Main menu
Welcome, Guest
Username: Password: Secret Key Remember me

TOPIC: Plaštove opskurije

Plaštove opskurije 4 years 6 months ago #2576

  • Bijeli-Plašt
  • Bijeli-Plašt's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Nino, btw
  • Objave: 440
  • Thank you received: 397
Eh, u ovoj temi ćemo obrađivati manje poznate albume i bendove, to jeste, manje poznate albume poznatih bendova, te bendove koji su malo poznati van malenih krugova svojih obožavatelja. Koliko često ću ja ažurirati ovu temu će zavisiti o slobodnom vremenu, no tema je otvorena svima, pa ko voli, nek' izvoli.

Ovo prvo izdanje će biti dvobroj, ako se razumijemo, pošto ćemo se baviti dvama albumima, ili trima. Zbunjeni ste? To je u redu, par stvari se treba razjasniti.

Dactylis Glomerata/Abstrakt Algebra II – From the 13th Sun


Nakon nekoliko albuma i popratnih turneja, slavni švedski bend Candlemass, vođen misterioznim Lief Edling, basist i vođa benda, raspao se. Edling je u međuvremenu sastavio eksperimentalni prog-post metal bend po imenu Abstrakt Algebra, no nakon jednog albuma bilo je očito da bendu nije bilo suđeno. Ne mogavši naći izdavača za materijal namijenjen za drugi album, Edling ga je progurao kao Candlemass album, po imenu Dactylis Glomerata.

E sad, zašto pišem ovo? Zato jer volim čudne stvari, a Dactylis Glomerata i njen raniji oblik, zvan samo kodno kao Abstrakt Algebra II, je/su među najčudnijim stvarima koje sam slušao.

Prvo, skoro ih je nemoguće staviti u neki postojeći žanr. Tu ima elemenata Candlemassovog dooma, industrijala te stoner-rocka i ambijenta, te još par stvari koje moj rječnik ne može opisati i ostati vjeran zvuku. Ambijenti zvukovi, sekvence i čista mikrofonija su često korištena za pojačavanje atmosfere koju na trenutke mogu s pravom nazvati opresivnom. Zašto baš ta riječ? Pa, neki trenuci na Dactylis Glomerati/AAII su tako moćni da izazivaju slične osjećaje kao stajanje na otvorenom u Thief serijalu.

Tekstove treba naročito spomenuti, pošto su tako napušeni da su van svake pameti. Često se spominju zvijezde, nebeska tijela, planete, crne rupe i sunca, no više kao veoma čudne metafore za stvari i procese koji su se odvijali u glavi gospon Edlinga.

Poslušajte samo uvodnu strofu “Lidocain Goda”:
“I'm drowning in colours
In a pool of flaming stars
All the giants are dead
It doesn't matter who you are
I'm floating in light
Plastic rooms and liquid space
Nothing in sight
But the freak that wears my face”U pitanju je više tok svijesti (stream of consciousness), ili prije mlaz svijesti nego smislen izraz istih, no taj mlaz svijesti je tako dobro otpjevan od Matsa Levena (to jeste Björna Flodkvista u verziji sa Dactylis Glomerata) da je ludilo uspješno preneseno na zvučni zapis.

Nažalost, moja omiljena pjesma, 3rd Child From the Sun, nije predstavljena na kasnijoj verziji albuma, što je šteta pošto je u pitanju jedna od najboljih pjesama koje je gospon Edling napisao. No, bolji dio pjesme je recikliran za pjesmu “Pococàtepetl” sa Kruxovog prvog albuma, koji je ustvari treće utjelovljenje Abstrakt Algebre II.

Još jedna pjesma koja nije preživjela jeste “Thirst”, jazz-blues fuzija. Da, dobro ste čuli. Još čudnija pjesma, sa još čudnijim tekstom i muzikom.


Obje verzije albuma treba poslušati, ako se vam se dopada čudna muzika, sa čudnim tekstom od čudnih ljudi.

A From the 13th Sun? To je sljedeći, službeni, album koji nastavlja sa nekim aspektima Dactylis Glomerate, naročito čudnim zvučnim krajolicima i mističnim, apstraktnim tekstovima i prizorima.Album je posvećen početnoj postavi Black Sabbatha, što je očito još od prvih taktova pjesme “Elephant Star”, čija je osnova riff iz Sabbathovog “Symptom of the Universe”. “Tot” nije izravno “pokrao” Sabbathovu naslovnu pjesmu, mada se osjeti njena nazočnost. Glavni riff je u molskom tonalitetu, dok je Sabbathova u kromatičnom/umanjenoj petici, sljedeći riff ima industrijalnu vibru, dok su prijelaz i odjava pjesme, popraćeni primjetnim phaserom i chorusom, odveć stonerski.Ipak, daleko najčudnija pjesma je “Cyclo-F”, koja se sastoji od dva glavna riffa, te produžene sekcije sa bubnjarskog solažom. A tekst? Poslušajte:

“I read your palm in a bowl of spit
It's not looking good
Spirits low, yes life is shit
I thought you understood
You say these words, 'why just me
I thought I did so well'
You're the perfect creep that god forgot
See you soon in hell”

te,
“The sky is red as I watch you fall
I know that you belong
In a green and pink room of plastic walls
where no light is on
The proper church of your empty shell
There is no wrong in staying
Home is where you hang yourself
Where you end the pain”Šta nam gospodin Edling želi reći? Sami prosudite, jer se ja ne usudim.

From the 13th Sun svakako ima svoju estetiku, zvučnu estetiku – da budem jasan, ne zvuči kao ništa iz ranije diskografije, a ipak da i ne znam koga je napravio, kladio bih se da su to bili momci iz Candlemassa. Atmosfera je veoma slična ranim sezonama X-Filesa, ako ćete mi oprostiti na nepodudarnosti medija muzike i televizijskih serija. No poredba, držim, stoji, pošto boja zvuka tako dobro odgovara zrnatim, mističnim prizorima u boljim epizodama tog serijala.

Toliko za ovaj put, a za slijedeći... ne znam...

...Ali, možda budemo slušali nešto iz Dalekog snježnog sjevera...
Magic: The Gathering -- Red/Black;
Shadow Era -- Templar Allies;
Hearthstone -- Control Warrior;
to je sve što morate znati.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Asko, Džadž dred, Elfudin
Time to create page: 1.006 seconds