Main menu

TOPIC: Stàze u stâzi

Stàze u stâzi 5 years 1 month ago #3410

  • Bijeli-Plašt
  • Bijeli-Plašt's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Nino, btw
  • Objave: 450
  • Thank you received: 412
(Znam da imamo temu o ST serijalu u drugom podforumu, ali ova tema se bavi izravno ST u igrama. No, prebacivanje/spajanje teme ostavljam mudrim, pametni, i nadasve seksipilnim moderatorima i adminima.)

Upravo sam odgledao video onog VR dema (http://www.info.ba/novosti/5580/udite-u-star-trek-uss-enterprise-u-unreal-engine-4-vr-demou) sa naslovne strane, i naravno -- odušvljen sam i bez upotrebe Occulus Rifts ili neke slične sprave. Mogu samo zamisliti kako će biti prošetati dragim nam Enterprise-om sa tom spravicom na očima.... :woohoo:

No, ma kako oduševljen, tako i sam i razočaran ponudom ST naslova dostupnih za igranje danas. Krajem prošlog i početkom ovog vijeka ih je bilo u izobilju, možda i previše. Svake godine bi bila barem jedna igra iz franšize -- Bridge Commander, Armada, Starfleet Command, Elite.... Par je bilo dobro, nekoliko na nivou, ali većina je mahom bila ispodprosječna po pitanju kvaliteta i igrivosti. Došlo je, rekao bih, do ogromne zasićenosti, uslijed pokušaja "priljepljivanja" za uspjeh franžize, čiji je vrhunac sigurno bio u kasnim devedesetima kada je sjećanje na TNG bilo svježe, filmovi sa tom postavom bili aktuelni, a DS9 i Voyager imali pristojnu gledanost.

Nakon tog period gotovo da nije bilo spomena vrijednih naslova do ST Online, koji je pristojan, ali ne i previše inovativan MMO, a onda i onog grozomornog spektakla od wannabe-GoW adaptacije Abramsovog izdanka ST filmova. Ta igra (Star Trek [2013]) je jedna od najvećih smijurina koje sam ikada vidio ili igrao, no, nažalost, veoma dobro predstavlja grdni problem većine ST igara -- naljepljivanje loga i settinga na isprobane (ili već pohabane) mehanike i izdavanje nedopečenog proizvoda, koji se samo poređenja radi može nazvati igrom.

Sad se plašim da će izdavači ustrajavati baš na igrama u ovom novom filmskom univezumu, samo da bi se nadovezali na "uspjeh" J.J.-ovih uradaka, ostavljajući tako daleko bolji i izdašniji TNG/Post TNG univerzum da skuplja prašinu. Šteta, meni bi baš legao neki RPG na fazon Mass Effecta (prvog dijela, razumije se), ili čak nešto izometrijski kao Away Team ali više okrenut RPG-jevskim korijenima nego taktičnom prepucavanju.

Ni Armada ne bi bila loša za novi nastavak. Šteta što sada postoji kao Sins of a Solar Empire konverzija, a ne kao punokrvni naslov na tom pogonu. Šteta što se niko od vlasnika franšize nije potrudio naći nekoga ko će primjereno baštiniti ST u igraćem mediju. :S

Ukratko:
Trebamo novu, pravu ST igru. @Razvojni timovi širom svijeta -- Make it so!
Magic: The Gathering -- Red/Black;
Shadow Era -- Templar Allies;
Hearthstone -- Control Warrior;
to je sve što morate znati.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Džadž dred, Serious NERD, Elfudin
Time to create page: 0.267 seconds