HTC zaista ima sve asove u rukavu kada je dizajn One serije u pitanju – ipak, na flagship model uvijek ide maksimalna količina ljubavi i pažnje, pa tako i novi One nudi sjajan dizajn i fenomenalan osjećaj korištenja. Količina aluminijuma je sada povećana sa 70% na 90%, što se itekako vidi i osjeti na samom uređaju. Dokaz toga su i novi, zakrivljeni rubovi, za koje su se dizajneri hvalili kako su morali „izmisliti novi proces stvaranja uređaja“ da bi dobili takvu zakrivljenost aluminijuma sa tako lijepim finišom. Pored već poznatih BoomSound zvučnika sakrivenih iza rešetki i novog, većeg ekrana, naprosto ne možemo reći ništa drugo nego da je ovo dobitna kombinacija koju zaista ne treba mijenjati - novi One M8 izgleda lijepo, atraktivno i izvana naprosto oduševljava.

Power dugme je sada smješteno u gornji desni ugao, što je nekako logična i dobrodošla promjena. Pored toga, nove Volume tipke sada malo „iskaču“ van linija uređaja, što je dobra stvar, jer su se korisnici ćalili na nedostatak taktilnog osjećaja kod korištenja te tipke na prošlogodišnjem modelu. I dok su sa donje strane jedan uz drugi postavljeni microUSB i 3,5mm audio izlazi, sa lijeve strane se nalazi slot za SD karticu, koji podržava ekspanziju čak do 129 GB prostora. Iako se čini kao pretjerivanje, novi One M8 dolazi sa „samo“ 16 ili 32 GB interne memorije, pa ako vam je to premalo prostora, ne morate se bojati za godine koje dolaze.

Aluminij se proteže sve do samog ekrana, koji je blago porastao te je sada na flagship standardu od 5“ dijagonale. SuperLCD3 tehnologija je i dalje tu, kao i Full HD rezoucija, te je reprodukcija multimedija ili posmatranje vaših fotografija pravi praznik za oči. A kada u obzir uzmete i nešto veću visinu uređaja, ekran se čini još ugodnijim za korištenje usljed iluzije izduženosti. Naravno, za potrebe zaštite je tu Gorilla Glass 3, te je otpornost na ogrebotine skoro zagarantovana – što nažalost nije slučaj sa lijepim aluminijskim finišem na zadnjoj strani uređaja, pa to imajte na umu ako volite kombinovati telefon u džepu sa ključevima. 

...novi One M8 izgleda lijepo, atraktivno i izvana naprosto oduševljava.

Pogled ispod haube otkriva značajan upgrade u odnosu na prošlogodišnju verziju, te je tu sada posljednji krik čipovske tehnologije, Snapdragon 801 čipset. Unutar njega se nalazi quadcore procesor na 2,3 Ghz i Adreno 330 GPU, zatim 2 GB DDR2 RAM memorije, kao i baterija od 2,600 mAh.  Takve specifikacije bi trebale biti opasna elektronska prijetnja, ali je HTC napravio sjajan posao sa Smart Sensors hardverskim dodacima, koji crpe informacije iz aplikacija po čitav dan bez da se na bilo koji način značajno odražavaju na potrošnju baterije.

Kada već govorimo o softveru, nemoguće je spominjati HTC One uređaj bez priče o Sense interfejsu. S obzirom da je u pitanju šesta verzija interfejsa, HTC se odvažio nazvati ga „Sixth Sense“, te je u njega ugradio gomilu trikova i senzora koji bi vam trebali olakšati, ali i unaprijediti korištenje novog One M8 modela. Prva promjena je raspored samih tipki na uređaju -  sadakonačno imamo normalne Back, Home i Apps tipke, što je dobrodošla promjena u odnosu na pomalo konfuzan sistem korištenja sa prošlogodišnjeg modela koji je imao samo dvije tipke. Naravno, Android 4.4 donosi sve svoje prednosti i u Sense, pa je tako osjećaj korištenja ovog interfejsa, zahvaljujući providnim trakama i velikom ekranu, jako ugodan.

Najveća promjena su Smart Gestures, odnosno gesturalne akcije koje olakšavaju pristup određenim funkcijama vašeg One M8 uređaja. HTC je uradio poprilično dobar posao, ali sve baš ne radi najbolje u svim uslovima korištenja. Naime, duplo kuckanje po ekranu će probuditi telefon i dovesti vas na Lock Screen, a swipe u određenom smjeru na ugašenom ekranu može aktivirati tačno određene funkcije pod uslovom da nemate neku zaštitu poput šifre ili patterna. Po defaultu, swipe prema gore otvara Home Screen; lijevi swipe otvara panel sa widgetima; desni swipe otvara BlinkFeed, dok swipe prema dole aktivira glasovno biranje za brže pozivanje. Iako i u praksi rade sjajno, ove gesture ponekada rade previše sjajno: jee u džepu, gesture znaju „podivljati“ usljed kontakta sa džepom, pa kada opet uzmete telefon, imat ćete otvorenih milion prozora, a možda i pokoji neugodni „džepni poziv“.

Finalna softverska promjena je Extreme Power Saving mod rada. Aktivacijom ove funkcije, One M8 možete prebaciti u vrlo jednostavan način rada gdje će se isključiti WiFi, data konekcija, vibracija, pedometar, itd., te će u funkciji ostati samo vitalne aplikacije poput poziva, poruka, e-maila, kalendara i kalkulatora. HTC tvrdi da se sa ovakvim način rada može produžiti rad uređaja i do 15 sati ako imate samo 5% baterije, dok se sa punom baterijom ovako uređaj može koristiti i do dvije sedmice. Naš test je pokazao da se baterija dosta manje troši, ali apstinencija od telefonskog razgovora je i dalje najefektivnija opcija za spašavanje vaše baterije.

1/1

 

Konačno, dotaknut ćemo se i najveće promjene u novom One M8 modelu – njegove Duo kamere. Naime, HTC je u One M8 ugradio čak dvije kamere, te je donio i neke izmjene u već postojeću kameru iz modela M7. Naime, UltraPixel tehnologija je i dalje tu, te se HTC hvali svojim velikim pikselima veličine 2 µm (mikrometra), a koji zaista hvataju više svjetla i omogućavaju bolje fotografije u uslovima dobrog, ali i lošeg osvjetljenja. Nažalost, problem sa UltraPixel tehnologijom je i dalje isti – s obzirom da se HTC odlučio ne povećavati broj megapiksela, koji i dalje stoji na četiri, kamera i dalje hvata sjajne fotke sve dok nemate potrebe da ih zumirate i posmatrate detalje. U tom slučaju, noise će biti i više nego primijetan, ali će zato prikaz boja i ostalih elemenata vezanih za svjetlo biti i više nego odličan.

Pored toga HTC, je iz One M8 izbacio i optičku stabilizaciju slike, ali je to opravdao novim superbrzim autofokusom koji zaista brzinom svjetlosti hvata fotke – tri desetinke za autofokus je specifikacija kojom se hvali i Samsung Galaxy S5, naprimjer. Dual Flash na zadnjoj strani također nudi više svjetla koje pokušava na pravilan način osvijetliti lica osoba na noćnim fotkama, te im dati malo prirodniji ton. Da budemo apsolutno iskreni – uprkos manjku megapiksela, fotkanje je zaista jednostavno sa Duo Camera sistemom, a pored toga, može biti i jako zabavno.

Naime, druga kamera koju je HTC dodao u M8 je zapravo hardverski dodatak koji je namijenjen imitiranju Lytro efekta kakav posjeduju LG i Nokia uređaji te Google Camera vlasnici, a koji mogu naknadno mijenjati fokus fotografije koju naprave. Naime, druga kamera zapravo mjeri dubinu fotografija, odvaja boje i ističe objekte koje su bliže senzoru, što omogućava da se naknadno mijenja fokus na samoj fotografiji. Ufocus mod radi upravo to, gdje vi manuelno mijenjate fokus napravljene fotografije i stvarate „blur“ u pozadini čime imitirate efekte kakve stvaraju DSLR aparati sa fiksnim 50mm objektivima.

Duo kamera ima svoju svrhu i izrazito je interesantna za koristiti

Naravno, tu je još i gomila efekata poput crop-anja dijelova jedne fotografije u drugu fotografiju ili stvaranja 3D efekta na fotografiji kroz imitiranje parallax efekta, kao i editovanje fotografija u raličitim modovima kako biste im dali cartoon-izgled, umjetničke note i slično. Ukratko, Duo kamera ima svoju svrhu i izrazito je interesantna za koristiti, a pored toga, ne zaboravite ni na 5 MP monstruma za selfie fotke, za kojeg je HTC u kamera aplikaciji odvojio čak i poseban mod slikanja.

Nakon višednevnog druženja sa novim One M8 uređajem, moramo istaći da smo zaista impresionirani – ali ne onoliko koliko smo bili nakon prošlogodišnjeg modela. Naravno, to je više poslovna nego lična percepcija, jer činjenica je da će HTC imati dosta problema da izazove isti boom kao što je to uspio sa prošlogodšinjim One modelom i da pobijedi konkurenciju koja je, objektivno, nikad jača. Ipak, ako tražite vrhunski dizajniran telefon koji je pravi mamac za poglede i koji posjeduje kameru koju je jednostavno koristiti i koja nudi zaista interesantan i koristan dodatak koji zapravo služi nečemu, One M8 bi mogao biti uređaj za vas. A ako vam je cijena problematična – samo se sjetite da je prošlogodišnji model sada postao mnogo pristupačniji.

5

Od 22,19 KM do 1325,oo KM (u zavisnosti od paketa)

BH Telecom

PLUS
Aluminijum!, ekran, sjajan osjećaj korištenja, gesture

MINUS
Gesture ponekad „divljaju“, UltraPixel i dalje na 4 MP

SPECIFIKACIJE:
5" Super LCD3 ekran; 1080 x 1920 piksela; 441 ppi; Corning Gorilla Glass 3; Qualcomm 801 chipset; Quad-core Krait 400 GPU @ 2.3 GHz; Adreno 330 GPU; 2 GB DDR2 RAM; 16 / 32 GB prostora; microSD do 128 GB; Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer; Zadnja kamera: Duo Camera setup; 2 x 4 MP; UFocus; DualFlash; prednja: 5 MP; Android 4.4 KitKat; HTC Sense v6 interfejs; Smart Gestures; 2600 mAh baterija; 146.4 x 70.6 x 9.4 mm; 160 g;