Asus X552V izgledom je klasični predstavnik X serije ovog tajvanskog proizvođača. Kućište je izrađeno od plastike, ali je plastika dizajnirana tako da podsjeća na brušeni aluminijum i karbon. Ako volite crnu boju, ovaj laptop bi vam se mogao dopasti, ali postoji i siva verzija za one koji vole nešto svjetlije boje.

Kvalite izrade je jako dobar – laptop djeluje čvrsto, te je teško pronaći neku ozbiljniju zamjerku. Tastatura se prilikom jačeg pritiska djelomično uvija, ali to ne utiče na kvalitet tipki koje ocjenjujemo kao vrlo dobre. Raspored je ugodan za duže kucanje, mada su kursorske tipke mogle biti malo veće i više izdvojene od ostataka tastature, što će najviše osjetiti oni koji su zainteresovani za ovaj laptop zbog igranja. Ali, sa druge strane, pravi igrači ionako koriste WASD tipke. 

Touchpad je u danas standardnom izdanju bez izdvojenih tipki, ali je zahvaljujući Asusu Smart Gesture softveru prilično udoban za korištenje zbog podržanih gestura.  Podržan je istovremeni pritisak tri prsta. Kad smo već kod softvera, uz ovaj laptop se ne isporučuje operativni sistem, mada ćete u kutiji pronaći DVD sa driverima za Windows 8 u 64-bitnom izdanju, što olakšava instalaciju. 

Dimenzije i težina su sasvim uobičajene za jedan 15,6 laptop, što je u ovoj cjenovnoj kategoriji dobra osobina. Test video reprodukcije ispraznio je bateriju za 2 sata i 36 minuta, što je prosječan rezultat, ali obzirom na snažniji hardver, nismo ni očekivali puno više.

Dimenzije i težina su sasvim uobičajene za jedan 15,6 laptop, što je u ovoj cjenovnoj kategoriji dobra osobina. Test video reprodukcije ispraznio je bateriju za 2 sata i 36 minuta, što je prosječan rezultat, ali obzirom na snažniji hardver, nismo ni očekivali puno više.

Ekran je prosječan po svim karakteristikama, što je odlična osobina u ovoj cjenovnoj kategoriji. Štednja na kvaliteta ekrana je pogubna po laptop, ali Asus to srećom ovde nije uradio, pa je slika rezolucije 1366x768 sasvim korektna.

Što se hardverske specifikacije tiče, najveću pažnju svakako zaslužuje grafička kartica. Iako se radi o entry level kartici, na njoj je ipak moguće pokrenuti dosta igara, čak i na nativnoj rezoluciji ekrana. Naš test se sastojao od tri igre i jednog sintetičkog testa. Unigine Heaven benchmark vam može poslužiti kao referenca za grafičku karticu koju trenutno posjedujete, pošto je osnovna verzija ovog benchmark alata besplatna za upotrebu.

1/1

Što se igara tiče, Tomb Raider i Grid 2 su igrivi na nativnoj rezoluciji sa default postavkama, što je i više nego dovoljno za vrlo ugodno igranje. BioShock: Infinite se pokazao kao prevelik zalogaj, mada je smanjivanjem detalja na Low postavku moguće dobiti sasvim igriv prosječan broj sličica po sekundi. Pri svemu tome, temperatura kućišta je ostala na prihvatljivom nivou, ali ako ćete se intenzivnije igrati na ovom laptopu (ili bilo kojem drugom) preporučujemo kupovinu laptop hladnjaka.

Obzirom da se na ovom laptopu možete igrati, njegove performanse su i više nego dovoljne za standardnu kućnu i poslovnu upotrebu. Zahvaljujući i5 procesoru sa dvije jezgre i četiri threada, na njemu možete obavljati i procesorski zahtijevnije poslove.

Ostatak konfiguracije je standardan, mada možemo izdvojiti 750 GB hard disk i dva USB 3.0 porta, koji baš i nisu standardni za ovu cjenovnu klasu. Zapravo, baš je cijena ta koja izdvaja X552V od ostataka ponude – lako je naći snažniji laptop, ali ne i za ovu cijenu.

 

REZULTATI TESTOVA:

Unigine Heaven Benchmark 4.0

Score: 353

FPS: 14

Min: 8,2

Max: 27,2

(1366x768, Default postavke)

 

Tomb Raider  

Min: 26

Max: 40,7

Average: 32

(1366x768, Default postavke)

 

Grid 2 

Min: 42,33

Max: 64,31

Average: 51,79

(1366x768, Default postavke)

 

BioShock: Infinite  

Min: 15,63

Max: 85,89

Average: 34,62

(1366x768, Low postavke)

 

Temperatura pod opterećenjem

Max . tastatura: 38° (desno od space tipke)

Max. kućište: 46° (izduvni otvor sa lijeve strane)

 

1.099,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
odnos cijena/performanse

MINUS
nema operativnog sistema

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-3230M 2,60GHz (Turbo: 3,3 GHz), 3MB; Haswell generacija; 15,6'' LED, 1.366 x 768 rezolucija; Nvidia GeForce GT 710M grafika; 4GB DDR3 (1600MHz); HDD 750 GB; WiF 802.11n; BlueTooth 4.0; FastEthernet; 2x USB 3.0; HDMI; VGA; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; SonicMaster zvučnici; 38 x 25,1 x 3,36 cm; 2,45 kg.