multitouch ekran; HD+ 1600 x 900; Intel Celeron G1620T Dualcore; 2,4 Ghz, 2 MB cache; 4 GB DDR3 RAM; 1333 Mhz; 500 GB HDD; Side-portovi: 2 x USB 3.0; 1 x USB 2.0; 1 x 3 -in-1 Card Reader; 1 x Headphone; 1 x Microphone; 1 x HDMI-out; Portovi nazad: 2 x USB 2.0; 1 x VGA(D-Sub)-Out ; 1 x RJ45 LAN; 1 x COM Port (Serial Port); 1 x Kensington Lock; 1 x DC-in WiFi 802.11 b/g/n; Ethernet LAN 10 / 100 / 1000; Zvučnici 2 x 2w; Dimenzije: 49,6 x 37,1 x 2,2 ~5,6 cm Težina: 5,9 kg