Main menu
Welcome, Guest
Username: Password: Secret Key Remember me

TOPIC: Zaboravljene preplate

Zaboravljene preplate 4 years 5 months ago #3651

  • Bijeli-Plašt
  • Bijeli-Plašt's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Nino, btw
  • Objave: 450
  • Thank you received: 412
YouTube je čudo koje doživjelo čudesne, postepene promijene preko ovih deset(ak) godina koliko robujemo njegovom sadržaju. Naravno, kada kažem čudesne treba imati na umu da "čudesan/sna/sno" dijeli isti korijen sa "čudovištan/tna/tno." Mnogo čega se promijenilo -- rating sistem, od zvjezdica do like/dislike crtice; od ograničenja od deset minuta, do onog od petnaest za potvrđene kanale, do skoro-pa neograničene dužine. Trendovi su dolazli i prolazili, i malo šta osim viralnih mačaka je ostalo trajno popularno, a sa trendovima i preplate.

Naime, danas sam "uhvatio" video kanala koji nisam aktivno gledao od 2013., što će reći -- tri godine. Prestao pratiti kanal jer sam baš u to vrijeme "prevazišao" LP-ove, koji su mi do tada bili glavni izvor zabave na YT-u, a naročito LP-ovi starih igara koje nisam mogao ili nisam znao pokrenuti na novim sistemima, te one koje se više nisu dale naći u digitalnim prodavnicama.

Sve je imalo Deja Vu efekt na mene -- čovjekov glas, sada doduše stariji i dublji nego što sam ga upamtio; korištenje pasivnog oblika glagola u aktivnom značenju, tipično za (sjevernu, mahom) Englesku, i manjak općeg mangupisanja sa kojekakvim memovima i ostalim glupostima. Sad, bio sam sve vrijeme još uvijek preplaćen na njegov kanal, ali YT-ov sistem preporuke je stalno gurao njegove stvari na dno feeda, prateći moje tendencije koje su su udaljele od te vrste sadržaja. Ponesen novim otkrićem staroga, pretražio sam liste i našao prastare LP-ove na grozomorno niskim rezolucijama, kada je 240p bio gotovo na istoj razini kao današnji 720p60 -- minimalac. :sick:
Međutim LP-ovima bio je stari prelazak Baldur's Gate 2, a i keca, zbog kojeg sam se i preplatio na kanal tako davno, ali i veoma unikatni interaktivni LP TESIII: Morrowinda, koji je stvorio format nikada potom ponovljen sa istim učinkom na YouTube-u.

Malo tužniji primjer bi bio kanal jednog drugog Sjevernoengleza, koji je mahom radio priče H.P.L-a, majstorskom dikcijom, a pjesme (svoje i tuđe) majstorskom metrikom. Sebi je zadao zadatak da obradi cijelu Ilijadu i njena duga pjevanja, ali dogurao je samo do drugog pjevanja kada je prestao sa uploadingom. Zadnji video je bio uploadovan prije tri godine, kada mu je ukraden mikrofon i nekoliko ostalih dijelova opreme. Od tada -- tišina.

Prepuručujem da prelistate stare i zaboravljene preplate -- začudit ćete se šta ste sve pratili, i šta sve autori tih uredaka rade danas. Svakakvi dragulji se znaju zagubiti u nepreglednim "riznicama" YT sadržaja. :pinch:
Magic: The Gathering -- Red/Black;
Shadow Era -- Templar Allies;
Hearthstone -- Control Warrior;
to je sve što morate znati.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Serious NERD, Haris Mujkic, Elfudin
Time to create page: 0.420 seconds