Intel je prilično tiho napravio osvježenje četvrte generacije svojih Core procesora poznatijih pod kodnim imenom Haswell. Razlog ove "tišine" su minimalne izmjene na procesorima, pa bi se ovo osvježenje moglo nazvati i Haswell 1.01. Obzirom na prilično male razlike između Sandy Bridge, Ivy Bridge i Haswell arhitektura, jasno je da "osvježenje" donosi još manje razlike, koje je jako teško uočiti i izmjeriti. Glavni razlog za ovakav korak Intela je Broadwell arhitektura koja bi trebala da se pojavi krajem ove godine, a koja bi trebala da donese značajnije novosti – prije svega 14nm proizvodni proces, koji sa sobom donosi veće brzine i manju potrošnju.
Za sada je najavljeno sedam novih procesora, te dva iz "K" porodice sa otključanim množiteljima koje Intel interno naziva Devil's Canyon. Osnovne podatke o procesorima možete pogledati u tablici.

Model Cores Threads Base clock L2 cache
Core i7-4790 4 8 3,6 GHz 8 MB

Core i5-4690 
4 4 3,5 GHz 6 MB
Core i5-4590 4 4 3,3 GHz 6 MB
Core i5-4460 4 4 3,2 GHz 6 MB
Core i3-4360 2 4 3,7 GHz 4 MB
Core i3-4350 2 4 3,6 GHz 4 MB
Core i3-4150 2 4 3,5 GHz 4 MB


Dva Devil's Canyon procesora nose oznake i7-4790K i i5-4690K, te su najzanimljiviji entuzijastima, ali ćemo do njihovog pojavljivanja na našem tržištu morati dobro pričekati.
Podatak koji najviše govori o minimalnoj količini izmjena je da osvježeni Haswell procesori ne prate Intelov tick-tock model razvoja - nema ni smanjenja proizvodnog procesa (tick), ni nove mikoarhitekture (tock).
9-Series čipset
Malo zanimljivije novosti Intel je ponudio na polju čipseta, jer je sa osvježenim Haswell procesorima predstavio i dva nova čipseta: Z97 i H97. Slično kao i kod procesora, razlike nisu velike u odnosnu na prethodnu generaciju čipseta (8-Series), ali je zanimljivo to što su te razlike usmjerene ka potrebama naprednih korisnika i igrača, koje se ogledaju u boljoj podršci za multi-GPU sisteme i bolje overclock mogućnosti.  
Jedna od najvećih novosti je podrška za M.2 i SATA Express standarde kroz PCI-E 2.0 x2 interfejs, što bi trebalo omogućiti brzine transfera i do 1 GB/s, što zvuči odlično. Nažalost, Intel nije povećao broj lanes-a, tako da ih je i dalje 24, od čega 16 zauzima PCI-E 3.0 za grafiku. Za nove formate hard diskova rezervisana su tek dva lane-a, tako da se morate odlučiti za M.2 ili SATA, pošto istovremeno korištenje nije moguće.
Unapređenje je doživjela Intelova  Rapid Storage Tehnology koja je došla do rednog broja 13. Najveća novost je mogućnost istovremenog korištenja SATA i PCI-E diskova, što omogućava kreiranje hibridnih sistema diskova kombinacijom SSD i M.2 diskova. Rekli smo da su promjene namijenjene naprednim korisnicima!!!
Glavna razlika između H97 i Z97 čipseta je izostanak overclock mogućnosti kod ovog prvog, te mogućnost korištenja samo jedne grafičke kartice tog istog prvog. Za one kojima trebaju SLI ili CrossFire polja, Z97 nudi x16, x8/x8 ili x8/x4/x4 kombinacije grafičkih kartica.

 


Asus Z97-A matična ploča
Jedna od prvih Z97 matičnih ploča koje su se pojavile na svjetskom tržištu je Asus-ova Z97-A, nasljednik vrlo popularne Z87-A ploče. Obzirom da ploča dolazi iz Asus-a, nije teško pogoditi da je ploča bogato opremljena, ali tu treba istači i da je cijena ploče vrlo prihvatljiva, što je vrlo rijetka kombinacija.
Ploča je vrlo diskretna kada je u pitanju korištenje boja, što se naprednim korisnicima sa staklenim vratima kućišta možda i neće dopasti, ali je sve urađeno tako precizno da imate osjećaj da u rukama držite neku RoG ploču. Prostora oko LGA 1150 socketa ima sasvim dovoljno i za veće hladnjake, a ni sa rasporedom ostalih elemenata nismo imali problema.
Najzanimljivija novost na ploči je M.2 slot koji se nalazi u sredini ploče. Nažalost, M.2 diskovi su na našem tržištu nepostojeći, pa moramo čekati za prve testove. Još jedna zanimljivost su SATA Express slotovi opremljeni Asus-ovom SRIS tehnologijom. Separate Reference Clock with Independent Spread Spectrum Clocking Architecture je razvijen u saradnji sa Intelom kako bi se obezbijedilo što preciznije usklađivanje ploče i SATA Express uređaja, što opet ima značajan uticaj na brzinu rada diskova. SATA Express slotove možete koristiti i za interne diskove, a ne samo za SATA-E, potrebno je sjetiti se  isključiti SATA Express u BIOS-u.

1/1

Asus je oduvijek proizvodio odlične BIOS-e, što se prenijelo i na UEFI verzije, a sa novim pločama 9-Series stvari su još bolje. Počevši od EZ Mode postavki u kojima je moguće podesiti čitavu gomilu parametara korištenjem miša, sve u ovom BIOS-u je napravljeno po mjeri naprednih korisnika.
Ako kojim slučajem ne spadate u napredne korisnike, onda Asus nudi EZ System Tuning alat koji će za vas automatski overclock-irati ploču. Na osnovu parametara koje izaberete (način korištenja kompjutera) i hlađenja koje imate, EZ System Tuning će izabrati najoptimalnije postavke. Naravno, ručnim podešavanjem ćete postići bolje rezultate, ali ako tek ulazite u svijet overclock-a, onda je ovo odličan prvi korak.
Dual Intelligent Processors 5 dodaje Turbo App u već postojeće alate: TPU, EPU, Fan Xpert i DIGI+. Turbo App omogućava podešavanje profila prema aplikacijama koje se koriste. Na primjer, gaming profil može overclock-irati procesor i podesiti zvučnu karticu (pojačati niske tonove) kako bi odgovarala igračima.
Obzirom da osvježeni Haswell procesori i M.2 diskovi još nisu stigli na naše tržište, rezultate testiranja ćete morati sačekati, ali ono što smo vidjeli od same ploče je vrlo impresivno.
http://www.asus.com/Motherboards/Z97A


Asus Z97-Pro (WiFi ac) matična ploča
Ako tražite nešto jače od modela "A", onda Asus nudi Z97-Pro (WiFi ac). Najočitija razlika između dvije ploče je WiFi 802.11ac ugrađen u Pro model, što će vas riješiti nabavke posebne wireless kartice. Tu je i Bluetooth 4.0. Ostale razlike su teško primjetne bez detaljnog zavirivanja u specifikacije.
Prije svega, Pro model nudi 12-fazni DIGI+ sistem za napajanje, dok model A ima "samo" 8-fazni. To znači da ćete sa Pro model moći postići još bolje overclock rezultate. Istom cilju vodi i DIGI+ 2-fazni sistem za napajanje memorije, kojeg uopšte nema na modelu A.
Z97-A nudi dva PCI slota i dva PCIe/x1 slota, dok Pro model raskida sve veze sa prijašnjim standardima, pa umjesto PCI slotova nudi još dva dodatna PCIe/x1 slota (ukupno četiri). Broj SATA portova je sa 6 povećan na 8, a potpuno isto važi i za broj USB 3.0 portova.
Sve ostalo je isto, uključujući i odličan kvalitet izrade i fenomenalan UEFI BIOS, pa odluku bazirajte na potrebi za wireless mrežom, overclock ciljevima i brojem USB i SATA uređaja.
http://www.asus.com/Motherboards/Z97PRO


Asus Z97-A matična ploča
Cijena: 290, 00 KM

Asus Z97-Pro (WiFi ac) matična ploča
Cijena: 390,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

 

 

PLUS
oprema, kvalitet izrade, UEFI BIOS

MINUS
novih procesora još uvijke nema na našem tržištu