Početkom maja mjeseca pisali smo o D-Link uređaju oznake DAP-1320. Radilo se o takozvanom range extender uređaju, koji je na jednostavan način povećavao domet bežične mreže. Radilo se o uređaju iz klase 802.11n uređaja koji je radio na 2,4 GHz frekventnom opsegu. Obzirom da 802.11ac mreže polako postaju standard za nove uređaje, te da je 5 GHz frekventni opseg sve poželjniji zbog gužve koja vlada na 2,4 GHz, jasno je da je D-Link moro kreirati novi uređaj. To se i desilo u obliku DAP-1520 uređaja koji donosni 802.11ac i dual band.

DAP-1520 je nešto većih dimenzija nego DAP-1320, ali ga krasi isti dizajnerski minimalizam. Na uređaju je tek jedna signalna dioda, WPS tipka i ništa više. Konfiguracija se obavlja na isti način kao i kod modela DAP-1320. D-Link preporučuje WPS metodu koja za vas obavlja sve automatski – kreira dvije nove mreže sa ekstenzijama: -EXT i –EXT5G na imenu već postojeće mreže, tako da je lako razlikovati bežične mreže. Ako ne vjerujete WPS-u (zbog vrlo loše sigurnosti ovog mrežnog protokola), stvari možete srediti i ručno. Prvo, možete se laptopom ili drugim uređajem sa bežičnom mrežnom karticom spojiti direktno na DAP-1520 (podaci o imenu mreže i passwordu su u dokumentaciji), pa web browserom (IP adresa 192.168.0.50) napraviti konfiguraciju. Mogućnosti za konfiguraciju nema mnogo, što je sasvim OK, ali bi bilo lijepo da postoje indikatori jačine signala, kako bi se mreža bolje podesila.

Treći način konfiguracije je uz pomoć Android naprednog telefona i D-Link QRS Mobile aplikacije, što je možda i najelegantnije rješenje, jer je wizard vrlo jednostavan i efikasan. U svakom slučaju konfiguracija je jednostavna, pa je jedini problem pronaći dobru lokaciju za extender kako bi se sa novom mrežom pokrio što veći prostor.  

1/1

Što se performansi tiče, treba znati da DAP-1520 pokušava da optimizuje mrežni saobraćaj tako što sa matičnim wireless routerom pokušava da komunicira na različitom frekventnom opsegu od onoga na kojem komunicira sa klijentima. Naravno, ako klijenti rada i na jednom i na drugom, od optimizacije nema ništa, što je sasvim opravdano. Na performanse utiče i matični router, pa je jedini način mjerenja zapravo mjerenje jačine signala, softverima kakav je WiFi Analyzer.

Na frekventnom opsegu od 2,4 GHz matični router je imao jačinu signala od -79 dBm, dok je DAP-1520 postigao -43 dBm. Na 5 GHz situacija je bila slična: -82 dBm za matični router i -61 dBm za D-Link. Naravno, ovi podaci zavise od lokacije sa koje se signal mjeri, pa služe samo kao ilustracija šta zapravo range extender uređaji radi.

Na kraju, spomenimo da se radi o AC750 uređaju, što znači da govorimo o 300 Mbps na 2,4 GHz i 433 Mbps na 5,0 GHz. Na uređaju ne postoji Ethernet port, što bi se moglo očekivati, ali bi se na taj način sigurno povećala cijena uređaja. Na kraju krajeve, ako vam treba i Ethernet port, onda vam treba wireless router, a ne range extender.

Sve u svemu, DAP-1520 je uređaj specifične namjene koju svoju ulogu obavlja sasvim dobro.

 

cca. 110,00 KM

D-Link Adria
http://www.dlink.com/ba

PLUS
laka konfiguracija, dobra pokrivenost signalom

MINUS
web interfejs nema podataka o jačini signala, promjena glavnog routera zahtjeva novu konfiguraciju uređaja

SPECIFIKACIJE:
802.11ac/n/g/b; 2,4 i 5,0 GHz; 2x interne antene; WPS; 92 x 58 x 34,2 mm.