Ako nâs pitate, najbolji način gledanja najvažnije sporedne stvari na svijetu je na nekom projektoru, pošto je veličina slike ograničena samo veličinom praznog zida. A ako još nabavite neki od novih projektora male težine, onda sliku zelenih terena i plavo-žutih dresova možete i nositi sa sobom.

Projektor koji odgovara ovakvom opisu je Epson EH-TW490, koji kao da je stvoren za Svjetsko prvenstvo. HD-ready rezolucija slike je baš ona u kojoj se prenose utakmice, a mala težina projektora od samo 2,4 kilograma je pogodna za nošenje na vikendicu, kod prijatelja ili premještanje iz sobe u sobu. Ovo potvrđuje i torba koja se isporučuje uz projektor, pa je očigledno da je Epson pri kreiranju ovog projektora računao na često prenošenje. I sve to dolazi po cijeni malo boljeg TV-a, pa nema potrebe za dizanjem kredita.

Ako krenemo u tehničku stranu priče, šta nas i pored fudbala i dalje interesuje, najvažnija karakteristika za kvalitetnu sliku je Epsonova 3LCD tehnologija. Pored oštre slike i odličnog prikaza boja, glavna karakteristika 3LCD tehnologije je izostanak takozvanog rainbow efekta koji se javlja kada se svijetli detalji slike brzo kreću po tamnoj pozadini. Na primjer, fudbalska lopta po travnatom terenu. Ovaj problem zahvaća mnoge DLP projektore, ali tih problema nema na Epson projektorima zahvaljujući 3LCD tehnologiji.

Od ostalih karakteristika treba istači jačinu osvjetljenja od 3.000 ANSI lumena, što omogućava gledanje i bez potpunog zamračivanja prostorije. Naravno, najbolji rezultati se postižu u potpunom mraku, ali to neće biti teško postići pošto je većina utakmica u noćnom terminu.  Stereo zvučnici su solidne jačine, pa će u nedostatku 5.1 zvučnog sistema za potpunu surround atmosferu sa dalekih južnoameričkih stadiona sasvim dobro poslužiti za prenošenje galame i nesuvislih komentara naših komentatora.

1/1

Zahvaljujući automatskom podešavanju keystone korekcije, EH-TW490 se lako podešava za projekciju. To ističemo zbog već spomenute male težine i lakog postavljanja u položaj za projekciju. A obzirom na male dimenzije, ovaj projektor se lako može smjestiti na sasvim mali stol ili policu.

Projektor ima četiri moda rada - Dynamic, Living room, Theatre i Game, ali se svaki može po želji dalje podešavati. Nama se najviše dopao Living Room mod, koji nudi najbolji odnos reprodukcije boja i svjetloće slike, pa smo ga koristili bez daljeg podešavanja.

Kako je uobičajeno, projekcijska lampa poznaje i Eco način rada, pomoću kojeg joj se vijek trajanja produžava sa 5.000 na 6.000 sati, pa će vam ovaj projektor dugo služiti i nakon što se Svjetsko prvenstvo završi. Eco način rada preporučujemo i zbog manje buke, ali i zbog nešto izraženije crne boje, mada nje nema mnogo na zelenim terenima. Ipak, kako ćete projektor sigurno koristiti i nakon svjetskog prvenstva, bolja reprodukcija crne boje će dobro doći prilikom gledanja tamnih scena u filmovima.

Konektori su na svom uobičajenom mjestu – zadnjoj strani projektora, a između ostalih su tu tri najvažnija: VGA, HDMI i kompozitni, tako da ne postoji moderni izvor slike koji ne možete spojiti na ovaj projektor, uključujući i starije set-top box-ove. Daljinski upravljač je malih dimenzija i logičnog rasporeda tipki koji je lako zapamtiti, što dobro dođe kada parametre projektora podešavate u mraku.

Pored svega rečenog, najvažnija karakteristika ovog projektora je njegova cijena, koja ga uz 720p rezoluciju i malu težinu čini vrlo poželjnim uređajem, bez obzira da li projektor trebate za gledanje filmove, igranje ili prikaz poslovnih prezentacija. A da i ne spominjemo gledanje fudbalskih utakmica.

 

1.228,00 KM

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
cijena, mala težina, torba za nošenje

MINUS
ništa bitno

SPECIFIKACIJE:
3LCD tehnologija projekcije; 3.000 ANSI Lumena osvjetljenje; Veličina slike: 34-318 inch (86-833 cm); Nativna rezolucija: 1280x720 (HD-ready, 720p); 16:10 odnos stranica, podržani 4:3 i 16:9; Kontrast: 12.000:1; Trajanje lampe: 6.000 sati Eco, 5000 Normal; Projekcija slike: 1 - 1,2:1; Težina: 2,4 kg; Zvučnik: 2W, stereo.