Main menu

TOPIC: Lovecraft: eonski razmaci u prostoru i vremenu

Lovecraft: eonski razmaci u prostoru i vremenu 8 years 1 month ago #1527

 • Bijeli-Plašt
 • Bijeli-Plašt's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Nino, btw
 • Objave: 450
 • Thank you received: 412
Ante scriptum: Ako sam promašio podforum, molim ljubazne, premudre, a boga mi i privlačne moderatore da prebace temu gdje joj i mjesto.

Spomenuo sam voljnost da započnem ovakvu temu, pa sada to i izvršavam.

Is Providence Est

Howard Phillips Lovecraft je možda najpoznatiji pisac sa margina anglistike, te, naravno, američke književnosti. Zaista, opis "sa margina" ne može bolje predstaviti gospara Lovecrafta, jer, uprkos tome što je danas poznat generacijama koje su odrasle uz djela nadahnuta njegovim djelima, u svoje vrijeme Lovecraft je živio u potpunoj nepoznatosti. Svoje priče je objavljivao gotovo isključivo kroz jedan petoparački časopis (Weird Tales), par romana koje napisao je doživio vidjeti samo u epizodici ili u svojoj ladici.

Rođen je u Providencu, u saveznoj državi Rhode Island u starijem kutku Sjedinjenih Država, gdje je proživio i veći dio svog života, sa izuzetkom par godina života u New Yorku i putovanjima po Istočnoj obali. Odrastao je u veoma uštogoljenom društvu, u konzervativnoj okolini, što je uvjetovalo u mnogo čemu njegovo odrastanje i kasnije racističke, antisemitske i protivimgrantske poglede, koji su se odrazili i u njegovom pisanju, doduše sa rezervama.

Odrastao je u nejezgrovitoj porodici, ne baš religiozne nastrojenosti, što je veoma rano odstranilo "krišćansku dogmatiku" iz njegove spisateljske materije. To je kasnije uzrokovalo posvećenost materijalizmu. U Lovecraftovim djelima nema povezanosti sa vragom ili bogom, on je posvećen hladnoj tvari tijela, i ljudskog bića kao sasvim materijalnog stvora.
Operae Lovecrafti

U ranim djelima, Lovecraft hoda oprobanom stazom Edgara Allana Poa, i Lorda Dunsanyja, irskog pisca koji ga je nadživio. Te priče su mahom horori i pokušaji onoga što bih opisao kao mistična fikcija, u vidu takozvanog Snovitog ciklusa (prim. prev.) Mada je bio sklon pisanju od ranog puberteta, ozbiljniji pokušaji dolaze tek s krajem Prvog svijetskog rata. Grobnica (Tomb) i Dagon su napisane 1917.-te, dok su ranija djela (ali i mnoga kasnija) nestala, uslijed gubitaka u prepisci sa poznanicima i urednicima, ili uslijed uništavanja od samog Lovecrafta.

Druga spomenuta priča, Dagon, već pokazuje tendencije pozijeg štiva. Prvo razdoblje Lovecraftovog pisanja se najbolje opisuje kao poeskno, što će reći po uzoru na Edgara Alana Poa, ali i gore spomenutog Dunsanyja. O tome svjedoče mnoge priče bez kanona, pjesme te cijeli Snoviti ciklus. Tu se Lovecraft bori sa potrebama zapleta kao sastavnog dijela neke priče, te svoje sklonosti da izbjegava isti.

Dagon će poslužiti kao primjer: Lovecraft uslijed ratnih operacija smiješta glavnog lika (i naratora) pričena otok, kao zaplet koji dovodi ne do raspleta već jezgra priče, od koga je Lovecraft vjerovatno i počeo. Sve ostalo njemu je nepotrebno. Ipak, da čovjek umije "začiniti" stvari pokazuje Otpadnik (the Outsider), odlična priča koju preporučujem od sveg srca. Priča je naime sasvim posvećena zapletu, koji počinje sa prvim slovom prve riječi, a biva rasplet sa jednim, odlično postavljenom rečenicom pri kraju priče.

Lovecraft, naime, piše na veoma naročit način. Skoro isljučivo iz prvog lica, u vidu svjedočenja naratora (to jeste -- glavnog lika), što odstranjuje mogućnost smrti glavnog lika te i napetost u radnji. Dalje, on to čini veoma neobičnim jezikom, ili bolje reći -- veoma neobičnim korištenjem jezika. Mada je pisao u doba razvoja moderne američke književnosti, pisao je rječnikom i sintaksom srednjeg do poznog osamnaestog vijeka, što dovodi čitaoce kojima engleski nije materinji jezik u dosta nezgodne prilike pri čitanju njegovih djela.

K tome, Lovecraft se ne prevodi odlično na naše jezike. Jer, dok je engleski veoma podložan promjenama u sintaksi, leksici i drugim jezičnim obilježjima, što iskustan pisac može iskoristiti u nijansiranju svog rada, naši jezici je većim dijelom "stabilni" od početka devetnaestog vijeka, a historijske promjene do tog vremena čine jezik ranijeg doba manje shvatljivijim. Dalje, trebam reći i da nikada nećete moći shvatiti, ili bolje reći -- osjetiti unikatnost Lovecraftove proze na našim jezicima. Morate ga čitati na njegovom jeziku, čak i u najboljem prijevodu mnogo toga se gubi.

Treba reći da je Lovecraft u nekim djelima, kao što je Otpadnik i Bezimeni grad (The nameless city) dostigao vrhunac beletristike u anglofonom svijetu. Tu treba i spomenut i priču Nyarlathotep, pjesmu u prozi, koja sa minimalnim zapletom u snolikom transu pruža čistu mistiku. U tim pričama, Lovecraft koristi sve svoje vladanje engleskim jezikom.

Najbolji prijevodi se mogu naći u knjizi koju preporučujem bilo kome ko želi početi čitati Lovecrafta -- Nekronomikon: Najbolje horor priče, iz uredništva Dejana Ognjanovića i u izdanju Everest Media. Dalje izdavačka kuća Tabernakl je izdala nekoliko svezaka Lovecraftovih djela: dvije kolekcije priča (Ktulu priče i S onu stranu Sna) te dvije novele (Slučaj Čarsla Dekstera Varda i U planinama ludila).

Edit: Lovecraftova djela su prešla u javno dobro, budući da je prošlo više od sedamdeset godina objave posljednjeg, tako da oni koji su spremni okušati svoje vladanje engleskim, mogu naći sve priče, pjesme i sve ostalo vezano za H.P.L-a na sljedećoj adresi -- http://www.hplovecraft.com/writings/fiction/

U nekom drugom postu ću nabrojati svoje najdraže priče i osvrte. Ovaj je ionako predug.
Magic: The Gathering -- Red/Black;
Shadow Era -- Templar Allies;
Hearthstone -- Control Warrior;
to je sve što morate znati.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Asko, Serious NERD

Lovecraft: eonski razmaci u prostoru i vremenu 8 years 1 month ago #1529

 • Elfudin
 • Elfudin's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • ISTQB Certified Tester
 • Objave: 622
 • Thank you received: 304
Odlican osvrt Bijeli-Plašte, keve mi! Mojne niposto prestajat pisat jazuk bi bio ;)
In war, victory. In peace, vigilance. In death, sacrifice.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Bijeli-Plašt

Lovecraft: eonski razmaci u prostoru i vremenu 8 years 1 month ago #1542

 • Bijeli-Plašt
 • Bijeli-Plašt's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Nino, btw
 • Objave: 450
 • Thank you received: 412
Hvala i živ mi bio deset hiljada godina, moj Elfa!

Kasnije ću dopuniti ovaj post o jednoj priči, mojoj najdražoj. :cheer:
Magic: The Gathering -- Red/Black;
Shadow Era -- Templar Allies;
Hearthstone -- Control Warrior;
to je sve što morate znati.
The administrator has disabled public write access.

Lovecraft: eonski razmaci u prostoru i vremenu 8 years 1 month ago #1547

 • Serious NERD
 • Serious NERD's Avatar
 • Offline
 • Elite Member
 • Objave: 218
 • Thank you received: 208
Dobar osvrt. Hvala za link, koliko vidim relativno su kratke priče pa ću vjerovatno naći vremena da koju i pročitam :)
The administrator has disabled public write access.

Lovecraft: eonski razmaci u prostoru i vremenu 8 years 1 month ago #1563

 • Bijeli-Plašt
 • Bijeli-Plašt's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Nino, btw
 • Objave: 450
 • Thank you received: 412
Kasnije priče znaju biti duge po desetak stranica, ali ranije su dosta kraće, po tri-četiri pa do pet-šest.

Elem, znam da sam rekao da ću pričati o svojoj najdražoj priči, ali u stvarnosti tu su dvije: Bezimeni grad (The nameless city) i Pohoditelj tame (The Haunter of the Dark).

Čitajući obje (očito ne istovremeno!) dobit ćete odličan presjek djela starog H.P.-a. Bezimeni grad je ranije, snena priča po uzoru na Dunsanyja, mada Lovecraft sa njom već zreli kao pisac. Kako sam već bio spomenuo, pisanje u toj priči dovodi američku beletristiku do samog vrhunca. Jezik korišten nije ni izblizu moderan, no razumljiv je dovoljno da shvatite o čemu čovjek priča. Lovecraftovo barokno, kitnjasto pisanje je također veoma izraženo u vidu nizanja pridjeva i priloga. No to u nekim dijelovima postiže efekat minijature (pjesme u prozi). To postiže sa prilozima poput "redly" (crvenkasto, riđasto, rudasto) i uncannily (nevjerovatno). Zaplet je minimalan, pa i nedostajući.

Druga priča je poznijeg perioda, čak štaviše, pošto je napisana 1936, godinu dana prije njegove smrti, to je jedna od posljednjih njegovih priča. Zaplet je ovdje malo izraženiji, mada posebne pohvale moraju ići opisu Providenca, H.P-ovog rodnog grada. On opisuje veoma živopisnu sliku ovog grada u dobu njemu suvremenu, a to čini, površno gledajući, pomalo hladno, no sa dosta ljubavi i prisnosti. Priča je nadasve veoma atmosferična, a lokacije u njoj spomenute i opisane su ostale su mi ostale u slikama i dan-danas.

Pohoditelj tame je preveden na naš jezik u sklopu svezka "Ktulu priče" Tabernakla. Nažalost, Bezimeni grad nikada nije preveden. (Igram se sa mišlju da ga ja prevedem.)
No, nije sve izgubljen!. Oni koji se muče sa čitanjem Lovecrafta na engleskom (koji koristi veoma neobične riječi za ljude neupoznate sa njegovim djelom), mogu slušati Lovecrafta. Našao sam dva odlična čitanja ovih priča na You Tube-u.Magic: The Gathering -- Red/Black;
Shadow Era -- Templar Allies;
Hearthstone -- Control Warrior;
to je sve što morate znati.
The administrator has disabled public write access.

Lovecraft: eonski razmaci u prostoru i vremenu 7 years 10 months ago #2048

 • Serious NERD
 • Serious NERD's Avatar
 • Offline
 • Elite Member
 • Objave: 218
 • Thank you received: 208
Napokon sam se nakanio da pročitam nešto od Lovecrafta i uspio sam u proteklih nekoliko dana pročitati Dagon, The Outsider i The Nameless City. Mogu reći da su mi se priče svidjele. Baš kao što kažeš Bijeli Plašte vemo zanimljivo napisano, ali me je najviše dojmilo kako je živopisno sve opisano i u tako malo riječi, gotovo kao da sam bio na lokacijama koje opisuje. Od ove tri najviše me je iznenadio Outsider, a opis dagona me je podsjetio na izgled drownera iz witchera... :)
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Bijeli-Plašt

Lovecraft: eonski razmaci u prostoru i vremenu 7 years 10 months ago #2051

 • Bijeli-Plašt
 • Bijeli-Plašt's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Nino, btw
 • Objave: 450
 • Thank you received: 412
"When I first drew neigh the nameless city..."

Drago mi je što sam pobudio zanimanje u H.P.-a barem kod jednog čitatelja.
Nakon Dagona većina preporučuje i Shadow over Innsmouth, a ja sam među njima!
Magic: The Gathering -- Red/Black;
Shadow Era -- Templar Allies;
Hearthstone -- Control Warrior;
to je sve što morate znati.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Serious NERD, Elfudin

Lovecraft: eonski razmaci u prostoru i vremenu 7 years 8 months ago #2408

 • Garamel
 • Garamel's Avatar
 • Offline
 • Senior Member
 • Objave: 45
 • Thank you received: 31
Ako do sada nisam pročitao, nakon ovoga što sam sada pročitao, to mi je naredno štivo (odmah nakon knjiga za ispite).
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Bijeli-Plašt, Elfudin

Lovecraft: eonski razmaci u prostoru i vremenu 7 years 8 months ago #2423

 • Bijeli-Plašt
 • Bijeli-Plašt's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Nino, btw
 • Objave: 450
 • Thank you received: 412
Ono što inače govorim ljudima koji se po prvi put sreću sa Lovecraftom, jeste da se drže onih zaista kratkih stvari, a da zvučnija imena, poput Zova Ktulua, ostave za kasnije, kada svladaju kako čitati Lovecrafta.

On je jedan od takvih pisaca, kao što su Viktor Igo i Dima prije njega, koji imaju tako osebujan način izražavanja da morate naučiti kako prodrijeti do srži njihove misli. Zamijetit ćete da su oba ta pisca iz devetnaestog vijeka, što ih čini daleko više "sinhronim" sa H.P-om nego većina njegovih suvremenika.
Magic: The Gathering -- Red/Black;
Shadow Era -- Templar Allies;
Hearthstone -- Control Warrior;
to je sve što morate znati.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Elfudin
Time to create page: 0.347 seconds