Asusova Republic of Gamers linija proizvoda nam je dobro poznata – riječ je o kvalitetnom hardveru sa kojim će biti zadovoljni svi koji ga kupe, a ne samo igrači kojima je u prvom redu i namijenjen. A sada, nakon ko zna koliko drugih uređaja koji su nosili Republic of Gamers (iliti ROG) etiketu i sa njom prošli kroz našu redakciju, konačno je došlo vrijeme da vam predstavimo i jednu ROG grafičku karticu namijenjenu zahtjevnijim igračima.

Asus ROG Striker GTX 760 Platinum stiže u ogromnoj kutiji i na prvu će vam biti jasno kako je riječ o primjerku hardvera namijenjenom zahtjevnim korisnicima. Naravno, pakovanje je vrlo luksuzno, a osim kartice donosi i CD sa drajverima, dodatne kablove za napajanje (pošto će kartici trebati 14-pinski konektor), kao i SLI konektor, za sve one kojima jedan GTX 760 nije dovoljan.

Osim kutije, ogromne dimenzije krase i samu karticu – sa svojih 28,7x15,24x4cm, riječ je o jednoj od najvećih grafičkih karitca koje smo do sada vidjeli u našem labu. Samim tim, vjerujemo da ne treba posebno napominjati kako će ovaj GeForce GTX 760 u vašem kućištu zauzeti kako svoj PCI Express 3.0 slot, tako i onaj prvi slobodan do njega.

Asus nas je ponovo uspio oduševiti sa svojom ROG linijom proizvoda - Striker GTX 760 Platinum izgleda dobro, radi tiho i postiže odlične rezultate

I prije nego se bacimo na specifikacije kartice i tehničku priču, moramo pohvaliti kvalitet izrade, ali i izgled kartice, koju krase crne i crvene nijanse karakteristične za ROG proizvode.

Stražnja strana štampane ploče je zaštićena sa crnom aluminijskom pločom, dok je prednja strana iste prekrivena ogromnim hladnjakom. Sam hladnjak je DirectCU II izvedbe, sa kojom smo se već sretali u nekoliko navrata i koja će se pobrinuti za prilično tih rad i niske temperature. Konkretno, pod opterećenjem smo zabilježili maksimalnu temperaturu nešto višu od 70°C, dok je nivo buke bio relativno nizak (ovdje svakako u obzir uzmite i činjenicu kako naš testni PC  stoji na "otvorenom" i nema standardno kućište).

I za kraj priče o izgledu kartice, tu je i još jedan zgodan detalj – ROG logotip sa LED lampicom koja će vam dati do znanja pod kolikim je kartica opterećenjem (zeleno svjetlo označava nisko, žuto srednje, a crveno visoko opterećenje), što će vjerovatno obradovati sve one sa kućištima sa providnim stranama.

1/1

Što se tiče specifikacija, ROG Striker GTX 760 Platinum je i više nego zanimljiv – riječ je o GeForce GTX 760 kartici baziranoj na GK104 GPU čipu Kepler arhitekture, kakav u nešto jačoj varijanti (odnosno varijanti sa više shader jedinica) koriste i GTX 670 i GTX 680 kartice. Frekvencija GPU čipa pri tome iznosi 1085 MHz (base clock), odnosno 1150 MHz (boost clock).

Kada je riječ o memoriji, testirani ROG Striker GTX 760 Platinum je koristio 4GB brze GDDR5 memorije (na tržištu ćete pronaći i model sa 2GB), frekvencije 6008 MHz. Naravno, riječ je o memoriji 256-bitnog interfejsa, koja će zahvaljujući spomenutoj frekvenciji biti sposobna za propusnost od 192 GB/s.

Nego, kako se testirani GTX 760 sa svim tim specifikacijama ponaša u praksi, pitate se? Jednom riječju – odlično. Štaviše, kao što smo to dali naslutiti još u nadnaslovu, ROG Striker GTX 760 nudi dovoljno snage i za za igranje u 4K rezoluciji, odnosno prilično masivnih 3840x2160 piksela – u što smo se i sami uvjerili kada smo testni PC povezali sa nedavno testiranim Philipsovim 4K televizorom (recenziju dotičnog možete vidjeti u najnovijoj epizodi Terminala 26).

ROG Striker GTX 760 Platinum postiže odlične rezultate u benchmark testovima na Full HD i iznenađujuće solidne rezultate na 4K rezoluciji

Međutim, iako je igranje u 4K rezoluciji sa ovom karticom tehnički moguće, od GTX 760 ipak ne treba očekivati čuda, već nešto niži framerate i neophodno smanjivanje nivoa detalja, ukoliko ste se već odlučili igrati na najvećim mogućim rezolucijama. Naime, kao što možete vidjeti u tabeli sa podacima iz nekoliko benchmark testova, igranje u 4K rezoluciji će u ovom slučaju zahtijevati smanjivanje nivoa detalja kako bi stigli do igrivih 30 sličica u sekundi. Tomb Raider se tako na High detaljima i sa FXAA anti-aliasingom vrtio u prosječnih 37 sličica u sekundi, što i nije bilo loše obzirom na ogromnu rezoluciju, ali vam svakako preporučujemo da se pogirate sa opcijama i framerate probate zaključati na 30, kako ne bi morali trpiti naporno "štekanje" uzrokovano naglim promjenama frameratea koji će skakati između 30 i 40 sličica u sekundi.

Isto važi i za druge igre koje smo testirali na 4K rezoluciji – Bioshock Infinite se tako na Very High postavkama  vrtio u 30 sličica u sekundi, dok nas je Metro: Last Light pozitivno iznenadio i na Medium postavkama se vrtio u prosječnih 32 sličice u sekundi. Na kraju, najveće iznenađenje (koje to i nije, obzirom na odličnu optimizaciju) – GRID 2 se na 4K rezoluciji i sa detaljima na High postavkama uz 2x MSAA anti-aliasing vrtio u čak 62 sličice u sekundi.

Dakle – 4K igranje uz  ROG Striker GTX 760 Platinum je itekako moguće, ali budite spremni na smanjivanje detalja i framerate od 30 sličica u sekundi (uz njegovo zaključavanje na tih 30 gdje god je to moguće, kako bi izbjegli štekanje).

 

Benchmark @ 4K / 3840x2160 ROG Striker GeForce GTX 760 Platinum 4GB
Tomb Raider (High, FXAA) 37fps
Bioshock Infinite (Very High) 30fps
GRID 2 (High, 2x MSAA) 62fps
Metro: Last Light (Medium, AF 16x, motion blur low, tesselation off, SSAA off, PhysX off) 32fps

Testna konfiguracija: Intel Core i5-2500K CPU @ 3,30GHz; 8GB DDR3-1600 RAM; Corsair Force GT 120GB SSD; Windows 8.1 64-bit;

 

Sa druge strane, ukoliko GTX 760 planirate koristiti za igranje na klasičnoj Full HD rezoluciji (1920x1080 piksela), budite bez brige – detalje u većini naslova možete podesiti na maksimum i uživati u itekako igrivom framerateu. Kao što možete vidjeti i u tabeli u nastavku, Metro: Last Light je bio jedini naslov koji se tokom testiranja vrtio u manje od 60 sličica u sekundi, zbog čega na GTX 760 performanse u Full HD rezoluciji nismo ni trošili previše riječi.

 

Benchmark @ Full HD / 1920x1080 ROG Striker GeForce GTX 760 Platinum 4GB
Tomb Raider (Ultra, 2x SSAA) 76fps
Bioshock Infinite (Ultra DX11, DDOF) 69fps
GRID 2 (Ultra, 2x MSAA) 70fps
Metro: Last Light (Very High, AF 16x, motion blur normal, tesselation high, SSAA off, PhysX on) 37fps

Testna konfiguracija: Intel Core i5-2500K CPU @ 3,30GHz; 8GB DDR3-1600 RAM; Corsair Force GT 120GB SSD; Windows 8.1 64-bit;

 

Ukoliko želite odličnu grafičku karticu iz visoke srednje klase sa kojom ćete bez većih problema pokrenuti sve aktuelne igre sa detaljima na visokim postavkama, ne tražite dalje od ROG Striker GTX 760 Platinum modela.

 

Cijena još nije objavljena

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
odlične performanse, tiha, ne zagrijava se previše;

MINUS
kartici je teško naći manu;

SPECIFIKACIJE:
Nvidia GeForce GTX 760 GPU;
PCI Express 3.0;
4GB GDDR5 memorije;
GPU base clock: 1085MHz, boost clock: 1150MHz;
memory clock: 6008MHz;
256-bit memory interface;
Maksimalna rezolucija: 4096x2160;
Portovi: 1x DVI-I, 1x DVI-D, 1x HDMI, 1x DisplayPort 1.2;