Dodatna slika

Nakon Yoga 2 laptopa čiji se ekran mogao okretati za čitavih 360 stepeni, stigao nam je i jeftiniji IdeaPad Flex 15 čiji se ekran može okretati za okruglih 300 stepeni.

Yoga i Yoga 2 laptopi iz Lenova su sjajni uređaji, ali zbog svog nesvakidašnjeg rotirajućeg ekrana imaju i prilično visoku cijenu. Ako vam se koncept okretanja ekrana za više od 180 stepeni dopada, ali niste na neograničenom budžetu, onda pogledajte IdeaPad Flex 15. 

Ipak, prije nego se posvetimo rotiranju ekrana moramo istači vrlo zanimljiv dizajn ovog laptopa. Kombinacija crne boje i narandžastih detalja, koji u slučaju Flexa znače narandžaste ivice laptopa, vrlo su efektna kombinacija koja je tokom našeg testa privlačila pažnju svih onih koji su se tih dana našli u našoj redakciji.  Dodajte još vrlo kvalitetnu plastiku kućišta i brušeni aluminijum oko tastature, te odličan generalni kvalitet i imate laptop koji bi mogao pripadati i skupljoj cjenovnoj kategoriji.

Ekran, odnosno njegova rotacija su ono što još i više odvaja ovaj uređaj od konkurencije. Lenovo je predvidio dva načina korištenja ovog laptopa, zavisno od položaja ekrana. Prvi način podrzumijeva standardno korištenje, kao i svakog drugog laptopa koji naginje ultrabook specifikacijama. Drugi položaj ekrana Lenovo naziva Stand, u kojem je ekran okrenut za 300 stepeni po donjoj horizontalnoj ivici, uz okretanje tastature naopačke, čime se potencira upotreba ekrana osjetljivog na dodir u kombinaciji sa Windowsom 8. Stand položaj je skoro pa identičan korištenju nekog tablet uređaja sa postoljem. Iako će većina kupaca najveći dio vremena Flex 15 koristiti kao i svaki drugi laptop, u nekim situacijama Stand može biti koristan. Nama je prvo na pamet palo gledanje videa, te igranje Modern (Metro, Windows 8) aplikacija, što smo isprobali igranjem zabavnog Halo: Spartan Assaulta. I... dopalo nam se.

Pored rotacije, ekran nudi i sasvim dobru sliku rezolucije 1366x768. Uglovi gledanja su nešto bolji u odnosu na prosjek cjenovne klase, a prikaz boja je vrlo živahan zbog refleksivnog premaza. Primjedba se može staviti na prikaz crne boje, ali nipošto u tolikoj mjeri da bi smo eventualne kupce odgovarali od kupovine.

Hardverska konfiguracija je sasvim primjerena ovakvom tipu laptopa, uz napomenu da je za prikaz slike na ekranu zadužena Intel grafika iz Intelovog i3 procesora.

Test video reprodukcije ispraznio je bateriju za 4 sata i 21 minut. To je jako dobar rezultat za laptop težak 2,31 kg.  Zanimljivo je da su neki benchmark web sajtovi uspjeli postići i čitavih 10 sati rada baterije uz drastično smanjenje osvjetljenja ekrana i bez pokrenutih aplikacija.

1/1

Tastatura je po kvalitetu tipki jako dobra, što je i uobičajeno za Lenovo laptope. Raspored je generalno dobar sa izuzetkom kursorskih tastera koji kao da su ugurani između glavnog i numeričkog dijela tastature. Ovo je rezultovalo smanjivanjem shift tipki, što zahtijeva navikavanje. Touchpad je bez izdvojenih tipki, odnosno, tipke su integrisane u površinu laptopa, što je moderan dizajn koji nam se ne dopada, ali uz nešto navike može poslužiti za situacije kad vam miš nije pri ruci.

Windows 8 smo već spomenuli, a Lenovo nije pretjerivao sa dodatnim softverom, što je dobra stvar. Jedini izuzetak je McAfee Internet Security paket, koji nas je konstantno uznemiravao svojim porukama i čestim restartima, čime je zaslužio deinstalaciju čak i po cijenu izlaganja malware napadima sa Interenta. Srećom, na raspolaganju su sasvim solidne besplatne alternative, a ni Windows 8 po tom pitanju uopšte nije loš.

Uzmemo li sve rečeno u obzir, te dodamo i dosta povoljnu cijenu, dobivamo jako dobru alternativu sjajnim ali i skupim Lenovo Yoga laptopima. A treba imati na umu da je IdeaPad Flex 15 povoljniji i od slično opremljenih ultrabookova drugih proizvođača.

1.203,93KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, dizajn, okretanje ekrana

MINUS
prikaz crne bolje bi mogao biti malo bolji

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-4200U 1,60GHz, 3MB; Haswell generacija; 15,6'' LED ekran osjetljiv na dodir, 1.366 x 768 rezolucija; Intel HD 4400 grafika; 4GB DDR3 (1600MHz); HDD 500 GB; WiF 802.11n; BlueTooth 4.0; FastEthernet; 1x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; Čitač memorijskih kartica; 720p HD web kamera; 382 x 266 x 22,1 mm; 2,31 kg; Microsoft Windows 8 Pro.