Nakon pomalo svemirskog uvoda, glavno pitanje vezano za Galaxy Tab 3 8.0 je sljedeće: da li se, kako i u kojoj mjeri ovaj tablet može mjeriti sa svojom direktnom konkurencijom, a to su iPad Mini 2 i Nexus 7 (2013)? Sa vanjske strane, Samsung se držao dobitne formule, te je Tab 3 zapravo samo ogromno izdanje njihovog prošlogodišnjeg flagshipa, modela Galaxy S4 - ista tamnoplava plastika, lažni hromirani rub, sjajno oivičeno i izduženo Home dugme i kapacitativne tipke za Back i Options. Međutim, rezultat je ovdje nešto bolji: na ovako velikim dimenzijama, taj dizajn izgleda dosta privlačno, pa je za potrebe tableta kopiranje S4 dizajna bilo pun pogodak. Jedina zamjerka je nešto previše glossy zadnja strana, zbog koje se ponekada možete osjećati nesigurno iako držite tablet sa obje ruke.

Pored standardnog audio izlaza sa gornje strane, microUSB ulaza sa donje, slota za SD karticu sa lijeve te Power i Volume dugmadi sa desne strane tableta, najveće iznenađenje je par dual stereo zvučnika koji su se smjestili sa lijeve i desne strane MicroUSB ulaza. Zvučnici su sasvim OK, ali ne očekujte neku veliku zvučnu eksploziju – daleko je to od jednog HTC BoomBass-a. Kada je u pitanju ekran, tu već dolazimo do svih najvećih problema ovog tableta, a to je prosječnost. Naime, za razliku od konkurencije, Samsung je za svoj 8.0 tablet iskoristio SuperClear TFT ekran rezolucije 1280 x 800, a koji pri 189 dpi ne nudi bilo šta posebno vrijedno spomena. Boje su živahne i saturacija je dobra; uglovi gledanja su sasvim OK; anti-gloss premaz je dovoljan za ugodno gledanje bez većih refleksija. Ipak, ne možemo se oteti dojmu da je sve to pomalo... prosječno i neposebno.

Takav stav postaje još jasniji kada pogledate ispod haube. Samsungov Exynos 4212 procesor sa dvije jezgre koje kucaju na 1,5 Ghz, zajedno sa 1,5 GB RAM memorije sasvim solidno odrađuje većinu zahtjeva koje možete baciti pred njega, a to uključuje čak i neke zahtjevnije aplikacije i igre, zahvaljujući Mali-400 GPU čipu. Međutim, problem nastaje u TouchWizu, koji se i dalje čini pomalo trom na momente i ne toliko ispoliran. Npr. scrollanje u Chromeu će raditi bez problema i sve se čini vrlo responzivnim, ali smo morali povući slide sa gornje strane i po nekoliko puta da bismo pozvali padajući meni sa notifikacijama – čini se da tablet uživa u tome da nas iznenađuje i obeshrabruje u svakoj drugoj prilici.

Samsungov Exynos 4212 procesor sa dvije jezgre koje kucaju na 1,5 Ghz, zajedno sa 1,5 GB RAM memorije sasvim solidno odrađuje većinu zahtjeva koje možete baciti pred njega

Već spomenuti TouchWiz dolazi na bazi Androida 4.2.2, što znači da je Samsung u Tab 3 prenio i neke od Smart mogućnosti iz Galaxy S4 modela, uključujući i Smart Stay koji pomoću kamere analizira vaš pogled i pauzira video u zavisnosti od toga da li gledate ekran ili ne i slično. Iako autor nije fan TouchWiza, moramo priznati da je korištenje istoga na većim dijagonala sasvim prihvatljivo iskustvo. Naravno, tu je i sijaset Samsung aplikacija poput S-Voice glasovne kontrole kamere, ChatON-a za komunikaciju, GroupPlay za igre itd. Konačno, ne trebamo zaboraviti ni MultiWindow podršku za korištenje dvije aplikacije istovremeno, te istaći kako je uprkos duplom opterećenju, Galaxy Tab 3 ovdje vrlo brzo i efikasno odradio svoj posao.

1/1

Pored WiFi povezivanja i Bluetootha u verziji 4.0, moramo spomenuti i minijaturni IR senzor na gornjoj desnoj strani uređaja, a koja omogućava i kontrolu TV uređaja putem vašeg Galaxy Tab 3 uređaja – pa ako se ne možete odvojiti od tableta i dok gledate TV, sada barem, imate dodatni razlog da ga držite u rukama.

Ono što je interesantno je svakako kamera, odnosno kamere – prednja je 1,2 megapiksela, dok je zadnja 5 megapiksela, ali sa autofokusom, što je u tablet kategoriji dosta rijetka stvar. Kamera će odraditi većinu dnevnih fotografija sasvim prihvatljivo – uz povelik noise – ali na noćne fotografije zaboravite usljed nedostatka bilo kakve bljeskalice. Baterija je, opet, vrlo prosječan element. Sa kapacitetom od 4.450 mAh i manjom rezolucijom ekrana, vjerovali smo da će Galaxy Tab 3 uspjeti da nas ugodno iznenadi sa faktorom potrošnje baterije. Ipak, desilo se sasvim suprotno, te je i ovdje Galaxy Tab 3 odlučio da bude dio osrednjosti: tek jedan dan korištenja uz neki srednji nivo opterećenja, nakon čega ćete morati posegnuti za punjačem. Standby je nešto bolji, ali generalno, trebat će vam neka od onih Android battery management aplikacija.

Zbog svega toga, Samsung Galaxy Tab 3 se čini kao uređaj dobrog dizajna i zanimljivog form factora, s obzirom da je za veliki broj korisnika 7 inča i dalje nekako „zgusnuto“ za korištenje na tabletima. Međutim, s obzirom na nešto veću cijenu ovog uređaja, čini nam se da se Samsung nije potrudio da ponudi nešto bolje, zanimljivije ali i isplativije za traženi novac, već je igrao na kartu lijepog dizajna i slabije ponude kvalitetnih tableta od 8 inča dijagonale. Ako je to vaša želja i vaša veličina, onda ne trebate tražiti dalje – ali ako ste za čisto Android iskustvo iza full HD ekrana ili minijaturnu verziju Apple ekosistema, konkurencija za tek nešto više, ali i manje novca, ima itekako mnogo toga za ponuditi.

A kako ovo sve radi, pogledajte i u našoj video recenziji.

Cijena: 583,85 KM

PLUS Computers; http://www.plus.ba

PLUS
Odgovarajući dizajn, dobre dimenzije, MultiWindow

MINUS
Slabija baterija, konkurencija generalno nudi više

SPECIFIKACIJE:
8" TFT ekran; 1280 x 800 piksela; 189 ppi; Exynos 4212 dual-core 1,5 GHz; Mali-400; 1,5 GB RAM; 16 / 32 GB prostora; microSD do 64 GB; Accelerometer, proximity, compass; Zadnja kamera: 5MP autofokus, touch fokus; Prednja kamera: 1,3MP; Android 4.2.2 Jelly Bean; 4450 mAh baterija; 209.8 x 123.8 x 7.4 mm; 314 g;