Gledajući vanjski izgled, sasvim je jasno da Xperia Z2 donosi sve standardne odlike Z serije – tu je i dalje vrhuinski dizajn, pločasto tijelo, oštre linije i aluminijski okvir koji drži spojene dvije velike staklene površine. Naravno, svi ulazi su sakriveni ispod poklopaca koji garantuju za IP55 i IP58 standarde, odnosno za otpornost na prašinu i vodu, dok se Power dugme i dalje nalazi na sredini desne strane telefona, što je redakcijski favorit kada je u pitanju pozicioniranje Power dugmeta. Ne treba zaboraviti ni volume dugmad, koja su konačno dobila malo oštrine, zakrivljenosti i teksture u odnosu na prošlu verziju, pa sada sa sigurnošću možete saznati da li ste zaista pritisnuli volume taster kako treba ili ne.

Nova Triluminous tehnologija i nova IPS matrica, u kombinaciji sa 1080p ekranom su pravi vizuelni praznik za oči

Naravno, govoriti o Xperia uređajima je nemoguće bez da spominjemo ekran. Sony se odlučio za minimalno povećanje dijagonale sa 5 na 5,2 inča sa nešto debljim rubovima sa gornje i donje strane, što je pak rezultat posjedovanja dual stereo zvučnika koji su dosta neprimijetni i sakriveni na donjim ivicama uređaja. Naravno, HTC i dalje drži primat u ovoj kategoriji, ali je Xperia dovoljno glasna i kvalitetna da zadovolji vaše multimedijalne potrebe "u hodu". Logično, ekran je taj koji zaslužuje svu pažnju, s obzirom da se Sony odlučio za dodatne izmjene koje iznimno poboljšavaju iskustvo korištenja. Naime, nova Triluminous tehnologija i nova IPS matrica, u kombinaciji sa 1080p ekranom su pravi vizuelni praznik za oči – osvjetljenje je odlično, oštrina je sjajna, problemi sa uglovima gledanja su stvar prošlosti, a čak možete podešavati i white balance i dodavati i oduzimati toplinu bojama na individualnom nivou. Mali hint: ako gledate mnogo HD videa na modelu Z2, obavezno isključite X-Reality for Mobile, jer ova opcija softverski „pegla“ piksele i doprinosi zrnatosti određenih videa, pa je obavezno isključite ako gledate obični HD video. A za sve ostalo, samo uživajte, jer ovaj ekran je nešto što ćete željeti gledati po čitave dane.

S obzirom da govorimo o Xperia telefonu, jasno je da s njim dolazi i gomila Sony dodataka, aplikacija ali i izmjena u interfejsu. Iako se i Sony dizajneri drže po strani koliko je to moguće, ovaj put imamo dojam da su malo pretjerali sa određenim elementima, koji su možda trebali biti bolje implementirani. Izmjene su više stvar vizuelnog ugođaja nego bilo čega drugog, ali bismo voljeli da možda nisu prisutne.

Ovako moćna konfiguracijska postavka će Z2 učiniti dovoljno svježim da bez problema vrti i buduće verzije Androida

Krenimo prvo od OS-a. Z2 dolazi sa Android 4.4.2 Kitkat verzijom po defaultu - a nakon prvog uključivanja, dočekat će vas i update na Android 4.4.3, što je itekako pohvalno za Sony jer svoje uređaje drži svježima kao da govorimo o Google Nexus seriji. Naravno, tu su i nezaobilazne Walkman, Album, Movies ali i PlayStation Mobile aplikacije, ali i dodatni bonusi u obliku Track ID, Video Unlimited ili WisePilot aplikacija. Ipak, što se tiče interfejsa, glavnim Home ekranom sada dominira What's New – gomila pločica sa Sony vijestima i najavama koje upućuju na Sony servise i usluge. Srećom, What's New se lako može ukloniti, ali notifikacijska traka je ipak nešto drugo. Nismo baš oduševljeni podjelom trake na notifikacije i Quick Settings pristup, jer nam se čini da zahtijeva tap dva ili više u odnosu na ostale Android interfejse.

Sony Xperia Z2 je opremljena najnovijim hardverom, pa je sa te strane sve na maksimumu. Sony je za Z2 izabrao Qualcomm Snapdragon 801 čipset, a koji u sebi donosi quadcore Krait 400 procesor na 2,3 Ghz, 3 GB RAM memorije i Adreno 330 GPU – kombinaciju koja će pomesti bilo koju aplikaciju, izdržati otvorenih 20+ aplikacija u multitasku i pri tome i ne zaštucati. I ono što je najimpresivnije, uređaj se iz isključenog stanja do Lock ekrana podiže nevjerovatno brzo – treba mu tek nekih 10-tak sekundi. Ovako moćna konfiguracijska postavka će Z2 učiniti dovoljno svježim da bez problema vrti i buduće verzije Androida, te da vas i dalje impresionira svojom responzivnošću vjerovatno kada se i u iduće dvije godine pojave njegovi mobilni nasljednici.

1/1

 

Naravno, jedan od glavnih prodajnih elemenata Xperia uređaja jeste i njihova kamera. Sony se ovdje i dalje držao dobro oprobane formule, te je kamera u modelu Z2 tek blago nadograđena da bi se mogla nositi sa inovacijama koje donosi konkurencija. Sa i dalje najvećim senzorom u klasi, a koji opet donosi 20 megapiksela i 1/2,3 inča veličine, Z2 kamera nudi sjajne fotke i u lošijim uslovima osvjetljenja, dok se po dobrom dnevnom svjetlu može nositi sa bilo kojim point-and-shoot uređajem. Naravno, fizički implementirano dugme za fotografisanje jasno naznačava da je ovo uređaj koji treba hvatati fotke gdje god da se nalazite, ali bismo voljeli da se Sony malo više posvetio opcijama unutar kamere na način kako je to uradila konkurencija – manuelni mod rada sa nekim sliderima bi bio puno bolja opcija od kockastih podmenija. A kada već govorimo o softverskim aspektima kamere, glavna stavka je Center Focus opcija, koja omogućava "bluranje" pozadine, ali Sony se nije baš previše proslavio sa ovom opcijom, koju konkurencija ipak radi dosta bolje. Međutim, Sony je ugradio zaista gomilu opcija za editovanje fotografija, pa čak nećete morati ni posezati za aplikacijama sa Play Storea kako biste svoje fotografije doradili na različite, detaljne i impresivne načine – taj segment je Sony apsolutno savršeno odradio.

Sa i dalje najvećim senzorom u klasi, a koji opet donosi 20 megapiksela i 1/2,3 inča veličine, Z2 kamera nudi sjajne fotke

Ne treba zaboraviti da Sony Z2 može snimati i 4K video, pa ako imate želju i potrebu da se vizuelno izrazite u rezoluciji 3.840 x 2.160 piksela, ovaj uređaj će vam to i omogućiti pri 30 sličica u sekundi. Samo pazite na to gdje vam se nalazi prst i da li imate bolji audio izvor – moramo priznati da je pozicioniranje kamere i njene leće pomalo nezgrapno, jer je autor svako malo imao prst preko leće, bez obzira da li je fotografisao ili snimao, te da je zvuk pri snimanju bio tek prosjećan.

Na kraju, spomenimo i bateriju, koja je sada u klasi ostalih flagshipa i donosi brojku od 3,200 mAh. Ipak, sa gomilom optimizacija, superbrzim ali i štedljivim Snapdragonom te dokazanom Sony staminom kada je potrošnja baterija u pitanju, uređaj je ušao u drugi dan korištenja sa nekih 20% baterije. Dakle, ako se malo pričuvate i ako volite Standby mod rada, možda možete dočekati i čitava dva dana korištenja – ali, ako ste heavy user koji konstantno gleda u ovaj prelijepi ekran, moći ćete bez problema da uživate u punom danu korištenja i da sebi date oduška i da uživate. Jer, ovaj uređaj je napravljen upravo za to – za multimedijalno, vizuelno i tehnološko uživanje i stvaranje ljubomornih pogleda, bez obzira koji flagship vaši prijatelji nose.

5

25,26 - 1411,25 KM (u zavisnosti od paketa usluga)

BH Telecom

PLUS
Fenomenalan ekran, vrhunski dizajn, sjajna kamera

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
5,2“ ekran; 1920 x 1080 piksela; 424 ppi; Triluminos LCD; IP55 i IP58 certifikati; otporan na vodu i prašinu; 16 GB; SD card slot; Qualcomm Snapdragon 801 CPU; 2.3GHz quad-core Krait 400; Adreno 330 GPU; 3GB RAM; Zadnja kamera: 20.7MP (1/2.3 senzor, f/2.0 leća); 4K video snimanje; Prednja kamera: 2MP, 1080p video; WiFi Direct; DLNA; Miracast; WiFi 802.11a/ac/b/g/n; NFC; Bluetooth v4.0; Android 4.4.2 (Sony-specific UI); Baterija: 3,200 mAh; Dimenzije: 146.8 x 73.3 x 8.2mm; 163g;