Main menu

TOPIC: Hitman

Hitman 5 years 8 months ago #2537

 • Asko
 • Asko's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Objave: 332
 • Thank you received: 332
Pređoh jučer Hitman Absolution i kada danas htjedoh podijeliti utiske neprijatno se iznenadih kada vidjeh da naš omiljeni ćelo nema svoju temu. Pa rekoh da brže-bolje ispravim tu grešku tako da se ne moramo više osvrćati iza sebe kada idemo mračnim ulicama :).Absolution

Dosta drugačiji Hitman nego dosadašnji, prije svega ovaj nastavak stavlja jak akcenat na priču koja možda nije osobito posebno napisana ali je zato odlično prezentovana, a to je često i značajnija stvar. U Absolutionu smo po prvi put vidjeli i emocionalnu stranu našeg omiljenog ćele. Iako da odmah kažem da mi se više sviđao sistem iz prijašnjih Hitmana gdje smo radili za agenciju i gdje dobiješ ugovor, biraš arsenal i obaviš zadatak.

Što se tiče gameplaya, kao i uvijek u potpunosti je prilagođen stealthu i pred igrača stavlja široke, a bogami i duboke, mogućnosti kreativne eliminacije neprijatelja (pogotovo glavne mete imaju bogatu lepezu accidental kill-ova, koji su svako mnogo zabavniji od "običnog" ubistva). Šteta što nivou nisu još prostraniji jer bi samo nebo bila granica vašoj kreativnosti, daleko od toga da su linearni, naravno da uvijek imate više alternativnih ruta, ali imam osjećaj da su vještački smanjeni i podijeljeni na zone (koje su povezani/prekinuti cut-scenom) pretpostavljam da je to zbog ograničenosti konzola da prikažu puni nivo odjednom. Absolution me posebno oduševio što pruža sasvim fin izazov, kakav odavno nisam imao u nekoj stealth igri, ukoliko želiš da igru na najvećoj težini pređete kao perfekcionist. Pod pojmom perfekcionist podrazumjevam kompletnu igru preći kao ghost bez da ikoga ubiješ (osim onih koji su izričite mete) ili da ikoga na bilo koji način uznemiriš (npr. onesvješćivanje protivnika da bi mu uzeli disguise). Bilo je par dionica koje sam morao i po 50-ak puta resetovati da bi dostigao ono što Agent 47 najviše cijeni - čistu perfekciju, ali vrijedilo je jer taj osjećaj koji ti daje takvo postignuće je neprocjenjivo. Za stealth igru protivnički AI igra veoma važnu ulogu, a usudio bih se reći da u Absolutiona uopće nema AI-ja jer je ponašanje svakog pojedinačnog bota u potpunosti skriptovano, međutim ako je skripta dobro urađena kao što je ovdje slučaj onda to i nije tako loša stvar. Botovi zaista odlično pokrivaju teren i ostavljaju veoma malo prostora, tako da je potrebno pažljivo prostudirat njihove putanje kako bi pronašli savršenu rutu ili se dočepali ostavljenog disguisa koji koji uveliko olakšava nastavak misije. Ono što su mnogi zamjerili (da kada igraš akcijskim pristupom da su protivnici glupi, da se lahko sakriti od njih i zametnuti trag, kao i to da nakon checkpointa se ubijeni protivnici ponovo spawnaju iza vas is sl.) ja uz svoj stil igre naravno nisam primjećivao, tako da sam u biti zadovoljan ponašanjem protivnika. SP kampanja je iznenađujuće duga i pružit će vam preko 20h zabave. Također, vrijedi pohvaliti kompletnu audio-vizuelnu prezentaciju, igra vam svakim korakom stavlja do znanja koliko je budžeta utučeno u nju. Međutim, nisu baš uspjeli pogoditi onu Hitmanovu prepoznatljivu misterioznu atmosferu, moguće da ovo nostalgija govori iz mene ali prethodni Hitmani su bili daleko atmosferičniji i misteriozniji nego ovaj.

Da sumiramo, dosta toga Absolution radi odlično, uveo je neke pozitivne inovacije, međutim neke stvari su trebali bolje realizovati, neke promjene i nisu baš dobrodošle, te zbog svega smatram da ne zaslužuje ući 90+ kategoriju. Ali da je odlična igra koju će svaki stealth igrač znati cijeniti to je neosporno.
89


Što se tiče Hitmana 6, možda izađe već ove godine. Za sada imamo samo ovaj screenshot:

Također je rađen u Glacier 2 engineu ali kažu da će nivoi biti daleko veći nego u Absolutionu (što mi je bila najveća zamjerka).
"Too bad that all the people who know how to run the country are busy driving taxi cabs and cutting hair."
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Serious NERD, Bijeli-Plašt, Elfudin

Hitman 5 years 8 months ago #2539

 • Bijeli-Plašt
 • Bijeli-Plašt's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Nino, btw
 • Objave: 450
 • Thank you received: 412
Znam da mnogi ne vole novog Hitmana, ali nakon pokušaja igranja prvog dijela, moram reći da je bolji barem u UI-u. Deset hiljada tipki moraš upamtiti za kec, što me vuče na zaključak da je igra namjenjena bićima sa više od deset prstiju na rukama (ili krakovima). Uvijeti za pobjedu/poraz su također bili nekako nejasni, sad kad razmislima, pa je od početka trebalo nekoliko puta pasti na misiji pa je ponovo pokušati.

Sad što se tiče tog Glacier 2 pogona, ja sam igrao Absolution na PS3-u, gdje se napucanost ne osjeti dalje od veoma uglančanih površina, te zatiljaka glava likova sa manjkom kose. :woohoo: Ne znam jesu li to ikada patchovali, ali kada sam je ja igrao postojao je primjetan delay između stistkanja dugmeta na padu i akcije na ekranu, što je u igri gdje su i najsitniji trenuci od presudne vrijednosti apsolutno (apsolutno, kontate.... :silly: ) nedozvoljeno.

Pošto sam igrao (ozbiljno) samo Blood Money, ne mogu se svrstati u fanove serijala, tako da sam možda propustio neki element koji nisu prenijeli iz starih igara. Ja ne volim davati ocjene u brojevima, ali Absolution je igra koja sasvim vrijedna igranja, NAKON što se naviknete da ćete dobro proći tek iz osmog pokušaja. To je moje mišljenje kao Hitman noob, što će reći -- daleko manje pouzdano od Askovog. :cheer:
Magic: The Gathering -- Red/Black;
Shadow Era -- Templar Allies;
Hearthstone -- Control Warrior;
to je sve što morate znati.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Asko

Hitman 5 years 8 months ago #2552

 • Džadž dred
 • Džadž dred's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Objave: 534
 • Thank you received: 258
Screenshot izgleda super, a Absolution je i meni bio više nego prihvatljiv. Jednostavno zabavna igra.
The administrator has disabled public write access.

Hitman 5 years 4 months ago #3080

 • Serious NERD
 • Serious NERD's Avatar
 • Offline
 • Elite Member
 • Objave: 218
 • Thank you received: 208
Kako mi je glavni računar još uvijek u kvaru, na puno slabijem laptopu sam odlučio isprobati neke starije igre koje imam u Steam library, među njima je i prvi Hitman tj. Hitman: Codename 47. Igra je prilično dobro ostarila, mada se vide neki nedostaci, kao što Bijeli Plašt kaže kontrole su malo konfuzne ali se može naviknuti na njih. Grafika je prilično zastarila, ali me iznenadilo koliko su veliki neki nivoi i u nivou u džungil ogromni listovi nekih biljaka se savijaju kako Hitman prolazi kroz njih. :ohmy: Za razliku od Blood Money-a i Absolution-a koje sam ranije igrao, misije su raspodjeljene u nekoliko manjih pripremnih i jedne glavne u kojoj postoji određena glavna meta. Takođe nema snimanja u toku misija, ako nešto zeznete morate sve ponovo, ima neka vrsta continue mehanike nakon što 47 zagine, ali to ne služi puno čemu jer alert level ostane isti nakon što kliknete continue.

A.I. je prilično loš, u jednom slučaju nit išta vide nit išta čuju iako se puca na sve strane, dok u drugom imaju oči na leđima i "vide" kako 47 izvadi onu svoju žicu, iako to uradite nekoliko metara iza njih. Ali je ja mislim to prilično izbalansirano jer je 47 tanak što se tiće healtha i ne može izdržati veše od 4-5 direktnih pogodaka, a neprijatelji su prilično precizni i obično ih ima previše da bi taktika trči i pucaj bila uspješna. Misije su prilično raznolike, u jednoj treba smaknuti nekog vođu trijada, u grugoj kolumbijskog narko dilera itd. U nekim ima više načina kako da se meta eliminiše a u drugim samo jedan tj. pobij sve što ti se nađe na putu ali tako da ti svi odjednom ne skoće za vrat.

Iako ima nedostataka koje su ispravili u kasnijim igrama, odavdje je sve počelo i pravi je užitak nakon nekoliko (desetina) :whistle: ponavljanja napokon sve izvesti kako treba i elminisati metu a da niko drugi ne sazna da ste vi bili tamo.

Ovo me svaki put podsjeti na Hitmana:

The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Asko, Džadž dred

Hitman 5 years 4 months ago #3087

 • Džadž dred
 • Džadž dred's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Objave: 534
 • Thank you received: 258
Ne znam za prvi dio, nisam igrao (negdje je pisalo da je loš - jel ono bi PCPlay?), ali u drugom sam uglavnom rješavao misije ko Bata Živojinović :D osim one misije gdje treba ubiti generala kroz prozor, tu sam se malo šunjao. Absolution mi ima daleko najzeznutiji AI u serijalu.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Serious NERD
Time to create page: 0.136 seconds